ΕΣΗΕΑ: Να σταματήσει η διαπόμπευση των ψυχικά ασθενών από τα ΜΜΕ

Κανένα σχόλιο

Την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τον πάσχοντα από ψυχική ασθένεια και την ίδια την ψυχική ασθένεια, εφιστά το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή ρεπορτάζ που παρουσιάστηκαν για τη συντριβή του αεροπλάνου της Germanwings.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η πλειοψηφία των ΜΜΕ διαπομπεύουν μαζί με τον πιλότο Λούμπιτς, που φέρεται ότι έριξε το μοιραίο αεροπλάνο που οδήγησε στο θάνατο 150 ανθρώπους, και τους εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι η ασθένεια του αιώνα μας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, και ίσως είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι κοινωνίες της φιλελεύθερης οικονομίας με τον αχαλίνωτο ατομικισμό και την ανταγωνιστικότητά τους.

"Sponsored links"

Η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ:

Με αφορμή τα ρεπορτάζ για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροπλάνου που οδήγησε στο θάνατο 150 ανθρώπους, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εφιστά την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τον πάσχοντα από ψυχική ασθένεια και την ίδια την ψυχική ασθένεια.

Η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διαπομπεύουν μαζί με τον πιλότο Λούμπιτς, που φέρεται ότι έριξε το αεροπλάνο, και τους εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάθλιψη είναι η ασθένεια του αιώνα μας, θίγει όλες τις ηλικίες και είναι ίσως το τίμημα, που καλούνται να πληρώσουν οι κοινωνίες της φιλελεύθερης οικονομίας με τον αχαλίνωτο ατομικισμό και την ανταγωνιστικότητα τους.

Οι δημοσιογράφοι όταν αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στις εκφράσεις που χρησιμοποιούν, να σέβονται τα άτομα που πάσχουν και τις οικογένειές τους και να μην υποκύπτουν στις γενικεύσεις και απλοποιήσεις για τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Η δαιμονοποίηση της κατάθλιψης και όσων ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη αναστάτωση και να στιγματίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση πρέπει να ανατρέπει την προκατάληψη και τον κοινωνικό στιγματισμό και να φωτίζει τα κοινωνικά αίτια, που μπορεί να προκαλούν και να επιτείνουν τις ψυχικές διαταραχές των ανθρώπων.

left.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live