25.8 C
Chania
Tuesday, June 6, 2023

Γαλλία: Η κυβέρνηση Μακρόν βλέπει “βίαιους μπουρζουάδες” – 3,5 εκ. διαδηλωτές στους δρόμους για τις συντάξεις

Ημερομηνία:

Μετά από ακόμη μια ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία, η Γενική Εργατική Συνομοσπονδία CGT ετοιμάζεται για τις νέες δράσεις της. Η CGT ανέφερε πως περίπου 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι βρέθηκαν στους δρόμους, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να κατεβάζει αυτό τον αριθμό στο 1 εκατομμύριο διαδηλωτών.

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο στις διαδηλώσεις και να απεργήσουν μαζί, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, με αφορμή την αύξηση του ορίου συντάξεων από τα 62 στα 64 χρόνια, αλλά και με την απόφαση Μακρόν να περάσει την τροποποίηση με προεδρικό διάταγμα και να κηρύξει παράνομες τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Είναι πλέον παραπάνω από σαφές, πως οι διαδηλώσεις έχουν λάβει εν συνόλω αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Ο Μακρόν τα έκανε χειρότερα

Ο Εμανουέλ Μακρόν άλλωστε, αντί να κατευνάσει την οργή των πολιτών, την ενέτεινε ακόμα περισσότερο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κανέναν ανασχηματισμό, απόσυρση ή εκλογική διαδικασία κι ότι προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο κατά γράμμα.

Η Κυβέρνηση της Μπορν κατάφερε να επιβιώσει από τις δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί εναντίον της, επειδή προσέφυγε στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος ώστε να περάσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση.

Η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, συγκέντρωσε μόνο 94 ψήφους, έξι περισσότερες από τους βουλευτές που διαθέτει.

Η διακομματική πρόταση συγκέντρωσε 278 βουλευτές, μόλις εννέα λιγότερους από όσους χρειαζόταν για να περάσει.

Ωστόσο βάσει των δημοσκοπήσεων, δύο στους τρεις Γάλλους νιώθουν οργισμένοι με την προσφυγή στο άρθρο 49:3.

Οργή των πολιτών

Οι κύριες συγκρούσεις έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης σε Παρίσι και Μπορντό. Στην πρωτεύουσα της χώρας ξέσπασαν παραπάνω από 100 φωτιές. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, συνελήφθησαν 457 άτομα και τραυματίστηκαν 441 αστυνομικοί και ένστολοι. Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, ενώ έπεται συνέχεια.

Φωτιές στο δημαρχείο του Μπορντό:

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin, για τα επεισόδια δεν ευθύνονται μόνο τα “μαύρα μπλοκ” των αναρχικών, αλλά και οι “μαύροι αστοί της μπουρζουαζίας”, που όπως είπε, “μπορεί να γίνουν πολύ βίαιοι. “Όλοι γνωρίζουμε ότι μερικές φορές είναι παιδιά από καλές οικογένειες που ντύνονται στα μαύρα και επιτίθενται στα McDonald’s, τα Burger Kings, ένα κοσμηματοπωλείο, που ρίχνουν μολότοφ και κάνουν επίθεση στην αστυνομία”, είπε χαρακτηριστικά στο δίκτυο CNews.

Ο πρόεδρος της Γαλλική Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT) Laurent Berger, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια ζήτησε δημοσίως “κατευνασμό”. Η πρότασή του ήταν να “παγώσει” η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για έξι μήνες, “ώστε να έχουμε χρόνο να ακούσουμε και να ηρεμήσουν τα πράγματα, πριν φτάσουμε σε μια τραγωδία”. Στη συνέχεια, προτείνει νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συνδικάτων και της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Berger πρότεινε ακόμη τον ορισμό ενός “διαμεσολαβητή” κοινής αποδοχής, κάτι που πρέπει να εξεταστεί από τη διασωματειακή συσπείρωση (CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU).

"google ad"

Την ίδια ώρα τα Συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση για ακραία καταστολή. Ήδη “τρέχουν” 11 ΕΔΕ στην γαλλική αστυνομία για περιστατικά υπέρμετρης βίας, με τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin να “καλύπτει” πλήρως την κυβέρνησή του. “Δεν υπάρχει σχέδιο καταστολής ή υπερβολική αστυνομική βία, υπάρχει πλέον ατομική κούραση”, είπε στο CNews την Παρασκευή. Αρνούμενος οποιαδήποτε συστημική φύση αυτής της βίας, εξήγησε ότι θα μπορούσε να συμβεί “μεμονωμένα υπό την επίδραση της κόπωσης” .

Παράλληλα, τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα σκουπίδια στο Παρίσι, καθώς συνεχίζεται η απεργία στην καθαριότητα για 16η ημέρα. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Άν Ινταλγκό, στηρίζει τους απεργούς.

Σε ο,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, για την ώρα τα Συνδικάτα δέχονται μόνο την επανέναρξη προμηθειών καυσίμων στο Ile-de-France, καθώς και προς τα αεροδρόμια. Αυτή τη στιγμή πέντε στα έξι διυλιστήρια είναι κλειστά, “και στόχος είναι να μείνουν μέχρι να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση”, δήλωσε ο εθνικός συντονιστής της CGT Chimie (Γενική Εργατική Συνομοσπονδία), Eric Sellini.

Ακόμη, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 33% των πτήσεων τους την Κυριακή στο αεροδρόμιο Paris-Orly και το 20% τη Δευτέρα, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Γιατί αποτυγχάνει ο Μακρόν

Σύμφωνα με το Politico, η διαφορά με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων είναι ότι αυτή τη φορά δεν επέλεξε καμία συναίνεση στις διαπραγματεύσεις. Αρχικά υποσχέθηκε μια συναινετική προσέγγιση από τα κάτω προς τα πάνω, κάτι που τελικά δεν τήρησε. Όπως σημειώνει το Politico, η επιβολή των νέων μέτρων ως το 2030, με προεδρικό διάταγμα, αποτελούν προσβολή προς την κουλτούρα του μέσου Γάλλου.

Ο Μακρόν άφησε ακόμη σχεδόν όλη τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών πωλήσεων στην πρωθυπουργό του, Ελίζαμπεθ Μπορν, και στην υπόλοιπη κυβέρνησή του, κάτι που δεν λειτούργησε θετικά. Η πρότασή τους δεν κοινοποιήθηκε σωστά προς την κοινή γνώμη, παρότι το πρόβλημα με τα ελλειματικά ταμεία, είναι γεγονός. Το Politico αναφέρει ακόμη πως η Αριστερά στη Γαλλία γίνεται όλο και πιο πιεστική προς τον Μακρόν, την ώρα που η παραδοσιακή “δεξιά” παρασύρεται προς τα άκρα δεξιά.

Ακόμη, ο Μακρόν έχει αποτύχει στο να επικοινωνήσει καλά τα θετικά πεπραγμένα του, τα οποία σύμφωνα με το Politico είναι η μείωση της ανεργίας από 9,% σε 7,%, οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και η μείωση των φόρων μισθοδοσίας, η αύξηση των δαπανών για τις κρατικές υπηρεσίες υγείας, η εν γένει καλή αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, καθώς και οι τεράστιες κρατικές παροχές που ακολούθησαν για να αντισταθμιστεί η μεγάλη άνοδος στις τιμές της ενέργειας.

Γαλλία: “Στο στόχαστρο” των διαδηλωτών η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου

Τα συνδικάτα κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη, οι οποίες θα συμπέσουν με την κρατική επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη χώρα.

“Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας”, προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.

Μετά τα
Μετά τα “κίτρινα γιλέκα” η κυβέρνηση Μακρόν βλέπει “μαύρους αστούς” και “πλουσιόπαιδα” που τα βάζουν με το Κράτος  AP

“Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ” στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον Βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις.

Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε “πολύ ήρεμος” στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης.

Ο Κάρολος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιάς στο εξωτερικό από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. Εκτός από ένα δείπνο που θα παρατεθεί στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, θα επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι πριν μιλήσει στη Γερουσία, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά για έναν Βρετανό μονάρχη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα μεταβεί επίσης στο Μπορντό όπου προγραμματίζεται να μετακινηθεί με το τραμ.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία η 2η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η 2η Γιορτή Αθλητισμού...

ΔΕΥΑΧ: Διακοπή και χαμηλή πίεση του νερού σε διάφορες περιοχές

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...