17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ερώτηση στη Βουλή για τα μπάζα στο Φαράγγι Καντάνου από τον Βελόπουλο – Τι απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος της “Ελληνικής Λύσης” κ. Κυριάκος Βελόπουλος. Το θέμα; Τα μπάζα στο φαράγγι Σπίνας και Καντάνου στα Χανιά.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Εικόνες ντροπής στο φαράγγι Σπίνας και Καντάνου Κρήτης»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Εικόνες ντροπής καταγράφονται, κατά μήκος όλης σχεδόν της διαδρομής του παλαιού αμαξωτού δρόμου, παράπλευρα του φαραγγιού Σπίνας και Καντάνου. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες δεκάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών, αναφορικά με την ανάγκη απομάκρυνσης πετρών από το εκεί υπάρχον λιθόκτιστο προστατευτικό τοιχίο. Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται και καταγγέλλεται ότι, κάποιοι τείνουν να μετατρέψουν το άνω ιστορικό φαράγγι σε τόπο απόρριψης στερεών απορριμμάτων. Το φαράγγι της Κανδάνου αποτελεί ένα μέρος εξαιρετικής φυσιολατρικής και ιστορικής σημασίας, το οποίο κινδυνεύει να υποβαθμιστεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες πολιτών και επισκεπτών. Εκτός από την ιστορική σημασία του, το φαράγγι έχει και μεγάλη οικολογική αξία, καθώς, είναι πνιγμένο στα κυπαρίσσια και στην πυκνή βλάστηση. Επίσης, μέσα στο φαράγγι σώζεται ακόμη ο υπέροχος αμαξιτός δρόμος, που κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής για να έρθουν σε επαφή με τα Χανιά. Ο δρόμος αποτελεί εξαίσιο δείγμα προβιομηχανικής κατασκευής (τέλος 1920).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να προστατέψετε και αποκαταστήσετε το εξαιρετικής σημασίας από φυσιολατρική και ιστορική άποψη φαράγγι του Καντάνου της Κρήτης, καθώς, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί και να απαξιωθεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες πολιτών και επισκεπτών;

Τι απάντησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, το Υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε τα εξής:

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου έχει κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2020 για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων ποσό, ύψους 165.330,00 €. Το ίδιο ποσό προβλέπεται να αποδοθεί και στο τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

"google ad"

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η με αριθμ. πρωτ. 30292/19.04.2019 (ΑΔΑ : 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των δήμων της χώρας για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του προγράμματος, όπως προσδιορίζονται στην ΥΑ 4748/20-02-2018 (6ΛΕΙ465ΧΘ7- ΧΚΛ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Από την εν λόγω επιχορήγηση, ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου χρηματοδοτήθηκε με ποσό, ύψους 298.300,00 €.

Τέλος, το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχει εκδώσει τη με αριθμ. πρωτ. 19576/19-10-2020 Πρόσκληση ΑΤ08 με τίτλο: «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία -πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση -πολιτισμό -τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» (ΑΔΑ: 6ΘΚΡ46ΜΤΛ6-ΒΦ4).

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, δύναται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις οριζόμενες στην ανωτέρω Πρόσκληση προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ