15.8 C
Chania
Tuesday, February 27, 2024

Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μετά το unfair Σούνακ: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται»

Ημερομηνία:

Έμμεσο «άδειασμα» στον Ρίσι Σούνακ από τον εκπρόσωπο της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, μετά το πρωτοφανές unfair του βρετανού πρωθυπουργού που ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαιτίας των δηλώσεων του τελευταίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο εκπρόσωπος του Μουσείου μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ξεκαθαρίζει πως οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές.

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος αναφερόμενος στη «λύση» δανεισμού που προκρίνεται για τα Γλυπτά.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021.

Εκνευρισμένος ο Μητσοτάκης

Στο ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε τέσσερις ώρες νωρίτερα στην Ελλάδα αφού δεν έγινε ποτέ η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το βράδυ της Δευτέρας λίγες ώρες μετά την ακύρωση της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εμφανώς εκνευρισμένος.

Τι έλεγε πριν λίγες μέρες ο Τζορτζ Όζμπορν

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όζμπορν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε» είχε πει ο Όζμπορν μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών του μουσείου στη γκαλερί Duveen, όπου βρίσκονται και τα Γλυπτά.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα» συνέχισε ο Όζμπορν, λέγοντας ότι στόχος της συμφωνίας είναι να επιτρέψει «να δούμε αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο», καθώς «θα επιτρέψει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα να τους δούμε εδώ στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Όζμπορν είχε σκιαγραφήσει και το πλαίσιο της συμφωνίας λέγοντας ότι «ως διαχειριστές επιδιώκουμε μια συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας που δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας».

"google ad"

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ότι η συμφωνία βρίσκει «έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο να προχωρήσουμε».

Παράλληλα, είπε ότι τα γλυπτά ήταν πάντα «αμφιλεγόμενα», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτή τη διαμάχη. Νομίζω ότι πολύ συχνά σκεφτήκαμε να σιωπήσουμε, αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ