13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βρετανία: Μαζική φυγή από λίρα – ομόλογα, οι τράπεζες «έκοψαν» τα στεγαστικά

Ημερομηνία:

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι Βρετανοί υπουργοί για να αποτρέψουν την πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην οικονομική στρατηγική της Μ. Βρετανίας μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας πως δεν θα διστάσει να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από το δραματικό πρωινό της Δευτέρας, όπου η στερλίνα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στον απόηχο των οικονομικών πρωτοβουλιών Τρας.

Τα κρατικά ομόλογα επλήγησαν, η στερλίνα έπεσε στα 1,0350 δολάρια, πολύ κοντά στην απόλυτη ισοτιμία και οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες απέσυραν τα νέα στεγαστικά δάνεια.

Μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις στην Οικονομία της χώρας, ξύπνησαν μνήμες 30 χρόνων από τη Μαύρη Τετάρτη, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προσπαθήσει να στηρίξει τη λίρα με αυξήσεις επιτοκίων και αγορές συναλλάγματος, ενώ το νόμισμα αποχωρούσε από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Εκείνο, το «παιχνίδι άμυνας» τελικά απέτυχε.

Σταμάτησαν τα στεγαστικά δάνεια στη Βρετανία

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Γηραιά Αλβιώνα είναι η απόφαση των μεγάλων βρετανικών τραπεζών μετά την καταβαράθρωση της στερλίνας να αναστείλουν τα στεγαστικά δάνεια.

Η Virgin Money και η Skipton Building Society είναι μεταξύ των τραπεζών που έχουν σταματήσει προσωρινά την προσφορά νέων στεγαστικών δανείων. Η Halifax, θυγατρική του Lloyds Banking Group, του μεγαλύτερου παρόχου στεγαστικών δανείων στη χώρα, ετοιμάζεται επίσης να αποσύρει άμεσα σειρά νέων δανείων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Virgin Money αναμένεται να επιστρέψει στην αγορά αργότερα μέσα στην εβδομάδα, μόλις σταθεροποιηθούν οι αγορές, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι FT.

Ο Ray Boulger, αναλυτής στην John Charcol, δήλωσε: «Η τεράστια αύξηση των αποδόσεων του ομολόγου σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να ανατιμήσουν κατά πολύ τα στεγαστικά δάνεια. Αναμένω ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν πολύ λίγες συμφωνίες για στεγαστικά δάνεια με επιτόκια κάτω από 5%».

Γιατί κατρακύλησε η στερλίνα

Η κατάρρευση έρχεται στον απόηχο των περικοπών στη φορολογία που ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η κυβέρνηση της Λιζ Τρας, και που θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και θα αυξήσουν τον δανεισμό σε εποχή ραγδαίας αύξησης επιτοκίων.

Η κρίση στην αγορά απειλεί να πνίξει την ολιγοήμερη κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τρας, γράφει το Bloomberg, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη κρίση κόστους ζωής και ύφεση.

Καταλυτική για το κλίμα που δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγοράς ήταν και η ανακοίνωση της Τράπεζα της Αγγλίας ότι «δεν θα διστάσει» να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, μετά την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Όπως ανακοίνωσε, δεν θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων, όπως ζητούσαν αρκετοί, αλλά θα τα προσαρμόσει «όσο χρειάζεται» όταν συνεδριάσει τον Νοέμβριο.

Οι traders ανεβάζουν τα στοιχήματα έως και για αυξήσεις 200 μονάδων βάσης μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της BOE τον Νοέμβριο. Βλέπουν το βασικό επιτόκιο να κορυφώνεται στο 5,9% έως τον Αύγουστο του 2023.

"google ad"

Ο οικονομολόγος Dan Hanson είπε στο Bloomberg ότι η πτώση του νομίσματος «θα σημάνει συναγερμό στην κεντρική τράπεζα». Εάν συγκρατηθεί, βλέπει αύξηση 100 μονάδων βάσης.

«Πιστεύουμε ότι η BOE είναι ψυχολογικά πολύ ταλαιπωρημένη από τα γεγονότα του 1992 για να δοκιμάσει αμυντικές αυξήσεις επιτοκίων που σχετίζονται με το νόμισμα», δήλωσε ο Chris Turner της ING. «Τι θα συμβεί εάν η BOE αυξηθεί κατά 300-500 μονάδες βάσης και η ισοτιμία καταλήξει χαμηλότερα;»

Άλλη επιλογή είναι η άμεση νομισματική παρέμβαση, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα για ουσιαστική και διαρκή δράση. Πιθανή απάντηση θα ήταν να καθυστερήσει μια προγραμματισμένη πώληση ομολόγων που αγόρασε η BOE στο πλαίσιο ποσοτικής χαλάρωσης – διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ