22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Δεν χρειάζεται ένας νέος ψυχρός πόλεμος”: Όσα είπε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντηση με Σι

Ημερομηνία:

Ο Τζο Μπάιντεν είπε την Δευτέρα στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ πως είναι και οι δύο υπεύθυνοι ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπερδυνάμέων τους να μην μετατραπεί σε σύγκρουση, στις συνομιλίες που είχαν με σκοπό να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις τους που είναι στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήγειρε έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, της πρώτης απευθείας συνάντησης των δύο ηγετών αφότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, περιλαμβανομένων και των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις “καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν”, “τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς” του Πεκίνου και τις πρακτικές στη “Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

“Εγώ κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε να γίνει ειρηνικά η διευθέτηση των ζητημάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ομόλογός μου κατάλαβε πολύ καλά τι έλεγα” τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν για να καταλήξει:

“Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν χρειαζόμαστε έναν νέο ψυχρό πόλεμο”.

“Οι αμερικανοκινεζικές σχέσεις αντιμετωπίζουν σήμερα μία κατάσταση που δεν είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών, των λαών τους και της διεθνούς κοινότητας. Ως ηγέτες των δύο χωρών πρέπει να κατευθύνουμε τις σχέσεις μας προς τη σωστή κατεύθυνση” τόνισε από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος.

Μίνι επεισόδιο με δημοσιογράφο

Την ώρα που δημοσιογράφοι έβγαιναν από την αίθουσα όπου έκαναν δηλώσεις οι δύο ηγέτες, μία ρεπόρτερ φώναξε στον Μπάιντεν αν θα έθιγε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ομόλογό του.

Ενας άνδρας της κινεζικής αντιπροσωπείας τότε της τράβηξε το σακίδιο και λίγο έλειψε να την ρίξει στο έδαφος. Παρενέβησαν, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, και είπαν στον Κινέζο να αφήσει ήσυχη την ρεπόρτερ.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ