20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εργατικά δυστυχήματα – 11 από τους 69 νεκρους από την αρχή του έτους στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Συνολικά 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα από την αρχή του 2022, εκ των οποίων τα 11 στην Κρήτη, καταγράφοντας ένα θλιβερό ρεκόρ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το 2020 είχαν καταγραφεί συνολικά 41 εργατικά δυστυχήματα.

Και ενώ στην Ευρώπη γίνονται σοβαρές προσπάθειες να μηδενιστούν τα εργατικά δυστυχήματα, με νόμους και πλαίσια προστασίας των εργαζομένων, στη χώρα μας κινούμαστε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας “Vision Zero” – Οραμα μηδέν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ανδρέας Στοϊμενίδης υποστήριξε ότι στην Ελλάδα, οι νόμοι που ψηφίζονται, μόνο προστασία δεν παρέχουν στους εργαζόμενους, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του ΔΕΔΗΕΕ όπου πλέον μπορούν να εργάζονται στις ηλεκτρολογικές εργασίες και ανειδίκευτοι εργαζόμενοι (!) ή τη δυνατότητα χειρισμού όλων των κλαρκ ανύψωσης έως 2,5 τόνων, από τον οποιονδήποτε χωρίς να απαιτείται άδεια χειρισμού (!)

“Ενώ σε όλη την Ευρώπη γίνεται σοβαρός διάλογος στη χώρα μας δυστυχώς δεν γίνονται ούτε τα βασικά. Δεν υπάρχει πχ φορέας Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου και Επαγγελματικών Ασθενειών. Στις χώρες της ΕΕ υπάρχει αυτός ο φορέας ασφάλισης και οι καλοί εργοδότες πληρώνουν χαμηλό ασφάλιστρο και οι κακοί υψηλό ασφάλιστρο. Στη χώρα μας στην περίπτωση εργατικού δυστυχήματος το κόστος, σχεδόν στο σύνολό του, το πληρώνει το κράτος. 

Σε επίπεδο ΕΕ ψηφίστηκε πριν 5 χρόνια η Ευρωπαϊκή Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με΄σα στην οποία περιλαμβάνεται ως κορυφαίος θεσμός στην εργασία οι συλλογικές συμβάσεις. Στη χώρα μας έχουν απομείνει, μόλις 3 συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε κλαδικό επίπεδο, από τις 100 που υπήρχαν το 2010. Απλά δεν υπάρχουν κανόνες που να ρυθμίζουν την εργασία” τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κου Στοϊμενίδη στο Ράδιο Κρήτη

Ο Ανδρέας Στοϊμενίδης θα είναι ομιλητής στη εκδήλωση που με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία» που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 στις 18.00 στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Ηράκλειο, μία εκδήλωση που οργανώνουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) και η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το ΤΕΕ/ Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) και το Σύλλογο Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...