Σαφές μήνυμα από το ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της απαξίωσης των ΑΕΙ – Κριτική στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την πανεπιστημιακή βία και κάλεσμα για διάλογο με την κοινωνία.
Με αιχμηρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατεύθυνση των κυβερνητικών εξαγγελιών που αφορούν τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 22 Μαΐου 2025, ο Σύλλογος επικρίνει τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας ως αποπροσανατολιστικές, προσχηματικές και επικοινωνιακές, με στόχο –όπως σημειώνει– την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας.
«Η βία στα πανεπιστήμια δεν είναι το βασικό πρόβλημα»
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ξεκαθαρίζει ότι τα φαινόμενα βίας εντός των ΑΕΙ είναι περιορισμένα, προέρχονται κατά κύριο λόγο από εξωπανεπιστημιακούς κύκλους και καταδικάζονται απερίφραστα από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τονίζει ότι τέτοια περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω του πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και την ενίσχυση των δομών που κάθε ίδρυμα μπορεί να προσαρμόσει στις ανάγκες του.
«Η διαρκής παρουσίαση των πανεπιστημίων ως εστίες ανομίας στοχεύει στην απαξίωση του θεσμού και όχι στη βελτίωσή του», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Πραγματικά προβλήματα των δημόσιων ΑΕΙ
Το ΔΣ του Συλλόγου απαριθμεί τα ουσιαστικά και χρόνιζοντα προβλήματα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, τα οποία –κατά την άποψή του– αγνοούνται:
-
Έλλειψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού
-
Υποχρηματοδότηση και παλαιότητα υποδομών
-
Μισθολογική απαξίωση όλων των βαθμίδων του μόνιμου προσωπικού
-
Εργασιακή ανασφάλεια και μη αμειβόμενη εργασία νέων ερευνητών και διδακτορικών φοιτητών
-
Ανταγωνιστικότητα των αμοιβών σε σχέση με το εξωτερικό, που οδηγεί στο brain drain
-
Γραφειοκρατία και ασφυκτικός κρατικός παρεμβατισμός
-
Υπονόμευση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ
«Οι μισθοί των μελών ΔΕΠ παραμένουν σε επίπεδα 2003 και συγκρίνονται πλέον με μεταπτυχιακές υποτροφίες στο εξωτερικό», επισημαίνεται με έμφαση
Συγκεκριμένες αιτήσεις προς την κυβέρνηση
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης ζητά άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση και τον σεβασμό του θεσμού του δημόσιου πανεπιστημίου, προτείνοντας:
-
Να μην προχωρήσει η ρύθμιση περί αυτοματοποιημένων διαγραφών φοιτητών
-
Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ για την ασφάλειά τους
-
Να σταματήσει η παρουσίαση των ΑΕΙ ως «προβληματικών» θεσμών
-
Να εξασφαλιστεί πλήρης χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των ιδρυμάτων
-
Να προστατευτεί η ακαδημαϊκή ελευθερία και το πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο
Πρωτοβουλία διαλόγου: Ημερίδα για τα φλέγοντα ζητήματα του πανεπιστημίου
Το ΔΣ του Συλλόγου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διοργανώσει Ημερίδα για τα Φλέγοντα Ζητήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου, σε χρόνο που θα διασφαλίζει ευρεία συμμετοχή.
Στην ημερίδα θα προσκληθούν:
-
Πρυτανείες και Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ της Κρήτης
-
Σύλλογοι εργαζομένων (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικών)
-
Σύλλογοι φοιτητών
-
Εκπρόσωποι Περιφέρειας και Δήμων
-
Εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
-
Ενώσεις Γονέων
-
Ενδιαφερόμενοι πολίτες
Στόχος της ημερίδας είναι να ακουστούν τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις για την αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.