20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Επιμένει η Μέρκελ για τα εμβόλια: Να μην «σπάσουν» οι πατέντες γιατί θα… πέσει η ποιότητα – Ο Πάπας υποστηρίζει την πρόταση Μπάιντεν

Ημερομηνία:

Την ποιότητα των παραγόμενων δόσεων επικαλέστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για να δηλώσει εκ νέου το Σάββατο την αντίθεσή της στην πρόταση Μπάιντεν για αναστολή εφαρμογής των πατεντών προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19.

«Το ξεκαθάρισα, ότι δεν πιστεύω ότι η παραχώρηση των πατεντών είναι η λύση, για τη διάθεση των εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους» απάντησε η Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ να συζητήσει την αμερικανική πρόταση για την άρση της προστασίας των πατεντών.

«Αν παραχωρηθεί μία πατέντα και η ποιότητα δεν ελέγχεται, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ευκαιρία» δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανικοί παρασκευαστές των εμβολίων, είναι οι πιο ικανοί για να τροποποιήσουν τα εμβόλια και να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά κατά νέων παραλλάξεων του κορωνοϊού».

Αντιδρούν οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες

Τις αντιρρήσεις της σχετικά με την πρόταση Μπάιντεν εξέφρασαν και γνωστές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες είδαν τις τιμές των μετοχών τους να μειώνονται.

Ειδικότερα, ο Stephen J. Ubl, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pharmaceutical Research and Manufacturers της Αμερικής, χαρακτήρισε την ανακοίνωση «ένα πρωτοφανές βήμα που θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανταπόκρισή μας στην πανδημία και θα δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας».

«Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων, θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού και θα προωθήσει τον πολλαπλασιασμό των πλαστών εμβολίων», είπε σε δήλωση, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα «την παράδοση αμερικανικών καινοτομιών σε χώρες που αναζητούν να υπονομεύουν την ηγεσία μας στη βιοϊατρική ανακάλυψη».

Παράλληλα, οι φαρμακοβιομηχανίες υποστήριξαν ότι η  απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων θα υπονόμευε την ανάληψη κινδύνων και την καινοτομία.

Επίσης ισχυρίζονται ότι η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θα επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, επισημαίνοντας άλλα εμπόδια όπως η πρόσβαση σε πρώτες ύλες και θέματα διανομής. Η Pfizer είπε ότι το εμβόλιο της εταιρείας απαιτεί 280 συστατικά από 86 προμηθευτές σε 19 χώρες, καθώς και εξαιρετικά εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό.

Ο Πάπας υποστηρίζει την πρόταση Μπάιντεν

Ο Πάπας Φραγκίσκος πάντως το Σάββατο τάχθηκε υπέρ της αναστολής ισχύος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19, υποστηρίζοντας την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, την οποία απέρριψαν μερικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ποντίφικας δήλωσε: «Φύση και άνθρωπος πρέπει να είναι ενωμένοι. Ο Κύριος και Πλαστουργός έχει εμφυσήσει στις καρδιές μας ένα καινούριο και γενναιόδωρο πνεύμα, για να εγκαταλείψουμε τους ατομικισμούς μας και να προαγάγουμε τα κοινά αγαθά. Ένα πνεύμα δικαιοσύνης το οποίο να μας κινητοποιήσει για να πετύχει την οικουμενική πρόσβαση στο εμβόλιο και την προσωρινή παύση της ισχύος του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Ένα ενιαίο πνεύμα, το οποίο να μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, πιο δίκαιο, βιώσιμο, που να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...