Ελιές & ελαιόλαδο: Αύξηση τιμών-Κατάρρευση αγροτών απο την μείωση της παραγωγής

Κανένα σχόλιο

Να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες στήριξης του ελαιοκομικού κλάδου, καθώς η ακαρπία στις ελιές μείωσε σημαντικά την παραγωγή, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Θαν. Τσαυτάρη, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ), κ. Γιώργος Γωνιωτάκης.

Όπως επισημαίνει ο κ.Γωνιωτάκης ολόκληρος ο ελαιοκομικός κλάδος απειλείται με κατάρρευση.

Πλήγμα αναμένεται να δεχθούν και οι καταναλωτές, αφού η μείωση της παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω.

"Sponsored links"

Να σημειωθεί πως η  μεγάλη μείωση της παραγωγής θέτει σε κίνδυνο και τις ελληνικές εξαγωγές και συγκεκριμένα την πιθανή απώλεια αγορών, εαν δεν γίνει δυνατή η εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων ελαιολάδου.

Πρόβλημα και με τις επιτραπέζιες ελιές 

Αύξηση στις τιμές που μπορεί να φτάσει και το… 90% προβλέπει η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), βάσει σχετικών της στοιχείων.

Τα στοιχεία σχετικά με την φετινή παραγωγή των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής έδωσε στη δημοσιότητα Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στους ελαιοπαραγωγούς, που φέτος ήρθαν αντιμέτωποι με τις χειρότερες συνθήκες των τελευταίων ετών. Βασική αντιξοότητα, οι κακές καιρικές συνθήκες που οδηγήσαν σε τρομακτική ακαρπία ή σχινοκαρπία στις περισσότερες περιοχές.

Τα εν λόγω στοιχεία της ΠΕΜΕΤΕ αφορούν την περίοδο κατά τη λήξη της συγκομιδής της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2013/14) των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, διαπιστώνεται σημαντικότατη μείωση της εγχώριας παραγωγής (περίπου 80%), με παράλληλη – κατακόρυφη αύξηση της τιμής πώλησης Α΄ ύλης (περίπου 90%) από τον παραγωγό.

«Συνέπεια των αντίξοων φετινών συνθηκών στην αγορά του προϊόντος αναμένεται να είναι η σημαντική μείωση στις εξαγωγικές επιδόσεις, με ταυτόχρονη απώλεια σημαντικών αγορών του εξωτερικού, σε συνάρτηση με τον ισχυρό ανταγωνισμό από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ισπανία, Μαρόκο, Αίγυπτο, Τουρκία, Αργεντινή)», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΤΕ.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες ποικιλίες, καθώς κι εκεί τα προβλήματα και η μειωμένη παραγωγή αποτελούν «σήμα κατατεθέν».

Με πληροφορίες απο paseges.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live