13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ευλογιά των Πιθήκων: Μάχη κατά της εξάπλωσης – «Πράσινο φως» από ΕΜΑ σε χάπι και εμβόλιο

Ημερομηνία:

Η Task Force Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA συζητά πιθανές θεραπείες και εμβόλια που είναι διαθέσιμα και επίσης θα εξετάσει και θα συστήσει την ανάγκη για πρόσθετη κλινική έρευνα για την ευλογιά των πιθήκων.

Μετά τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που αναφέρθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως επιστημονικός φορέας που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των φαρμάκων, ο EMA είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αναδυόμενου ζητήματος.

Ο EMA έχει προηγουμένως αξιολογήσει δύο φαρμακευτικά προϊόντα με δυνατότητα χρήσης κατά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν εγκριθεί μέσω της κεντρικής διαδικασίας στην ΕΕ.

Πρόκειται για:

– Το φάρμακο Tecovirimat SIGA είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων.

– Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο εγκεκριμένο για την προστασία από την ευλογιά, για το οποίο υπάρχουν δεδομένα για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στα ζώα. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα στο παρελθόν που δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους.

Εφιαλτικές προβλέψεις ακόμα και για 10.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σύντομα

Δεν μεταδίδεται πολύ εύκολα, αλλά είναι πολλά τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είπε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Σπύρος Πουρνάρας, μιλώντας για την έντονη ανησυχία που επικρατεί για τη λοιμώδη νόσο. Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος, σύντομα μπορεί να έχουν φτάσει τα 5.000-10.000.

«Η αλήθεια είναι ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων είναι πολλά, έφτασαν τα 140 χτες, από τις 7 Μαΐου. Είναι πολύ λίγες οι ημέρες. Μπορεί να γίνουν 5.000 ή 10.000», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Πουρνάρας.

Ωστόσο, επέμεινε ότι «αυτή η νόσος δεν έχει τάση μεγάλης εξάπλωσης, δεν μεταδίδεται πολύ εύκολα. Προφανώς κάποιος την έφερε στην Ευρώπη από την Αφρική. Είναι συχνή στην κεντρική και δυτική Αφρική. Στην Νιγηρία είχε πολλά κρούσματα τελευταία, στο Κονγκό έχει ιστορικά τα περισσότερα».

«Είναι ήπια νόσος», πρόσθεσε, «εμβόλια υπάρχουν, τρία. Τα δύο είναι εγκεκριμένα, το τρίτο σε προχωρημένο στάδιο έρευνας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο πριν, όσο και λίγο μετά την έκθεση, για να μειώσουν την ένταση της νόσου. Αλλά πιστεύω δεν θα χρειαστεί, δεν είναι τόσο μεταδοτική».

Η βασική διαφορά με την ανεμοβλογιά

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι προς το παρόν καθησυχαστικοί, με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά κυρία Ματίνα Παγώνη να τονίζει πως «δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας», σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός.

"google ad"

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής.

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε.

Η κυρία Παγώνη με αφορμή και το ύποπτο κρούσμα που αποδείχθηκε κρούσμα ανεμοβλογιάς είπε πως η μεγάλη διαφορά ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς είναι

«στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Υπενθυμίζεται πως τα συμπτώματα της ευλογιάς, που διαρκούν 3 με 4 εβδομάδες, είναι τα εξής:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά έχει μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς

Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς θεραπεία σε 14 έως 28 ημέρες. Η λοίμωξη μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους:

– περίοδος εισβολής (που διαρκεί ως 5 ημέρες) και χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνο στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και έντονη εξασθένηση (έλλειψη ενέργειας). Αυτό το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται παρόμοιες (όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).

– εξάνθημα στο δέρμα αρχίζει συνήθως εντός 1-3 ημερών από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα παρά στον κορμό. Επίσης επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), τα μάτια (επιπεφυκότες κατά 20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες, που σταδιακά εξελίσσονται σε κυστίδια (γεμάτα με διαυγές υγρό), φλύκταινες (γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν.

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της ευλογιάς

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), απαντώντας τις προηγούμενες ημέρες στα ερωτήματα για τη νέα νόσο, τόνιζε πως ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα ένα εκτεθειμένο άτομο κάνει το εμβόλιο, τόσο καλύτερα.

Επικαλούμενος δε, τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) ανέφερε πως, συνίσταται, να χορηγείται το εμβόλιο εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Εάν χορηγηθεί μεταξύ 4-14 ημερών μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρότερος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια ασθένεια.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...