16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αυτή είναι η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που υπέγραψαν 85 βουλευτές – Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Νίκο Ανδρουλάκη – Ολόκληρο το κείμενο

Ημερομηνία:

Με καθυστέρηση κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια της Βουλής την κοινή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καθώς στο ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις των κομμάτων. Η συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία θα ξεκινήσει στις 19:00 και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Την πρόταση που υπογράφουν 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, κατέθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης και απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, για να γνωστοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει άμεσα η συζήτηση και να μην αξιοποιήσει την δυνατότητα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, για ένα διήμερο διακοπής των εργασιών. « Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή και να απολογηθεί τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβαίνοντας στο βήμα και απάντησε στην κριτική της κυβέρνησης με περί εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων.

«Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», τόνισε για να προσθέσει ότι οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ είναι αξιακές. «Μας βαφτίζετε διαπλεκόμενους, ο καθεστωτισμός σας κινείται σε άλλο επίπεδο, κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας, εμείς πήραμε αυτή την πρωτοβουλία απέναντι σε αυτές καθεστωτικές πρακτικές για να μπει ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου», είπε και συμπληρωσε πως πρέπει να μπει ένας φραγμός στην κυβερνητική αλαζονεία, την ασυδοσία και τη θεσμική παρακμή για την οποία συζητούν σε όλη την Ευρώπη.  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από το να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών, ενώ απευθύνθηκε και στους βουλευτές της ΝΔ καλωντας τους να απαντήσουν εάν επικροτούν αυτούς τους χειρισμούς.

«Προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον. Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛΑΣ και πριν την ελληνική Δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ασημακοπούλου, με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού.

«Εντολοδόχο εκδοτικών συμφερόντων», αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Μάκης Βοριδης που απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας. Ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. «Έχω δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει «σόου» και «κοκορομαχία» θα είναι η συζήτηση. Αυτό προσυπογράψατε; Να γίνει ένα σόου και μια κοκορομαχία που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα; Βεβαίως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες εκλογές. Επιθυμούμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας», είπε.

«Μετά την απάντηση της κυβέρνησης και την επιλογή της άμεσης συνέχειας στο θέμα και όχι μετά διήμερο, η έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα γίνει σήμερα. Κατόπιν αυτού οφείλουμε να διακόψουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου-όταν ξαναρχίσουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ομιλητής θα είναι ο κ. Τσακαλώτος-και να ορίσω ως έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, την εβδόμη απογευματινή, ώστε να προετοιμαστούν και οι ανακλήσεις συνεδριάσεων, σε αυτό το τριήμερο, διαφόρων οργάνων της Βουλής, αλλά και να στοιχειώδης προεργασία, για το ξεκίνημα της τριήμερης διαδικασίας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία: «Συνεπώς, η δεύτερη συνεδρίαση, θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου, ενάτη πρωινή, και η τρίτη συνεδρίαση, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, επίσης ενάτη πρωινή, ώστε η συζήτηση να τελειώσει το αργότερο, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, την 12 νυχτερινή της τρίτης ημέρας, με ονομαστική ψηφοφορία και με μια προσπάθεια θα μιλήσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι, εκ των συναδέλφων οι οποίοι θα εγγραφούν».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στην έναρξη της συζήτησης που θα γίνει στις επτά το απόγευμα, θα καθοριστεί ο τρόπος διεξαγωγής της συζήτησης. Ως βάση, ο κ. Τασούλας περιέγραψε την διαδικασία που είχε ακολουθηθεί επί της προτάσεως δυσπιστίας που συζητήθηκε τέλη Ιανουαρίου 2023. Είπε επίσης ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί κατά το πρότυπο της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί και ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστας Καραμανλής. 

Στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας περιλαμβάνονται η τραγωδία των Τεμπών, οι υποκλοπές, η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναφορά στα e-mails Ασημακοπούλου, η ακρίβεια και αισχροκέρδεια, καθώς και η εγκατάλειψη πυλώνων κοινωνικού κράτους, δημόσιας Παιδείας και Υγείας.

Το κείμενο, στο οποίο πάντως έκαναν προσθήκες και τα άλλα κόμματα που υπογράφουν, επικεντρώνεται στην υπόθεση των Τεμπών, μιλώντας ευθέως για συγκάλυψη. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εξεταστική επιτροπή και πώς απέκλεισε η πλειοψηφία της ΝΔ σημαντικούς μάρτυρες, ενώ επισημαίνεται και η παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως για το σκάνδαλο με τη σύμβαση 717. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εισαγγελέα. Γίνεται ακόμα λόγος για παρακμή και πρωτοφανή απαξίωση του κράτους δικαίου.

Ολόκληρο το κείμενο

Διαβάστε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας πατώντας ΕΔΩ

"google ad"

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ανδρουλάκης Νικόλαος

Λιακούλη Ευαγγελία

Πάνας Απόστολος

Κατρίνης Μιχάλης

Μάντζος Δημήτριος

Αποστολάκη Μιλένα

Αχμέτ Ιλχάν

Βατσινά Ελένη

Γερουλάνος Παύλος

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

Γρηγοράκου Παναγιώτα

Δουδωνής Παναγιώτης

Καζάνη Αικατερίνη

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Μιχαηλίδης Σταύρος

Μουλκιώτης Γεώργιος

Μπαράν Μπουρχάν

Μπιάγκης Δημήτριος

Νικητιάδης Γεώργιος

Νικολαΐδης Αναστάσιος

Παπανδρέου Γεώργιος

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

Παραστατίδης Στέφανος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Πουλάς Ανδρέας

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Σταρακά Χριστίνα

Τσίμαρης Ιωάννης

Χνάρης Εμμανουήλ

Χρηστίδης Παύλος

Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

Φάμελλος Σωκράτης

Τζάκρη Θεοδώρα

Ακρίτα Ελένη

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπο

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντoτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Παππάς Πέτρος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Τσίπρας Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Φερχάτ Οζγκιούρ

Φωτίου Θεανώ

Κωνσταντοπούλου Ζωή

Καραναστάσης Διαμαντής

Κεφαλά Τζώρτζια

Μπιμπίλας Σπύρος

Καραγεωργοπούλου Έλενα

Καζαμίας Αλέξανδρος

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να είναι κεντρικός εισηγητής στη συζήτηση ο Νίκος Παππάς.

Σημειώνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να ψηφιστεί και από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης να μην εισέλθει το Σώμα στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας,  έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά αυτή κατατίθεται σε «εν εξελίξει συνεδρίαση».

Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ήταν καλή και πως έγιναν τροποποιήσεις επί του αρχικού κειμένου που έγιναν αποδεκτές. «Κάναμε κάποια κομμάτια του κειμένου πιο αυστηρά» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πρώτη σύγκρουση

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν ήδη στη Βουλή σε μετωπική σύγκρουση πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση, δίνοντας μια πρώτη γεύση της σφοδρής κοινοβουλευτικής μάχης.

Ο Νίκος Παππάς παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην πρόταση διεξαγωγής εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, τόνισε ότι σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο κ. Παππάς κατέθεσε, μάλιστα, την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: Τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατά την έκθεση ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, τις αγωγές κατά δημοσιογράφων οι οποίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα».

Ανεβάζοντας τους τόνους ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «είμαστε ενώπιον μίας νέας πολιτικής συνθήκης. Η Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει πως θα την αντιμετωπίσει. Να αποφεύγονται οι ακρότητες».

Να απαντήσει εάν αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών και το κεκτημένο της μεταπολίτευσης ότι διεξάγονται ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας για να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Χρήστου Γιαννούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που στράφηκε προς την κυβέρνηση λέγοντας πως δεν αμφισβητεί το πολίτευμα, αλλά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Είστε διατεθειμένοι να κάνετε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές;» ήταν το ερώτημα που έθεσε. «Δεν κάναμε εμείς υποκλοπές, εσείς κάνατε. Εσάς άκουγε και τον κ. Χατζηδάκης ο κ. Μητσοτάκης», είπε, καλώντας τα στελέχη της πλειοψηφίας να μην παριστάνουν «τους κήνσορες και τους τιμητές του κράτους δικαίου».

Θα φτάσει στα άκρα η κόντρα

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να φτάσει στα άκρα τις επόμενες 3 ημέρες, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για αλλοίωση των ηχητικών συνομιλιών στην τραγωδία των Τεμπών.

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε νωρίτερα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση και την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να τους ενημερώσει για το κείμενο της πρότασης.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Πέμπτη με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...