‘Εντονη συγκίνηση στην όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Κανένα σχόλιο

Με έντονη συγκίνηση και    παρατεταμένο χειροκρότημα στους συντελεστές, υποδέχτηκε το κοινό της Κρήτης την παγκόσμια πρώτη της νέας παραγωγής του ΠΣΚΗ, της όπερας του Δημήτρη Μαραμή «Ελευθέριος Βενιζέλος» ,η οποία ήταν sold out, και στις δύο παραστασεις.

Πρόκειται για την πρώτη ανάθεση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου σε Έλληνα συνθέτη, μια κίνηση παραγωγής πολιτισμού, όπως είναι ο προορισμός αλλά και το όραμα του ΠΣΚΗ. Οι συντελεστές και το εξαιρετικό καστ, κατάφεραν να παρουσιάσουν μέσα από μοντέρνα τεχνική, χαρακτηρισμένη από μινιμαλισμό και στοιχεία ροκ όπερας με ελληνικό χρώμα, μια παράσταση που άγγιξε το κοινό, ανεξαρτήτου ηλικίας.

οπερα: «Ελευθέριος Βενιζέλος»Αλλά και να δώσουν με ιδανικό τρόπο τη δραματικότητα και τα συναισθήματα που κυριάρχησαν σε σπουδαίες ιστορικές στιγμές μεταξύ των πρωταγωνιστών, μεταφέροντας στο σήμερα, το κλίμα εκείνης της εποχής.

"Sponsored links"

Η όπερα του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάστηκε στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του ΠΣΚΗ, υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon.

οπερα: «Ελευθέριος Βενιζέλος»Το λιμπρέτο υπογράφει ο ποιητής Σωτήρης Τριβιζάς, τα ιστορικά στοιχεία βασίζονται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης» του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή) και η πρωτότυπη όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος ανέβηκε με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και σκηνικά – κοστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη.

Το παρών στην πρεμιέρα έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Δήμαρχοι Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός και Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κρήτης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι και μέλη Οργανισμών, η Πρόεδρος Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

οπερα: «Ελευθέριος Βενιζέλος»Συντελεστές:

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής

Μουσική Διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Λιμπρέτο: Σωτήρης Τριβιζάς

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Guy Montavon

"Sponsored links"

Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Ιστορικός Σύμβουλος: Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής)

 Διανομή:

Ελευθέριος Βενιζέλος: Άγγελος Χονδρογιάννης

Κωνσταντίνος Α’, Κεμάλ Ατατούρκ: Αντώνης Κορωναίος

Έλενα Σκυλίτση, Μαρία Κατελούζου: Μαρία Κόκκα

Πηνελόπη Δέλτα: Αγγελική Καθαρίου

Υπουργός του Βενιζέλου: Ορέστης Κουσαθανάς

David Loyd George: Λευτέρης Παπαγγελής

Woodrow Wilson: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Georges Clemenceau: Μάνος Ζουμπουλάκης

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Μουσική Διδασκαλία Μονωδών: Δημήτρης Βεζύρογλου

Μουσική Διδασκαλία Χορωδών: Ευγενία Ψαρουδάκη

Οργάνωση Παραγωγής: Μαριάννα Πεχυνάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολής Αβραμάκης

Βοηθός Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου: Nan Teague

Εικαστική Απόδοση Σκηνικού: Ανδρέας Καμπάς

Κατασκευή Σκηνικών: Γιάννης Αγγουρίδης

Κατασκευή Κοστουμιών: Πένυ Τσομπανάκη – Nan Teague

Οδηγός σκηνής: Καλλιόπη Γερμανού

Μετάφραση Λιμπρέτου: Λένα Καπέλλου

Επιμέλεια Υποτιτλισμού: Έλντα Κλαδάκη

Διαβάστε περισσότερα, εδώ: https://bit.ly/3gxD6By

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live