23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η άλλη όψη του νομίσματος: Τυφλή ενοχοποίηση και στοχοποίηση Ρώσων πολιτών στη Δύση

Ημερομηνία:

Όσο εντείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο φουντώνουν και τα αντιρωσικά αισθήματα στο εξωτερικό, με Ρώσους ομογενείς -συχνά μάλιστα αντιφρονούντες και αρνητικά διακείμενους προς το Κρεμλίνο- να… πληρώνουν τα σπασμένα, πέφτοντας θύματα στοχοποίησης, εκφοβισμού και απειλών στο πλαίσιο κάποιου είδους παράλογων «αντιποίνων», λες και φταίνε αυτοί που ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει τις αιματηρές στρατιωτικές επιθέσεις στα ουκρανικά εδάφη.

«Εδώ βρίσκονται Ρώσοι – KGB», έγραφε, λόγου χάρη, το σύνθημα αγνώστων στους τοίχους του σπιτιού του Ρώσου Αντρέι Κρου στην πόλη Ceske Budejovice της νότιας Τσεχίας, αναγκάζοντάς τον να το εγκαταλείψει την περασμένη βδομάδα. «Φυσικά και εξοργίστηκα απ’ αυτό, αλλά μπορώ να το καταλάβω», είπε στους Moscow Times. «Όταν η Ρωσία κάνει πόλεμο στην Ευρώπη, κάθε λογικός άνθρωπος θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί, αλλά φυσικά μόνο ένας ηλίθιος θα διαμαρτυρόταν με τέτοιον τρόπο».

«Είναι πολύ λυπηρό αυτό που γίνεται στην Ουκρανία, όλα όμως γίνονται για την πολιτική και ορισμένοι αποφασίζουν να ξεσπάσουν πάνω σε έναν φιλειρηνικό άνθρωπο», δήλωσε επίσης στους Moscow Times ένας ρωσόφωνος Ουζμπέκος, αφού ένας καταστηματάρχης στο Λονδίνο τον συνέκρινε ευθέως με τον Πούτιν μόνο και μόνο επειδή τον άκουσε να μιλά στα ρωσικά.

«Μετανάστευσα επειδή δολοφόνοι και κλέφτες κατέλαβαν την εξουσία στη Ρωσία. Πρέπει να εναντιωθούμε στις πράξεις του Πούτιν και της εγκληματικής κουστωδίας του», προσέθετε ο Κρου, που εργάζεται στον τομέα των ακινήτων και εγκατέλειψε την πατρίδα του πριν από 20 χρόνια.

Κι όμως, πολλοί Ρώσοι της διασποράς σαν κι αυτόν βρίσκονται τώρα εγκαλούμενοι και στοχοποιημένοι συλλήβδην, εξαιτίας ενός καθεστώτος από το οποίο θέλησαν και κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο τυφλός αυτός ρεβανσισμός κατά Ρώσων πολιτών εξαπλώνεται, σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ: από περιστατικά βανδαλισμού σε ρωσικά μαγαζιά τροφίμων στη Γερμανία και την Τσεχία, τη λήψη μέτρων προστασίας για Ρώσους και Ουκρανούς μαθητές σε σχολικές τάξεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας μέχρι την ανατριχιαστική -τύπου απαρτχάιντ- πινακίδα έξω από καφέ της Πορτογαλίας που έγραφε: «Οι Ρώσοι δεν θα σερβίρονται».

Απειλές, παρενόχληση και βανδαλισμούς υφίστανται όλο και πιο έντονα ρωσικά εστιατόρια και εταιρείες στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο ιστότοπος Axios. Δειγματοληπτικά, υπήρξε ακόμα και απειλή για ανατίναξη του εστιατορίου «Pushkin» στο Σαν Ντιέγκο, ενώ τρομοκρατημένοι δηλώνουν οι υπάλληλοι του «Diana Deli» στο Κολόμπους του Οχάιο, το οποίο διευθύνεται από έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό. «Ρωτούσαν ποιο αμάξι στο πάρκινγκ ήταν δικό μας, ρωτούσαν αν διανυκτερεύουν άνθρωποι, υπονοώντας ότι θα σπάσουν τα τζάμια και κάτι τέτοια», δήλωσε στον σταθμό 10 WBNS ο Αντριου Βουρτς, που εργάζεται εκεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Irish Times, πλήθη αντιπολεμικών διαδηλωτών συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Δουβλίνο, στον περίβολο της οποίας έχουν πετάξει κόκκινη μπογιά σαν αίμα και έχουν γράψει μεταξύ άλλων «Ναζί» και «Γαμ… η Ρωσία». Οπως κατήγγειλε ο Ρώσος πρέσβης στην Ιρλανδία, Γιούρι Φιλάτοφ, οι βανδαλισμοί υποκινούνται τρόπο τινά και από τα ιρλανδικά μίντια που παρουσιάζουν μια «απολύτως μεροληπτική εικόνα» της εισβολής στην Ουκρανία. Ο κόσμος στη Δύση «έχει τρελαθεί», είπε ο πρέσβης μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Russia 24, κι αυτό έχει συνέπειες και για τους Ρώσους που ζουν στην Ιρλανδία. «Δέχονται απειλές αντεκδίκησης. Δυστυχώς υπάρχουν και περιστατικά μπούλινγκ», υπογράμμισε, κατηγορώντας μάλιστα την Ιρλανδία πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των «αντιρωσικών ενεργειών» στην Ε.Ε.

«Ολοι φοβόμαστε», εξομολογήθηκε στους Moscow Times η Νατάλια Χεταγκούροβα από το Βλαντικαφκάζ, που ζει τώρα στο Λονδίνο. «Νιώθω πως από στιγμή σε στιγμή μπορεί να μου ζητηθεί να πακετάρω τις βαλίτσες μου και να φύγω από τη χώρα»…

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...