Δήλωση δικηγόρων, πρώην και νυν μελών ΔΣ Δικηγορικών Συλλόγων, αναφορικά με την προκαταρκτική εξέταση σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Κανένα σχόλιο

*Το κείμενο είναι ανοιχτό προς υπογραφή από δικηγόρους και νομικούς στον κατωτέρω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9d3bs_MytWonxvmxH30W7KTgVUNdVe6Vka8VSaeIgX0nBHg/viewform?usp=sf_link

Όσοι και όσες νομικοί υπογράφουμε αυτή τη δήλωση εκφράζουμε την έκπληξη και την ανησυχία μας για το ότι 8 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκλεγμένα μέλη διοικητικών συμβουλίων και Πρόεδροι των φοιτητικών τους συλλόγων, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, όπως το κακούργημα της αρπαγής και η διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, για μια παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων στον Κοσμήτορα Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με ζητήματα συνδικαλιστικών ελευθεριών και συγκεκριμένα διότι καθηγητής της Σχολής κατέβαζε αφίσες που είχαν κολλήσει φοιτητές και τους απειλούσε με πειθαρχικές ποινές, ενώ ακολούθως ο Κοσμήτορας της Σχολής κάλεσε φοιτητή για παροχή εξηγήσεων για «αφισορρύπανση».

"Sponsored links"

Το άρθρο 322 ΠΚ (αρπαγή) για το αδίκημα του οποίου έχουν κληθεί ως ύποπτοι οι 8 φοιτητές, αποσκοπεί στον κολασμό συμπεριφορών μακρόχρονης απαγωγής και στέρησης ελευθερίας και προστασίας της πολιτείας, πράξεων δηλαδή  ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας, όπως η με τη βία κράτηση ομήρων για λύτρα, ληστείες τραπεζών με κράτηση ομήρων ή αρπαγή γυναικών προς εξαναγκαστική σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευσή τους. Τυχόν εφαρμογή αυτών των διατάξεων στην περίπτωση μίας συνδικαλιστικής κινητοποίησης, πέραν του ότι παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια αναλογικότητας, οδηγεί στην εξίσωση εντελώς ανόμοιων και ασύμμετρων κοινωνικών συμπεριφορών και συκοφαντεί βάναυσα τις φοιτητικές κινητοποιήσεις εξισώνοντάς τις με βαριές εγκληματικές πράξεις. Αφενός υποτιμά την απαξία των συμπεριφορών κατά των οποίων πράγματι στρέφονται οι διατάξεις αυτές, αφετέρου, και κυρίως, αναδεικνύει μια ανησυχητική οπτική για τα όρια άσκησης θεμελιωδών και συνταγματικώς προστατευόμενων δικαιωμάτων όπως η συνδικαλιστική ελευθερία.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ότι η προκαταρκτική εξέταση εκκίνησε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της ίδιας της Υπουργού Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα και χωρίς καν τα ακαδημαϊκά αρμόδια όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης να θέσουν ποτέ τέτοιο ζήτημα. Μια έξωθεν παρέμβαση που μετέφερε στο χώρο της ποινικής διερεύνησης μια υπόθεση φοιτητικών διεκδικήσεων, αυτομάτως δημιουργεί αλγεινή εντύπωση ως προς τις στοχεύσεις και τους σκοπούς της. Και μόνο το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικώς 8 νέοι και νέες, φοιτητές και εκλεγμένοι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, και δη για αδικήματα που επισύρουν πολυετή  κάθειρξη, ακριβώς για την συνδικαλιστική τους πρακτική, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σηματοδοτεί  μία επικίνδυνη αντιδημοκρατική διολίσθηση και έναν τρομακτικό περιορισμό των παραδεδεγμένων ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Θανάσης Καμπαγιάννης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Γιάννα Κούρτoβικπρ. μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ

Δημήτριος Λυρίτσης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Κώστας Παπαδάκης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Βασίλης Παπαστεργίου πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α., μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη

Δημήτρης Σαραφιανός μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Αγγελική Σεραφείμ πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

"Sponsored links"

Θεόδωρος Συμεωνίδης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κουρουνδήςπρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Γεώργιος Λογοθέτης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Ευκλείδης Μακρόγλουπρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Καλλιθέα (Έλλη) Μέλλιου μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Χρήστος Μπακέλλαςπρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Βασίλης Τσιγαρίδας μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Μανώλης Παπαδομανωλάκης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Χ.

Μανόλης Ατσαλήςπρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Οδυσσέας Καλομοίρης Μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Χάρης ΛαγουδάκηςΧρονάκης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Γιάννης Λεβέντης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Θεόδωρος Τερζάκης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Μιχάλης Σαρχιανάκηςπρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live