Αστερούσια: Σφοδρές αντιδράσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών

Κανένα σχόλιο

Την έντονη αντίδραση των δημάρχων και κατοίκων της ενδοχώρας του Ηρακλείου, όπως του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων αλλά και άλλων φορέων έχει προκαλέσει η πρόθεση επενδυτών να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα στα Αστερούσια την ώρα που γίνεται προσπάθεια για την ένταξή τους στον Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας MAB/UNESCO.

Την οργή του, εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης, αναφέροντας ότι η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ανάβει το “πράσινο φως” στη γνωμοδότησή της παρά τις αντιρρήσεις που ο ίδιος κατέθεσε προχθεσινή της συνέδριαση.

Δεν είναι δυνατόν είπε ο κ. Κοκοσάλης την ώρα που γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια ήπια ανάπτυξη με διαφορετικό όμως χαρακτήρα από αυτή που προωθείται να υπάρχουν βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις όπως αυτές που θα κατασκευαστούν.

"Sponsored links"

Η επένδυση αυτή ανέφερε θα εγκατασταθεί σε μια έκταση 300 στρεμμάτων στο βουνό από την πλευρά του Τσούτσουρα που προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων και ανεμογεννητριών ισχύος 70 μεγαβάτ.

Μάλιστα τόνισε ότι στην περιοχή περιλαμβάνεται και έκταση 65 στρεμμάτων που ανήκουν στο Δήμο του και για την οποία οι μελετητές δέχτηκαν να εξαιρεθεί.

Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την επένδυση που βρίσκει κάθετα αντίθετους και άλλους φορείς ενώ η αντίδραση σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη θα είναι καθολική καθώς τέτοιου είδους επενδύσεις σε περιοχές Νατούρα (κάτι που επιτρέπεται) αλλά χωρίς χωροταξικό σχέδιο έχει προκαλέσει και την αντίδραση όμορων με το βουνό δήμων.

Πρόκειται είπε για μια δυσάρεστη εξέλιξη που δεν συνάδει με το όραμα για ήπια τουριστική ανάπτυξη, δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και ότι άλλο χρειάζεται για την προστασία της φύσης.

Δεν είμαστε ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη αλλά όχι να γίνεται χωρίς σχεδιασμό. Όσον αφορά τα 65 στρέμματα εάν δεν έχουν αφαιρεθεί όταν υπογραφεί η σχετική απόφαση από την Αποκεντρωμένη τότε ο δήμος θα την προσβάλλει δικαστικά.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live