15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πώς οι ναζί με την Κατοχική Κυβέρνηση καλούσαν τους Έλληνες να φύγουν μετανάστες εργάτες στη Γερμανία

Ημερομηνία:

Από την αρχή της Κατοχής οι Ναζί, σε στενή συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εργασίας, προσπάθησαν να προσελκύσουν Έλληνες εργάτες προς αποστολή στη Γερμανία και εργασία στα ναζιστικά πολεμικά εργοστάσια. Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του λιμού, η μετανάστευση προς εργασία στη Γερμανία, παρουσιαζόταν ως μοναδική ευκαιρία για τους λιμοκτονούντες Έλληνες. Έχοντας ζήσει τον εφιάλτη της πείνας, όλο και περισσότεροι λάμβαναν τη δύσκολη απόφαση της μετανάστευσης. Η εγγραφή των ενδιαφερομένων γινόταν στο γραφείο ευρέσεως εργασίας, που λειτουργούσε καθημερινά στην οδό Στουρνάρα 33 στον κέντρο της Αθήνας. Οι επίσημες εφημερίδες της εποχής ήταν γεμάτες από προπαγανδιστικά άρθρα, που παρουσίαζαν την εργασία των Ελλήνων στη Γερμανία, ως μια μοναδική ευκαιρία, ως ένα όνειρο που επιτέλους πραγματοποιείται.

Την εποχή που οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί ισοπέδωναν ολόκληρες πόλεις στη Γερμανία και κυρίως εργοστάσια παραγωγής πολεμικού υλικού, όπου δούλευαν και οι ξένοι εργάτες, στις 27 Αυγούστου 1944 η εφημερίδα Πρωία ανέφερε σε προπαγανδιστικό της άρθρο:

«Ένα παλαιόν όνειρον επραγματοποιείτο: το ταξίδι στην Γερμανία. Όπως δια τον Γερμανόν η κλασσική Ελλάς είνε μια ιδέα από της εποχής ήδη της σχολικής του ζωής και όπως νοσταλγεί ούτος τα γαλάζια νερά του Αιγαίου με τον ασυννέφιαστον ηλιόλουστον ουρανόν, έτσι και δια τους Έλληνας μεγάλην έλξιν ασκεί ο Βορράς, το Μεγάλον Γερμανικόν Ράιχ, που αποτελεί δι’ αυτούς την έννοιαν της τάξεως και της ασφάλειας, την χώραν με τας περιποιημένας πόλεις και τα χωριά, τον λαόν ενός Μπετόβεν και ενός Γκαίτε, το Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ, στον οποίον στηρίζεται το μέλλον της Ευρώπης».

Δείτε και την αφίσα του Εργατικού ΕΑΜ ενάντια στην αποστολή εργατών στη Γερμανία:

20729385_763229937189286_2378037547127806813_n
Γενικά Αρχεία του Κράτους

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ