15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ζελένσκι: Ο κωμικός που έγινε πρόεδρος υποσχόμενος πάταξη της διαφθοράς ενώ είχε offshore εταιρείες

Ημερομηνία:

Mια ιστορία που σε παλαιότερες εποχές θα φαινόταν αδύνατη. Για τέσσερα χρόνια, ο ηθοποιός και κωμικός Volodymyr Zelenskiy διασκέδαζε το τηλεοπτικό κοινό στην Ουκρανία με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κωμική σειρά Servant of the People.

Ο Ζελένσκι υποδύθηκε έναν δάσκαλο που, εξοργισμένος από τη χρόνια διαφθορά της χώρας του, διεκδικεί με επιτυχία την προεδρία. Το 2019, ο Ζελένσκι έκανε τη μυθοπλασία αληθινή όταν διεκδίκησε τις πραγματικές προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας και κέρδισε.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε να καθαρίσει το κυρίαρχο σύστημα της Ουκρανίας που κυριαρχείται από ολιγάρχες. Και τάχτηκε εναντίον πολιτικών όπως ο πλούσιος υφιστάμενος Πέτρο Ποροσένκο που έκρυψε τα περιουσιακά τους στοιχεία στις υπεράκτιες περιοχές. Ο Ζελένσκι κέρδισε το 73% των ψήφων.

Τα έγγραφα Pandora, που διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και κοινοποιήθηκαν στον Guardian ως μέρος μιας παγκόσμιας έρευνας, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι ο Ζελένσκι είναι μάλλον παρόμοιος με τους προκατόχους του.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι είχε -ή έχει- ένα μερίδιο που δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως σε μια υπεράκτια εταιρεία, το οποίο φαίνεται να είχε μεταβιβάσει κρυφά σε έναν φίλο του εβδομάδες πριν κερδίσει την προεδρική ψηφοφορία.

Ο Ζελένσκι δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες του Guardian και των συνεργατών του στα μέσα ενημέρωσης να τον προσεγγίσουν. Ο εκπρόσωπός του Σεργκέι Νικιφόροφ έστειλε μήνυμα: «Δεν θα είναι απάντηση».

Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ο Ζελένσκι συμμετείχε σε ένα εκτεταμένο δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών, συνιδιοκτητών με τους μακροχρόνιους φίλους του και τηλεοπτικούς συνεργάτες του. Περιλαμβάνουν τον Serhiy Shefir, ο οποίος παρήγαγε τις επιτυχίες του Zelensky, και τον μεγαλύτερο αδερφό του Shefir, Borys, ο οποίος έγραψε τα σενάρια. Ένα άλλο μέλος της κοινοπραξίας είναι ο Ιβάν Μπακάνοφ, ένας παιδικός φίλος. Ο Μπακάνοφ ήταν γενικός διευθυντής του στούντιο παραγωγής του Zelenskiy, Kvartal 95.

Όλα συνδέονται με την πατρίδα του Zelenskiy στη νότια Ουκρανία, το Kryvyi Rih. Αφού κέρδισε την εξουσία, ο Ζελένσκι έφερε αυτούς τους στενούς συμμάχους στην κυβέρνηση. Ο Μπακάνοφ έγινε επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας SBU της Ουκρανίας. Ο Zelenskiy έκανε τον Serhiy Shefir πρώτο βοηθό του, έναν απλήρωτο ρόλο που περιλαμβάνει τη διαχείριση του καθημερινού προγράμματος του προέδρου. Ένα τέταρτο μέλος αυτής της δεμένης ομάδας, ο Andriy Yakovlev, είναι σκηνοθέτης και παραγωγός του Kvartal 95.

Ο Ζελένσκι είπε ότι αυτοί οι διορισμοί αφορούσαν την προσωπική εμπιστοσύνη και όχι τον οικονομικό φιλισμό. «Έχω μερικούς ανθρώπους που εργάζονται μαζί μου και είναι φίλοι μου για μεγάλο χρονικό διάστημα… Δεν έχουν καμία σχέση με τις επιχειρήσεις ή τον προϋπολογισμό», είπε στον Guardian το 2020.

Μια μυστική μεταφορά

Πριν γίνει πρόεδρος, ο Ζελένσκι δήλωσε ορισμένα από τα ιδιωτικά του περιουσιακά στοιχεία. Περιλάμβαναν αυτοκίνητα, ακίνητα και τρεις από τις συνιδιοκτήτες offshore εταιρείες. Το ένα, το Film Heritage, το οποίο κατείχε από κοινού με τη σύζυγό του, Olena, πρώην συγγραφέα του Kvartal 95, είναι εγγεγραμμένο στο Μπελίζ.

Αλλά τα έγγραφα της Pandora δείχνουν περαιτέρω υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία που ο Zelenskiy φαίνεται να μην έχει αποκαλύψει. Η Film Heritage είχε μερίδιο 25% στην Davegra, μια κυπριακή εταιρεία χαρτοφυλακίου. Η Davegra με τη σειρά της κατέχει τη Maltex Multicapital Corp, μια άγνωστη στο παρελθόν οντότητα εγγεγραμμένη στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI). Ο Zelenskiy, οι αδελφοί Shefir και ο Yakovlev κατείχαν μερίδιο 25% στη Maltex.

Στις 13 Μαρτίου 2019, δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας στις εκλογές στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι έδωσε το μερίδιό του στο τρίμηνο στη Maltex στον Serhiy Shefir, σύμφωνα με έγγραφα. Δεν είναι σαφές εάν ο Shefir πλήρωσε τον Zelenskiy. Ο Μπακάνοφ ήταν μάρτυρας αυτής της μυστικής μεταφοράς και υπέγραψε τα έγγραφα offshore.

Περίπου έξι εβδομάδες αργότερα, μετά τη συντριπτική νίκη του Zelenskiy, ένας δικηγόρος που ενεργούσε για την ομάδα Kvartal 95 υπέγραψε ένα άλλο έγγραφο. Όριζε ότι η Maltex θα συνέχιζε να καταβάλλει μερίσματα στην κινηματογραφική κληρονομιά του Zelenskiy, παρόλο που δεν κατείχε πλέον κανένα μερίδιο στην εταιρεία. Τα κύρια έσοδά της προέρχονται από τη δραστηριότητα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με ένα προφίλ πελατών της Maltex.

"google ad"

Τα έγγραφα της Pandora δεν αναφέρουν εάν καταβλήθηκαν ποτέ μερίσματα ή το μέγεθός τους. Ούτε αποκαλύπτουν πόσες πληρωμές μπορεί να έχουν γίνει. Η σύζυγος του Zelenskiy, Olena, είναι πλέον η δηλωμένη δικαιούχος της Film Heritage, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν πληρωμές από το 2019 θα είχαν εισρεύσει σε αυτήν.

Το βασικό έγγραφο – με ημερομηνία 24 Απριλίου 2019 – λέει ότι η Maltex κατέχει μετοχές σε εταιρείες που παράγουν και διανέμουν τηλεοπτικές ταινίες. Ένας λόγος για τη δημιουργία της Maltex ήταν η «φορολογικά αποδοτική συσσώρευση επιχειρηματικών κερδών». Ένα άλλο, αναφέρει, ήταν η «νομική προστασία». Ο Borys Sheifir είπε ότι ο Bakanov είχε ως επί το πλείστον δημιουργήσει αυτά τα υπεράκτια “χρηματοοικονομικά σχήματα” προκειμένου να προστατεύσει την εταιρεία από “αρχές και ληστές”.

«Μιλώντας ειλικρινά, δεν είμαι έτοιμος να σου απαντήσω. Μπορεί να είμαι ιδιοκτήτης [της Maltex]», είπε ο Shefir στο Οργανωμένο Έργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), έναν από τους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης των εφημερίδων Pandora. Είπε ότι προσπαθούσε να εκποιηθεί από τα υπεράκτια συμφέροντά του, αλλά είπε ότι αυτή ήταν μια αργή και δύσκολη διαδικασία. Ο Serhiy Shefir, ο Bakanov και ο Yakovlev αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως και ο δικηγόρος τους

Ρωσική σύνδεση

Τα έγγραφα της Pandora δείχνουν ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις λεπτομέρειες στο σχέδιο που ισχυρίζεται το κόμμα του Ποροσένκο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δείχνουν ότι μέρος του δικτύου Kvartal 95 διαχειριζόταν με τη βοήθεια της Fidelity Corporate Services, μιας υπεράκτιας εταιρείας συμβούλων και μιας από τις 14 εταιρείες των οποίων τα έγγραφα αποτελούν τη διαρροή. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Zelenskiy και οι επιχειρηματικοί εταίροι του χρησιμοποιούσαν εταιρείες με έδρα το BVI, το Μπελίζ και την Κύπρο.

Τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται μέσω αυτών των υπεράκτιων εταιρειών είναι μεγάλου εύρους. Περιλαμβάνουν ακίνητα στο Λονδίνο. Η Shefir έχει δύο ακίνητα κορυφαίας κατηγορίας – ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων σε μια εδουαρδιανή έπαυλη στο Regent’s Park που αγοράστηκε το 2016 για 1,575 εκατομμύρια λίρες και ένα άλλο διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στην κοντινή οδό Baker Street, απέναντι από το Μουσείο Σέρλοκ Χολμς και αγοράστηκε για £ 2,2μ, σύμφωνα με τα αρχεία του Κτηματολογίου.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία BVI του Yakovlev Candlewood Investments κατέχει ένα πολυτελές διαμέρισμα σε μια βικτοριανή έπαυλη στο Artillery Row, στο Westminster. Τα ακίνητα αποκτήθηκαν την εποχή που η εκπομπή του Zelenskiy μετατράπηκε σε ταινία μεγάλου μήκους και ανατέθηκε εκ νέου για δεύτερη σειρά. Δεν είναι σαφές εάν τα τρία διαμερίσματα εκχωρούνται ή χρησιμοποιούνται σε περιστασιακή βάση. Τα διαχειρίζεται μια ρωσική εταιρεία που αυτοχαρακτηρίζεται ως «ατομική υπηρεσία για πελάτες υψηλού επιπέδου».

Οι προφανείς επιχειρηματικές συνδέσεις του Zelenskiy με τη Ρωσία μέσω Maltex είναι πιθανό να αποδειχθούν αμφιλεγόμενες. Ο Ποροσένκο αντιμετώπισε κριτική για την ιδιοκτησία ενός εργοστασίου σοκολάτας στη Ρωσία σε μια εποχή που η Ουκρανία έδινε πόλεμο κατά των ρωσικών στρατευμάτων και των πληρεξουσίων τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από το Κρεμλίνο το 2014. Η σύγκρουση, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 14.000 άνθρωποι, συνεχίζεται στα ανατολικά της χώρα και στα εδάφη των ανταρτών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Η Ρωσία ήταν προηγουμένως μια σημαντική αγορά για το Kvartal 95, με τη ρωσική τηλεόραση να προβάλλει τις κωμικές εκπομπές του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ