28.8 C
Chania
Saturday, June 22, 2024

Αντικαγκελάριος Γερμανίας Σ. Γκάμπριελ προς Βαρουφάκη: «Αυτό που θέλουμε τώρα είναι η νέα κυβέρνηση να μας υποβάλει καθαρές προτάσεις»

Ημερομηνία:

Η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει καθαρές προτάσεις ζήτησε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πλευρές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση μπορούν να φθάσουν σε κάποια συμφωνία.

“Δεν θα υπήρχε τίποτα πιο εύκολο από το να πούμε δώστε μας την επόμενη δανειακή δόση, ως μέρος του υπάρχοντος προγράμματος, αυτό όμως δεν θα τραβούσε την προσοχή σας, και θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή σας”, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Γκάμπριελ (φωτ. αρχείου) αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται πλέον την ως τώρα πορεία ως «μη ανεκτή» και σημείωσε ότι η «Ατζέντα 2010», το πακέτο μεταρρυθμίσεων του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Στρέντερ ήταν «ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι» μπροστά σε αυτό που αναγκάστηκαν να υποστούν οι πολίτες στην Ελλάδα.

«Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκλέξει δημοκρατικά μια νέα κυβέρνηση και φυσικά κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προσδιορίσει εκ νέου την πολιτική της, ειδικά όταν έχει μια καθαρή εκλογική εντολή. Ένα όμως πρέπει να είναι σαφές: οι συνέπειες, ειδικά οι οικονομικές συνέπειες ενός επαναπροσδιορισμού της ελληνικής πολιτικής, δεν μπορούν να μεταφέρονται σε άλλες χώρες και να πληρώνονται εκεί από τους φορολογούμενους».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και έκανε λόγο για «θέση αρχής» της γερμανικής κυβέρνησης.

Ζήτησε επίσης την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από την Αθήνα.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, πολύ σύντομα, το οποίο θα καταστήσει την ελληνική οικονομία βιώσιμη, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται».

Ο κ. Γκάμπριελ αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται πλέον την ως τώρα πορεία ως «μη ανεκτή» και σημείωσε ότι η «Ατζέντα 2010», το πακέτο μεταρρυθμίσεων του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Στρέντερ ήταν «ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι» μπροστά σε αυτό που αναγκάστηκαν να υποστούν οι πολίτες στην Ελλάδα.

Ωστόσο, επέμεινε πως αυτό είναι ευθύνη της ίδιας της Ελλάδας: «Πρέπει όμως να το πούμε καθαρά: το ότι αναγκάστηκαν να τα υποστούν αυτά δεν είναι ευθύνη της ΕΕ ή της τρόικας, αλλά των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα – ανεξάρτητα αν ήταν συντηρητικές, ή, δυστυχώς, και σοσιαλιστικές. Έφεραν τη χώρα σε τρομακτική κατάσταση και την εκμεταλλεύτηκαν και έκαναν και το κράτος, λίγο-πολύ, λάφυρο».

Σημείωσε πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα «ώστε να παραμείνουμε μαζί στην Ευρώπη, μαζί στην Ευρωομάδα».

Πρόσθεσε ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι και η κυβέρνηση έχει μια καθαρή τοποθέτηση κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Αυτό που θέλουμε τώρα είναι η νέα κυβέρνηση να μας υποβάλει καθαρές προτάσεις», επί των οποίων θα γίνει διαβούλευση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, συνέχισε ο αρχηγός του SPD.

Ο κ. Γκάμπριελ είπε ακόμη ότι τα κράτη μπορούν να συζητούν, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως είπε, ότι τουλάχιστον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι να μην έχουμε πλέον απολύτως κανένα πρόγραμμα.

Καταλήγοντας είπε ότι ένα πρόγραμμα πρέπει να υπάρχει και ότι σε αυτό το πρόγραμμα πρέπει όλη η Ευρώπη να είναι ενωμένη.

«Ερχόμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε για πρώτη φορά έναν διάλογο σχετικά με το πώς θα ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της ελληνικής κρίσης, όχι μόνο για τον Έλληνα αλλά και για τον Φινλανδό, τον Γερμανό κλπ» είπε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως είπε, «δεν θα υπήρχε τίποτα πιο εύκολο από το να πούμε δώστε μας την επόμενη δανειακή δόση, ως μέρος του υπάρχοντος προγράμματος, αυτό όμως δεν θα τραβούσε την προσοχή σας, και θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή σας».

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη πέτρα του ντόμινο αλλά δεν είναι υπεύθυνη για την επίδραση ντόμινο. Η κυβέρνηση εξελέγη για να βάλει τέλος σε αυτή την προσποίηση προς τους λαούς της Ευρώπης με έναν σκοπό, είπε, να αποκαταστήσει την αλήθεια σε ό,τι αφορά τις συνθήκες τόσο της ελληνικής κοινωνικής αγοράς όσο και της προβληματικής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν στο επόμενο Eurogroup θα παρουσιάσει κάποια στοιχεία της ελληνικής πρότασης, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι δεν γνωρίζει ακόμη την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, αλλά επισήμανε ότι «πολύ δύσκολα θα πίστευα ότι, όποια και αν είναι η ατζέντα, δεν θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω τον “οδικό χάρτη” που προτείνουμε για τις κρίσιμες επόμενες εβδομάδες, αλλά και τον τρόπο κατά τον οποίο η Ελλάδα θέλει να φθάσει σε ένα “νέο συμβόλαιο” με την Ευρώπη, που θα αλλάξει την λογική του τρέχοντος προγράμματος σε μια λογική την οποία θα εκτιμούμε και θα στηρίζουμε όλοι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η 3η γιορτή αθλητισμού στη Γαύδο

Με την λαμπαδηδρομία και το άναμμα της φλόγας στο πέτρινο θεατράκι...

Άφαντος παρά τις έρευνες ο 89χρονος που χάθηκε αναζητώντας τον φίλο του στα Χανιά

Ο  συνταξιούχος Μανώλης Κουτζόγλου από τα Χανιά, πήρε το λεωφορείο...