24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ηράκλειο – Φαρμακοποιοί: Μπορεί να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές εάν συνεχιστεί η έλλειψη φαρμάκων

Ημερομηνία:

Αυξάνονται, με ανησυχητικούς ρυθμούς, οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, οι οποίες, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οφείλονται εν πολλοίς στη μη εκτέλεση παραγγελιών των εταιρειών, λόγω των χαμηλών τιμών καθώς τα περισσότερα σκευάσματα κατευθύνονται στο εξωτερικό με μεγαλύτερες τιμές.

Οι ελλείψεις στη τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σήμερα σε στάση εργασίας από τη 1 το μεσημέρι έως τις 2.30 και όλα τα φαρμακεία σε όλο το νομό Ηρακλείου παρέμειναν κλειστά.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η διοίκηση του Φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλείου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης στο οποίο θα περιγράφεται αναλυτικά η εικόνα που υπάρχει στην αγορά των φαρμάκων

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

Τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι φαρμακοποιοί και κατ επέκταση οι ασθενείς περιέγραψε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς.

Εάν συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση είπε μπορεί να κινδυνέψουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές και κάλεσε το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να παρέμβουν άμεσα.

Λείπουν φάρμακα για καρκινοπαθείς και πολλές άλλες ασθένειες

Αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα για καρκινοπαθείς, υπερτασικούς, ινσουλοκατασταλμένους με διαβήτη, σε αντιβιοτικά, για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πολλά άλλα.

Το πρόβλημα, ανέφερε, είναι ότι αυτά τα φάρμακα είναι πρωτότυπα και δεν έχουν γενόσημα για αντικατασταθούν.

Το Ψήφισμα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου:

“Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, εκπροσωπεί 330 επιστήμονες φαρμακοποιούς οι οποίοι καθημερινά, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς και επιτελούν το καθήκον τους που είναι η απρόσκοπτη παροχή της φαρμακευτικής περίθαλψης. Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα, και ενώ η επιδημία έχει κάνει ακόμα πιο απαιτητική και δύσκολη την εργασία μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που μας καθιστά ανήμπορους να επιτελέσουμε το καθήκον μας. Οι ελλείψεις των φαρμάκων, έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο, που βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Η Δημόσια Υγεία αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες μιας ευνομούμενης πολιτείας, η οποία οφείλει να παρέχει στους υγειονομικούς όλα αυτά τα εφόδια που χρειάζονται για να την υπηρετήσουν προς όφελος των ασθενών.

Θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρονητική συμπεριφορά της πολιτείας στις συνεχείς μας εκκλήσεις και αναφορές για τις ελλείψεις των φαρμάκων. Αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα προκαλείται εν μέρει από τις διεθνείς συγκυρίες στην παγκόσμια αγορά του φαρμάκου, προκαλείται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την ατολμία των αρμόδιων φορέων να ελέγξουν και να αποδώσουν την πραγματική ευθύνη σε εγχώριους παράγοντες οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο και έξω από την εφαρμογή των νόμων που διέπουν την ελληνική αγορά του φαρμάκου.

Ζητούμε την πλήρη εφαρμογή των σχετικών νόμων που αφορούν την ελληνική αγορά του φαρμάκου, την στελέχωση του ΕΟΦ και όλων των αρμοδίων φορέων με προσωπικό που θα επιτελεί το ελεγκτικό έργο, την πλήρη διαφάνεια στις όποιες συναλλαγές αφορούν τα φάρμακα, και τον εμπλουτισμό του σημερινού νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη για τον κάθε ασθενή, ελαχιστοποιώντας το πρόβλημα των ελλείψεων.”

"google ad"

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...