14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αρ. Συγγελάκης: Είμαι συγκλονισμένος! Έφυγε από τη ζωή ο Δρ. Μάρτιν Ζέκεντορφ που με τη δράση του έσωσε την τιμή της σύγχρονης Γερμανίας

Ημερομηνία:

Ο δρ. Martin Seckendorf (Μάρτιν Ζέκεντορφ), γνωστός γερμανός ιστορικός διεθνούς εμβέλειας σε ζητήματα που αφορούν στο γερμανικό φασισμό, ιδιαίτερα στα στρατιωτικο-πολιτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μέλος της Εταιρείας του Βερολίνου για την έρευνα του φασισμού και του παγκόσμιου πολέμου, δεν είναι πια ανάμεσα μας.

Ο Μάρτιν Ζέκεντορφ υπήρξε ακούραστος φίλος της αντιφασιστικής και δημοκρατικής Ελλάδας.  Ήταν βαθύς γνώστης των αρχείων της Βέρμαχτ και των Ες-Ες στην Ελλάδα και γενικότερα στα Βαλκάνια, ο συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων περιέγραψε τα απαίσια εγκλήματα των κατακτητών και την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Βάσει των γερμανικών ντοκουμέντων – υπογράμμισε – αποδείχνεται ότι η ΕΑΜική αντίσταση άρχισε πριν τη χιτλερική επίθεση στην ΕΣΣΔ και ότι χάρη σ’ αυτή την αντίσταση χρειάστηκε να γίνει αναπροσαρμογή στην έναρξη της επίθεσης.

Ο Μάρτιν Ζέκεντορφ ήταν μεταξύ άλλων, συνεκδότης του συλλογικού έργου «Η Ευρώπη κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό. Η γερμανική κατοχική πολιτική του γερμανικού φασισμού (1938 έως 1945)», 8 τόμοι. Ο 6ος τόμος που επιμελήθηκε από τον Martin Seckendorf αναφέρεται στην κατοχική πολιτική του γερμανικού φασισμού στη Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ιταλία και την Ουγγαρία (1941-1945). Το 1991 οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» εξέδωσαν το βιβλίο με τίτλο «Η Ελλάδα κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό», που αποτελεί μέρος του 6ου τόμου.

Άρθρο του Μάρτιν Ζέκεντορφ στον “Αγώνα της Κρήτης”:

Ο Γερμανός ιστορικός Martin Seckendorf για τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη που έμειναν ατιμώρητα

Άρθρα του Μάρτιν Ζέκεντορφ μεταφράστηκαν από τον Παναγιώτη Γαβάνα:

Επιχείρηση “Καλάβρυτα”

Με την καταστροφή της γερμανο-ιταλικής ομάδας στρατού στην Αφρική τον Μάιο του 1943 στην Τυνησία, η στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου άλλαξε ριζικά: Η βόρειος Αφρική απελευθερώθηκε από το φασισμό. Οι δυτικοί σύμμαχοι βρίσκονταν στα νότια σύνορα της φασιστικής «φρούριο Ευρώπη». Τα ορατά ρήγματα στο συνασπισμό που ηγούνταν η χιτλερική Γερμανία είχαν γίνει βαθύτερα και πιο πλατιά μετά το Στάλινγκραντ

Η σύσκεψη που επισφράγισε τη γερμανική εισβολή στη Πολωνία (1939)

Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Πολωνία. Έτσι άρχισε και επίσημα πλέον ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Πριν από την εισβολή είχαν προηγηθεί διάφορες εχθρικές ενέργειες κατά της Πολωνίας καθώς και συσκέψεις για αυτό το ζήτημα, η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν αυτή της 23ης Μαΐου 1939 στην οποία επισφραγίστηκε η απόφαση της εισβολής. Στο κείμενο που ακολουθεί αναλύονται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την εποχή εκείνη με επίκεντρο αυτή τη σύσκεψη (ΠΓ)

Η Ελλάδα κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό – Η γερμανική κατοχική πολιτική στην Ελλάδα 1941-1944

Στη παρούσα μελέτη εξετάζονται μια σειρά ζητήματα που αφορούν στη γερμανική φασιστική κατοχική πολιτική στην Ελλάδα από έναν ιστορικό, εξειδικευμένο σε θέματα που αφορούν στη περίοδο της φασιστικής κυριαρχίας. Επισημαίνουμε ακόμη ότι ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί επανειλημμένα σε βιβλία και άρθρα του με θέματα που αφορούν σε διάφορες πλευρές του φασιστικού φαινομένου στην Ελλάδα. Το κείμενο τούτο θα λέγαμε ότι, κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί ένα μικρό απόσταγμα αυτών των ερευνών (ΠΓ).

Η επίθεση αποφασίστηκε

Για την προετοιμασία του πολέμου ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και τον εκφοβισμό της Μ. Βρετανίας, πριν από 75 χρόνια εκδόθηκε η εντολή προς τη Βερμαχτ για την επίθεση κατά της Ελλάδας.

"google ad"

Κατοχική Κρήτη: Η εποχή του τρόμου

Στις 20 Μαΐου 1941 συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τότε που οι Γερμανοί φασίστες, υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής», ξεκίνησαν αεροπορική έφοδο κατά της Κρήτης. Μετά την κατάληψή της, στις 1 Ιουνίου, μια μάχη που τους κόστισε πολύ σε ανθρώπινες και υλικές δυνάμεις, άρχισε η οικοδόμηση ενός αιματηρού κατοχικού καθεστώτος. Ο κρητικός λαός υπέφερε τα πάνδεινα. Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφεται αυτή η εποχή του τρόμου (ΠΓ).

Δίστομο: Αχαλίνωτη τρομοκρατία

Σαν σήμερα πριν από 71 χρόνια οι Ναζί διέπραξαν ένα από τα φοβερότερα εγκλήματα στη χώρα μας: τη σφαγή του Διστόμου. Στο κείμενο που ακολουθεί ο γερμανός ιστορικός Martin Seckendorf, το κέντρο βάρους των μελετών του οποίου αποτελεί ο γερμανισμός φασισμός, κυρίως στις χώρες των Βαλκανίων, αναλύει μια σειρά ζητήματα που αφορούν στο ολοκαύτωμα του Διστόμου.

Η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Πάλη για την κατάκτηση της ειρήνης

Στις 11 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με αφορμή αυτό το γεγονός δημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο του γνωστού στο ελληνικό κοινό γερμανού ιστορικού Μάρτιν Ζέκεντορφ (Martin Seckendorf), στο οποίο αναλύονται τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, κυρίως στη Γερμανία, τα οποία κατέληξαν στην εξέγερση των ναυτών στο Κίελο, που σηματοδότησαν τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το έναυσμα της επανάστασης στη Γερμανία, γνωστή ως Νοεμβριανή Επανάσταση, η οποία πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας (ΠΓ).

Αρ. Συγγελάκης: Χωρίς αμφιβολία είμαστε πλέον φτωχότεροι

Τον συγκλονισμό για τον θάνατο του δρ. Μάρτιν Ζέκεντορφ εξέφρασε με ανάρτησή του και ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Αριστομένης Συγγελάκης:

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Δρ. ΜΑΡΤΙΝ ΖΕΚΕΝΤΟΡΦ. ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!

Είμαι συγκλονισμένος! Έφυγε προχθές, στις 14.10.2020, σε ηλικία 83 ετών ο Μάρτιν Ζέκεντορφ, ο πιο σημαντικός αντιφασίστας και φιλέλληνας διανοούμενος της Γερμανίας, ο πρώτος χρονικά και από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Πρόκειται για τον σπουδαιότερο, αναμφισβήτητα, μελετητή της Ιστορίας της Γερμανικής Κατοχής της Ευρώπης και της Ελλάδας. Το βιβλίο του “Η Ελλάδα κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό. Ντοκουμέντα από τα γερμανικά αρχεία” (Σύγχρονη Εποχή, 1991) αποτελεί βιβλίο – σταθμό, που τεκμηριώνει και αναδεικνύει σε όλη της την έκταση την πρωτοφανή και μεθοδικά σχεδιασμένη τρομοκρατία, λεηλασία και καταστροφή του Γ’ Ράιχ εις βάρος του ελληνικού λαού.

Ο Δρ. Μάρτιν Ζέκεντορφ ήταν Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και απολύθηκε μετά την ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών (ή, ακριβέστερα, την προσάρτηση της ΛΔΓ στην ΟΔΓ). Αποτέλεσε πρότυπο σεμνού, καλόκαρδου, ανιδιοτελή και ασυμβίβαστου αγωνιστή. Σήκωνε συχνά το σταυρό της υποστήριξης των ελληνικών αξιώσεων εντός της Γερμανίας προκαλώντας ταραχή στο γερμανικό κατεστημένο.

Είχα το προνόμιο να τον γνωρίσω στο Βερολίνο στις 13.6.2013 στην πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου και ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βραδεμβούργου. Μιλήσαμε μπροστά σε, κυρίως, γερμανικό κοινό στη Galerie Olga Benario. Ήταν πραγματικός καταπέλτης! Με λόγο αιχμηρό, πυκνό σε νόημα και επικαλούμενος αδιάσειστα στοιχεία παρουσίασε έξοχα και περιεκτικά την ειδεχθέστατη εγκληματική δράση της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα αλλά και την προκλητικά αδιάλλακτη στάση της στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών καλώντας την να αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη της έναντι του ελληνικού λαού! Πραγματικά με εντυπωσίασε!

Ήταν, παράλληλα, ένας σεμνός, ζεστός και τρυφερός άνθρωπος. Γνωρίζοντας από την Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου την καταγωγή μου, μου επιφύλαξε θερμή υποδοχή ενεχειρίζοντάς μου το τηλεγράφημα – ιστορικό ντοκουμέντο τεράστιας αξίας – του κλιμακίου της Βέρμαχτ προς τα κεντρικά του Φρουρίου Κρήτης, τα ξημερώματα της 15ης Σεπτεμβρίου 1943, δεύτερης μέρας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει τον προμελετημένο χαρακτήρα του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, τον κυνισμό του τακτικού γερμανικού στρατού αλλά και την πάγια πρακτική του διαστρέβλωσης – παραχάραξης της Ιστορίας!

Τον επόμενο μήνα τον καλέσαμε στη Βιάννο, στο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις του 2013, που τίμησαν πολλοί και σημαντικοί με την παρουσία τους, με πλέον σημαντική τη συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου, αλλά ο Καθηγητής δεν μπορούσε να έλθει. Στη συνέχεια ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που δεν του επέτρεπε να απομακρυνθεί πολύ από το γιατρό του και το νοσοκομείο του, μας στέρησε τη συμμετοχή του σε επόμενα συνέδρια που τον καλέσαμε. Κρατήσαμε όμως επαφή, τόσο απευθείας όσο και μέσω του Δαμιανού Βασιλειάδη, και μας εφοδίασε και με άλλα ντοκουμέντα αλλά και κείμενα δικά του με τα οποία παρενέβη στην κατάπτυστη προσπάθεια του Χάιντς Ρίχτερ να παραχαράξει την Ιστορία.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και το Εθνικό Συμβούλιο τον βράβευσε (εν απουσία του) στη Βιάννο, στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις για το σύνολο του έργου του και την προσήλωσή του στην υποστήριξη της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Ο Καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης με μία εξαίσια ομιλία του ανέλυσε την ανεκτίμητη προσφορά του Μάρτιν Ζέκεντορφ στον αντιφασιστικό αγώνα, στην ανάδειξη της συμβολής της Ελλάδας στην απαλλαγή της Ευρώπης από τον χιτλερικό εφιάλτη και στην υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης. Κρατώ στη μνήμη μου την πηγαία συγκίνησή του – στοιχείο ενός αυθεντικού και σεμνού αγωνιστή – όταν τον ενημερώσαμε για την πρόθεσή μας αυτή αλλά και όταν παρέλαβε την τιμητική πλάκα.

Είχα την τύχη να τον ξαναδώ στις 13.11.2019, πάλι στο Βερολίνο, εντός του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, στο συνέδριο που οργάνωσε το Die Linke για τις γερμανικές οφειλές. Μου μίλησε πολύ ζεστά, μας ευχαρίστησε για τη βράβευσή του (είχε, μόλις, παραλάβει το βραβείο του) και μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Χωρίς αμφιβολία, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ! Οφείλουμε όμως στη μνήμη του και το παράδειγμά του να συνεχίσουμε ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ τον αγώνα για Μνήμη, ΔΙκαιοσύνη και Δημοκρατία!

Καλό ταξίδι αγαπημένε μας συναγωνιστή! Με τη δράση σου, μαζί με πολλούς ακόμη Γερμανούς Δημοκράτες, σώσατε και σώζετε την τιμή της σύγχρονης Γερμανίας! Θα σε θυμόμαστε πάντα και θα συνεχίσεις να μας εμπνέεις με το παράδειγμά σου!

You, Ilektra Germanou and 27 others
5 Shares

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...