22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Διχασμένοι οι Σουηδοί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Το ποσοστό των Σουηδών που είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι περίπου το ίδιο με το ποσοστό που είναι εναντίον της, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Novus για τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της χώρας SVT. Αλλά σχεδόν ένας στους τρεις δεν είναι σίγουρος.

Η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη εξελίσσεται διαρκώς, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις στα ουκρανικά σύνορα και στη Βαλτική Θάλασσα. Συνεπώς, η συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επανήλθε στη χώρα. Περίπου το ίδιο ποσοστό των πολιτών είναι τώρα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ με το ποσοστό εκείνων που είναι κατά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Novus για λογαριασμό της SVT.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο, το 37% των ερωτηθέντων, είπε ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ελαφρώς λιγότεροι, το 35%, είπε όχι. Αλλά το 28% είναι ακόμη αναποφάσιστοι.

Η διαφορά με προηγούμενες έρευνες αυτού του τύπου είναι αισθητή. Το 2017, όταν τέθηκε η ίδια ερώτηση, το 32% είπε ναι στο ΝΑΤΟ, ενώ το όχι ήταν πολύ μεγαλύτερο με 43%.

«Η πλευρά του ναι έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική σε σύγκριση με το 2017. Αλλά περίπου το ένα τρίτο δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση και πρόκειται να σταθμίσει τις επιλογές, και αυτό είναι που θα καθορίσει το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Torbjörn Sjöström, Διευθύνων Σύμβουλος της Novus.

Μια σαφής πλειοψηφία, 59%, λέει επίσης ότι φοβάται τη Ρωσία ως υπερδύναμη. Και σχεδόν ένας στους τρεις, το 29%, λέει ότι φοβάται τις ΗΠΑ ως υπερδύναμη.

Στο σουηδικό Riksdag, η πλειοψηφία των κομμάτων επιθυμεί η Σουηδία να δηλώσει ότι μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αλλά όταν πρόκειται για την πραγματική ένταξη, η πλειοψηφία των βουλευτών είναι κατά. Τα δεξιά κόμματα που αποτελούν την πρώην Συμμαχία (Μετριοπαθείς, Κεντρώο Κόμμα, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι), θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας (SD), οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, το Αριστερό κόμμα και οι Πράσινοι, που έχουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, δεν θέλουν.

«Η Σουηδία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει η Σουηδία είναι να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της. Ωστόσο, η Σουηδία θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ», δήλωσε εκπρόσωπος της SD στο SVT.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...