20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αυστραλία: Γκραφιτάδες βανδάλισαν ιερή σπηλιά με βραχογραφίες 30.000 ετών – «Δεν μπορεί να αποκατασταθεί, τραγική απώλεια»

Ημερομηνία:

Βάνδαλοι κατέστρεψαν ένα έργο τέχνης ηλικίας 30.000 ετών σε ιερή σπηλιά στη νότια Αυστραλία, με συνέπεια οι ειδικοί να εκφράζουν αποτροπιασμό για «την τραγική απώλεια» και να εκφράζουν οργή για την έλλειψη προστασίας του μνημείου.

Οι βάνδαλοι μπήκαν στο σπήλαιο Κουνάλντα, στην περιοχή Νουλαρμπορ και κατέστρεψαν βραχογραφίες των αυτόχθονων, σκαλίζοντας πάνω τους το σύνθημα «μην βλέπεις τώρα, αυτή είναι μια σπηλιά θανάτου».

Οι αρχές λένε ότι οι βάνδαλοι μπήκαν στην σπηλιά σκάβοντας κάτω από την σιδερένια πόρτα που υπάρχει στην είσοδο.

Η Δρ Κέριν Γουάλσι, αρχαιολόγος με ειδικότητα στον πολιτισμό των αυτόχθονων πληθυσμών της Αυστραλίας, δήλωσε ότι οι βραχογραφίες «ήταν μοναδικές στην Αυστραλία» και είχαν χαρακτηριστεί εθνική κληρονομιά λόγω της σπανιότητάς τους.

«Οι βάνδαλοι προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή. Το έργο δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Η επιφάνεια της σπηλιάς είναι μαλακή. Δεν είναι δυνατό να αφαιρέσουμε το γκράφιτι χωρίς να καταστρέψουμε και το έργο που βρίσκεται στην επιφάνεια. Είναι μία τραγική απώλεια», δήλωσε η Δρ. Κέριν Γουάλσι, προσθέτοντας ότι οι βραχογραφίες έχουν μεγάλη σημασία για τους αυτόχθονες της φυλής Μίρνινγκ.

Η σιδερένια πόρτα στην είσοδο της σπηλιάς είχε τοποθετηθεί στη δεκαετία του 1980, αλλά δεν ήταν κατάλληλη για τη φύλαξη του μνημείου, καθώς πολλά άτομα έμπαιναν στον χώρο και είχαν χαράξει στα τοιχώματα τα ονόματά τους και διάφορες ημερομηνίες.

Εκπρόσωπος της πολιτείας δήλωσε ότι ο βανδαλισμός είναι «σοκαριστικός». «Αν μπορούσαν να συλληφθούν αυτοί οι βάνδαλοι θα έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι έχουν ειδοποιήσει την πολιτειακή κυβέρνηση για τον βανδαλισμό από τον Ιούνιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για να βελτιωθεί η ασφάλεια του χώρου.

Η σπηλιά είχε χαρακτηριστεί από το 2014 ως χώρος εθνικής κληρονομιάς και υπάγεται στην ευθύνη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Υδάτων και της Ένωσης Αυτόχθονων Δυτικής Ακτής. Ιδιοκτήτες της σπηλιάς θεωρούνται τα μέλη της φυλής Μίρνινγκ, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν για την προστασία του χώρου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...