22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γέργερη: Οι Αρκουδιάρηδες έκλεψαν και πάλι την παράσταση – Βίντεο και φωτογραφίες

Ημερομηνία:

Πλήθος κόσμου βρέθηκε ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας στη Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας, για να ζήσει από κοντά την κορύφωση των “Αποκριγιωμάτων”.

Στην διοργάνωση από τον Σύλλογο ”Βαρελοφρόνων” Πολιτισμού & Ανάπτυξης Γέργερης, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Γόρτυνας, αναβίωσαν διονυσιακά έθιμα, όπως οι «αρκουδιάρηδες» που πέρασαν από γενιά σε γενιά και έφθασαν ως τις μέρες μας.

Οι  “Αρκουδιάρηδες” χορεύουν «έξαλλοι» υπό την υπόκρουση της «αρκουδίστικης» μουσικής καθώς γύρω τους αντιλαλεί του Ψηλορείτη η ηχώ.
«Πρόκειται για ένα έθιμο που χαρακτηρίζει το αποκριάτικο ξεφάντωμα στον ορεινό Ρούβα. Οι αρκουδιάρηδες βγαίνουν στο δρόμους δημιουργώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών και χορεύοντας στο δικό τους ξέφρενο ρυθμό.

Οι χορευτές είναι τραγόμορφοι κουδουνοφόροι, οι οποίοι είναι δεμένοι με σχοινιά μεταξύ τους και ο επικεφαλής της ομάδας προσπαθεί να τους οδηγήσει», αναφέρει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συλλόγου Βαρελοφρόνων Κώστας Χατζημηνάς.

Τα «Αποκριγιώματα στην Γέργερη» είναι ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα, με δρώμενα που παραπέμπουν στον κύκλο της ζωής, στην ιστορία και την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου.

Φυσικά το γλέντι στήθηκε από νωρίς στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης, με γλέντι, άφθονο κρασί, ρακή και σαρακοστιανά εδέσματα.

 

αποκριγιώματα Γέργερη Απόκριες Καθαρά Δευτέρα Ηράκλειο

Αποκριγιώματα Γέργερη

Αποκριγιώματα Γέργερη

αποκριγιώματα Γέργερη Απόκριες Καθαρά Δευτέρα Ηράκλειο

"google ad"

Αποκριγιώματα Γέργερη

Αποκριγιώματα Γέργερη

Αποκριγιώματα Γέργερη

αποκριγιώματα Γέργερη Απόκριες Καθαρά Δευτέρα Ηράκλειο

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...