16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Β. Διγαλάκης: Η κυβέρνηση προχωρά στον εκσυγχρονισμό των Μουσείων

Ημερομηνία:

Η μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) όχι μόνο δεν θα τα αποδυναμώσει, αλλά θα τους δώσει την απαιτούμενη ευελιξία και τη δυνατότητα να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο κοινό και να επιτελέσουν καλύτερα και τον παιδευτικό τους ρόλο, τόνισε σήμερα ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βασίλης Διγαλάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής.

Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, συγκέντρωσε, αναιτιολόγητα και χωρίς να υπάρχει στέρεη επιχειρηματολογία, την αντίδραση της αντιπολίτευσης και υπενθύμισε ότι τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να έχουν χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

«Ο μύθος, λοιπόν, περί απώλειας του δημόσιου χαρακτήρα των πέντε Μουσείων με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, τον οποίο άστοχα και αβάσιμα καλλιεργείτε, καταρρίπτεται. Για άλλη μια φορά φαίνεται η ένδεια των επιχειρημάτων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Χανιώτης Βουλευτής.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι την ίδια ώρα που βουλευτές της αντιπολίτευσης, και κυρίως όσοι προέρχονται από το πανεπιστημιακό περιβάλλον, ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στα δημόσια πανεπιστήμια, εμφανίζονται απολύτως αντίθετοι στην ενίσχυση της ευελιξίας των μουσείων με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, προκειμένου, ακολούθως, να μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να σχεδιάσουν εξωστρεφείς στρατηγικές, ανάλογες τόσο προς τη φυσιογνωμία και τις συλλογές εκάστου, όσο και προς τις απαιτήσεις του σύγχρονου κοινού και να μπορέσουν να επιτύχουν τους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς τους σκοπούς απαλλαγμένα από τις αναπόφευκτες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Απαντώντας σε ισχυρισμούς βουλευτών της αντιπολίτευσης περί «εγκλωβισμού των εργαζομένων» στα μουσεία, ο κ. Διγαλάκης έκανε τον παραλληλισμό με τους καθηγητές και το προσωπικό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι «δεν νιώθουν και δεν είναι “εγκλωβισμένοι” στα πανεπιστήμια. Είναι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, συμμετέχουν στην κινητικότητα, μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και η μισθοδοσία τους βαρύνει το Υπουργείο Παιδείας, όπως η μισθοδοσία των νέων ΝΠΔΔ θα βαρύνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Και ασφαλώς τα Μουσεία θα ανήκουν στους φορείς γενικής κυβέρνησης».

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα πέντε μουσεία που θα μετατραπούν σε ΝΠΔΔ θα λειτουργούν αυστηρά εντός του πλαισίου της πολιτιστικής πολιτικής που χαράσσεται από το κεντρικό κράτος, υπό την εποπτεία, υποστήριξη, οικονομική ενίσχυση και προστασία του ΥΠΠΟΑ, όπως ρητά τονίζεται στις επιμέρους διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Ο Χανιώτης Βουλευτής σημείωσε ότι σήμερα τα πέντε μουσεία λειτουργούν όπως όλες οι διοικητικές δομές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία έχει στην αρμοδιότητα και ευθύνη της 73 υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης, που αναπτύσσονται σε 480 Τμήματα και καταλαμβάνουν υπηρεσίες του κεντρικού Υπουργείου και Εφορείες του συνόλου της χώρας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, τα πέντε μουσεία δεν έχουν δυνατότητα να αναπτύξουν καμία διοικητική ή διαχειριστική πρωτοβουλία, ούτε να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, καθώς η κάθε τους δράση και ενέργεια πρέπει να διέλθει μέσα από την έγκριση άλλων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τόσο για να αποφασιστεί αρχικά όσο και για να υλοποιηθεί στη συνέχεια. Η διαφορά αποτυπώνεται με διακριτό τρόπο, αρκεί να συγκρίνουμε την πορεία του επιτυχημένου Μουσείου της Ακρόπολης με αυτή των υπολοίπων μουσείων», τόνισε ο κ. Διγαλάκης.

«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, και αυτό είναι άλλο ένα ακόμη μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των μουσείων», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του και, απευθυνόμενος στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε την ελπίδα, όταν επεκταθεί ο θεσμός της μετατροπής περισσότερων μουσείων σε ΝΠΔΔ, να συμπεριληφθεί σε αυτά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...