11.8 C
Chania
Thursday, December 18, 2025

Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το ελληνικό ελαιόλαδο

Ημερομηνία:

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας που διαβρώνει το έδαφος στην Ευρώπη απειλεί την παραγωγή κρασιών, ελιών και ξηρών καρπών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Μεσόγειο, προειδοποιούν ερευνητές από την Ελλάδα και τη Σουηδία.

Χωράφια και καλλιεργήσιμα εδάφη στις χώρες της Μεσογείου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ερήμους, καθώς το επίπεδο της οργανικής ύλης στο χώμα μειώνεται, ενώ τα επίπεδα του αλατιού αυξάνονται, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Navarino Environmental Observatory της Ελλάδας και του KTH Royal Institute of Technology της Σουηδίας.

i-anodos-tis-thermokrasias-apeilei-to-elliniko-elaiolado0

Κάποια εδάφη βρίσκονται κοντά στο να φτάσουν σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν πλέον να καλλιεργούνται ή να απορροφήσουν άνθρακα, τόνισαν οι ερευνητές σε μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment.

i-anodos-tis-thermokrasias-apeilei-to-elliniko-elaiolado1

Η μείωση των επιπέδων της οργανικής ύλης, σε συνδυασμό με τη μόλυνση, την συμπίεση και την διάβρωση του εδάφους θέτουν σε κίνδυνο τα σκουλήκια, τα μυρμήγκια και τους άλλους οργανισμούς που φέρνουν την αναγκαία βιοποικιλότητα και εμπλουτίζουν το χώμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μύρωνας διώκεται για τις ιδέες του – Η μεγάλη αχαριστία του Κυριάκου

Του Λευτέρη Τζουανάκη Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ένα ανήκουστο δράμα...

Κρήτη: Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία και το 2026 – Αρχίζει το «κυνήγι» του προσωπικού

Το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στα ξενοδοχεία έχει εξελιχθεί...