14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επίδομα 800 ευρώ: «Ξέχασαν» να τους εξοφλήσουν τις αναστολές Νοεμβρίου!

Ημερομηνία:

Ο Δεκέμβριος πέρασε και μαζί του οι πληρωμές των 800 ευρώ για τις αναστολές σύμβασης του Νοεμβρίου. Ο νέος χρόνος μπήκε, το α’ 10ήμερο του Ιανουαρίου ήδη έγινε παρελθόν και τα επόμενα 24ωρα υπολογίζεται πως θα αρχίσουν να εξοφλούνται τα 534 ευρώ του Δεκέμβρη. Και όμως υπάρχουν οικογένειες που ακόμη περιμένουν τα 800 ευρώ του Νοεμβρίου..

Και μάλιστα όλοι οι αρμόδιοι για να τους δώσουν μια εξήγηση είναι… εξαφανισμένοι.

Η καταγγελία που έφτασε στο enikonomia.gr συνιστά μια κραυγή αγωνίας δεκάδων ανθρώπων οι οποίοι περίμεναν και ακόμη περιμένουν τα χρήματα που υποσχέθηκε να δώσει το κράτος για να καλύψει αναστολές σύμβασης Νοέμβριου. Μια καταγγελία που αποτυπώνει και τη βαθιά αδιαφορία ενός κράτους απέναντι στον πολίτη του, ενός κράτος που ναι μεν ανέλαβε τον ρόλο του «εργοδότη» χιλιάδων οικογενειών με το «μοντέλο» των αναστολών σύμβασης σε μια περίοδο «ειδικών» συνθηκών, από την άλλη όμως σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφέρεται ως ένας κακός εξαφανισμένος εργοδότης που… κρύβεται για να μην πληρώσει μεροκάματα. Και βεβαίως ενός κράτους που δεν μπορεί να υποστηρίξει τον ρόλο του: Που δεν είναι άλλος από το να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη. Ο Ν.Κ. που επικοινώνησε μαζί μας στο enikonomia.gr είναι ένας οικογενειάρχης που ως εργαζόμενος σε μια εποχή πρωτοφανούς πανδημίας τέθηκε σε αναστολή σύμβασης: Με αυτά τα χρήματα περίμενε να περάσει τις γιορτές λίγο πιο ανθρώπινα με την οικογένεια… Δεν μπήκαν όμως ποτέ στον τραπεζικό του λογαριασμό.. Κάνοντας υπομονή μέχρι να τελειώσουν τα κύματα πληρωμών των 800 ευρώ άρχισε να το ψάχνει λίγο παραπάνω… Μόνο που δεν έβρισκε κανέναν αρμόδιο να του δώσει μια απάντηση.

Η Οδύσσεια ενός πολίτη για να βρει το.. δίκιο του

Με τα πολλά ρωτώντας όποιους έβρισκε σε διάφορες υπηρεσίες ακόμη και λογιστές ή εργατολόγους που τυχαία ήταν στις υπηρεσίες για δικές τους υποθέσεις και αφού δεν έβρισκε κάποιον αρμόδιο υπάλληλο να τον κατευθύνει κάποια υπάλληλος του είπε το εξής: «Το σύστημα δείχνει πως έχετε πολλαπλή απασχόληση». Εδώ το πρόβλημα είναι πως ο Ν.Κ. δεν έχει άλλον εργοδότη παράλληλα! Και το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το σύστημα τον εμφανίζει να εργάζεται στον προηγούμενο εργοδότη του από τον οποίο είχε … αποχωρήσει. Αφού βεβαιώθηκε ότι όλα είναι δηλωμένα σωστά από τον εργοδότη του, προέκυψε ένα άλλο ζήτημα: Όπως του είπε ένας φοροτεχνικός που συνάντησε σε μία από τις υπηρεσίες που επισκέφτηκε (…η αρμόδια υπάλληλος του υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας θεώρησε καθήκον της να ενημερώσει μόνον για την κατάσταση που δείχνει το σύστημα αλλά όχι να καθοδηγήσει τον Ν.Κ. να βρει μια λύση για να πάρει τα χρήματά του) ίσως στο σχετικό έντυπο να έπρεπε να συμπληρώσει τον ΑΦΜ του προηγούμενου εργοδότη του και… ίσως αυτό να μπλοκάρει την καταβολή. Με τα… ίσως όμως και με το τι λέει ο κάθε πολίτης (είτε είναι φοροτεχνικός ή εργατολόγος) που βρίσκονται στις διάφορες υπηρεσίες τυχαία για δικές τους υποθέσεις, ο ενδιαφερόμενος δεν ενημερώνεται για το θέμα του και δεν βρίσκει λύση. Εδώ πρέπει να δοθεί απάντηση από τα πλέον αρμόδια χείλη! Γιατί το υπουργείο Εργασίας δεν έδωσε σε μια μερίδα συνανθρώπων μας τα 800αρια;

Τι έλεγε το υπουργείο Εργασίας

Και μιας και ο φίλος Ν.Κ. που ακόμη δεν έχει πληρωθεί την αποζημίωση ενημερώθηκε ότι φαίνεται στο σύστημα ως «πολλαπλής απασχόλησης», ενώ δεν είναι να θυμίσουμε ότι στις 11 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εργασίας είχε βγάλει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «επανεξετάζεται το καθεστώς 9.602 εργαζομένων που εμφανίζονται στο σύστημα με πολλαπλή πλήρη απασχόληση, προκειμένου να ελεγχθεί εάν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης». Το θέμα είναι όμως αν έγιναν οι έλεγχοι και αν ενημερώθηκαν αυτοί οι εργαζόμενοι για το αποτέλεσμα των διασταυρώσεωΝ. Και εάν ναι .. γιατί ο Ν.Κ. το έμαθε από «σπόντα» και δεν τον έχει ενημερώσει κανείς για το τι πρέπει να κάνει από την στιγμή που όπως ισχυρίζεται δεν έχει παράλληλη απασχόληση, παρά μόνον αυτή, μέσω της οποίας τέθηκε σε αναστολή;

Ολόκληρη η καταγγελία στο enikonomia.gr

Ας δούμε λοιπόν τι καταγγέλλει ο Ν.Κ. στο enikonomia.gr για τα 800 ευρώ του Νοεμβρίου που. .. ακόμη περιμένει. Διαβάστε τη και τα συμπεράσματα δικά σας: «Προσπαθώ εδω και κάποιες ήμερες να βρω άκρη με την πληρωμή της αναστολής Νοεμβρίου που ακόμα δεν έχει πιστωθεί στο λογαριασμό μου. Το ζήτημα έχει ως εξής : Είμαι οδηγός ταξί με σύμβαση μισθωτού (με μισθό όχι ημερομίσθιο – 5νθημερο – 40ωρο – ). Βγήκα σε αναστολή 7/11 και παραμένω μέχρι και σήμερα. Τρεις διαφορετικοί λογιστές με βεβαιώνουν ότι και ο εργοδότης μου έχει κάνει σωστά τις δηλώσεις αναστολής (Νοέμβριου – Δεκεμβρίου) αλλά και τα στοιχεία μου στην ΕΡΓΑΝΗ είναι ολόσωστα (ΙΒΑΝ τράπεζας κλπ). Ωστόσο δεν πήρα χρήματα ούτε στις 11 Δεκεμβρίου στην πρώτη μεγάλη πληρωμή, αλλά ούτε και στις επόμενες με τελευταία της 1η Ιανουαρίου. Μου πιστώθηκε ένα ποσό 14,30 ευρώ στις 21 Δεκεμβρίου που κατά 99% είναι δώρο Χριστουγέννων (βάσει γνώμης λογιστών γιατί δεν διευκρινίζεται η αιτία στην κατάθεση). Γράφει μόνο ότι είναι αποζημίωση ειδικού σκοπού…..πράγμα που δεν είναι λογικό σαν ποσό, αφού ήμουν σε αναστολή 24 ήμερες τον Νοέμβριο. Επίσης ο εργοδότης μου έχει λάβει τις σχετικές αναλογίες δώρου και μισθού , τις οποίες κατέβαλε, καθώς και τη σχετική αναλογία ενσήμων με επίσημο έγγραφο, που πρέπει να πληρώσει στον ΕΦΚΑ για τον Νοέμβριο. Δηλαδή ποια είναι τα αρμόδια όργανα; Το υπουργείο; Ο ΣΕΠΕ; Η ΕΡΓΑΝΗ;

Άκουσα μια περίπτωση για κάποιον που βγήκε σε αναστολή τον Νοέμβριο και όταν πήρε στο ΣΕΠΕ του είπαν ότι φαίνεται στο σύστημα ότι δουλεύει κανονικά….πράγμα που δείχνει πιθανή δυσλειτουργία.

Αφού συνομίλησε μαζί μας και το έψαξε λίγο παραπάνω ο Ν.Κ. μας λέει σε νέα του επιστολή λίγα 24ωρα μετά

«Κατάφερα να πάω στην επιθεώρηση εργασίας του Περιστερίου και δίνοντας τα στοιχεία μου η κοπέλα εκεί μου έδωσε μια απάντηση που λύνει αυτόν τον γρίφο. Ο λόγος που αναφέρεται (στην δική μου περίπτωση) για την μη πίστωση των χρημάτων είναι ότι στο σύστημα φαίνομαι με πολλαπλή απασχόληση! Πράγμα που μόνο λάθος του συστήματος μπορεί να είναι. Μιλώντας με τον παλιό μου εργοδότη με διαβεβαίωσε ότι : 1) Η δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης μου έγινε κανονικά στις 14/9 άρα και διακοπή. Στις 15/9 έγινε η αναγγελία πρόσληψης μου από τον νέο εργοδότη. 2) Είναι και άλλοι συνάδελφοι (οδηγοί ταξί) που αντιμετωπίζουν η αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα . Έτυχε να είναι παρόν και ο λογιστής του εκείνη τη στιγμή, ο οποίος μου έδωσε μια οδηγία για το πώς πρέπει να συμπληρωθεί η αίτηση. Κάτω κάτω υπάρχει ένα πλαίσιο που γράφει : ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ακριβώς από κάτω πρέπει να συμπληρωθεί το ΑΦΜ του προηγούμενου εργοδότη και δίπλα η επωνυμία της επιχείρησης. Έτσι ώστε να ενημερωθεί η ΕΡΓΑΝΗ. Το θέμα είναι ότι έχει κλείσει η πλατφόρμα με αποτέλεσμα όσοι το ανακάλυψαν τώρα να μην μπορούν να κάνουν τροποποίηση».

enikonomia.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ