20.8 C
Chania
Monday, May 27, 2024

Η ελληνική αυτογνωσία

Ημερομηνία:

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Για να προχωρήσουμε μπροστά ως λαός και ως έθνος, θα πρέπει να έχουμε αυτογνωσία, περί της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Ποιοι είμαστε λοιπόν; Πως θα διορθώσουμε τους εαυτούς μας, για να βγούμε δυνατότεροι από την οικονομική κρίση, και με συλλογικές προσπάθειες χωρίς να χάσουμε την ατομικότητα μας, να προχωρήσουμε αλλάζοντας τον κακό μας εαυτό, που ρέπει στην ανομία και στην φαυλότητα;

Μετά κατηγορούμε συλλήβδην τους πολιτικούς, ότι όλοι είναι ψεύτες απατεώνες  και κλέφτες. Πρώτον δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο, γιατί υπάρχουν και έντιμοι και ανιδιοτελείς πολιτικοί. Πρέπει πάντα να κριτικάρουμε αυτούς που αποδεικνύονται ανέντιμοι, φαύλοι επίορκοι και κλέφτες. Το να αναμασάμε ότι όλοι είναι το ίδιο σημαίνει ατιμωρησία , έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για τα κοινά και άκρατος λαϊκισμός, που είναι προπομπός του φασισμού.

Μην λησμονούμε ότι οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι ,είναι αντιπρόσωποι μας, είναι αιρετοί, δεν είναι μόνιμοι και με τις εκλογές ανακαλούνται. Για να είναι φαύλοι μήπως εμείς τους σπρώχνουμε προς την φαυλότητα με τα θέλω μας; Μπορεί να μην «τα φάγαμε όλοι μαζί», υπήρξαν όμως ορισμένοι που έφαγαν πολλά , πολλοί που βρήκαν διάφορα παραθυράκια, ανοιχτά και όρμησαν ακάθεκτοι ,οι ρουσφετολογικά διορισθέντες, αλλά και η άρχουσα τάξη, που πολλοί από αυτούς δημιουργήθηκαν με ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ως κρατικοί προμηθευτές, και ως κρατικοί εργολάβοι.

Οι περισσότεροι βέβαια από εμάς, έχουν κάνει μικρές η μεγάλες παρανομίες, διότι δεν ζούμε σε κοινωνίες αγγέλων. Ποιος όμως παίζει το παιχνίδι και μοιράζει την τράπουλα ; Δεν είναι οι κυβερνήσεις που κυβερνούν τον τόπο; Αυτές έχουν και το πρωτεύθυνον για την κατάντια της χώρας. Ποιά κυβέρνηση στην Εσπερία, θα ψήφιζε Σύνταγμα με συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου οι πολιτικοί θα δικαζόταν από πολιτικούς, και θα εξαιρούταν ουσιαστικά των νόμων του κράτους με την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών εντός πενταετίας, και δεν θα ξεσηκωνόταν και οι πέτρες; Τι λένε οι ξένοι για εμάς; Η εγκυκλοπαίδεια Britannica γράφει για τους Έλληνες. «Οι Έλληνες επιδεικνύουν μεγάλη πνευματική ζωντάνια. Είναι έξυπνοι ερευνητικοί πνευματώδεις, και επινοητικοί αλλά αβαθείς. Η παρατεταμένη πνευματική προσπάθεια και η ακρίβεια δεν τους αρέσουν , η δε αποστροφή τους στην χειρωνακτική εργασία είναι περισσότερο εμφανής. Ακόμη και οι αγρότες είναι μετρίως εργατικοί¨ άφθονες ευκαιρίες ξεκούρασης προσφέρουν  οι εκκλησιαστικές εορτές. Η επιθυμία της εκπαίδευσης είναι έντονη ακόμη και στα χαμηλότερα στρώματα, τα ρητορικά και λογοτεχνικά επιτεύγματα ασκούν μεγαλύτερη έλξη στην πλειονότητα από τα επιτεύγματα στα πεδία της σύγχρονης επιστήμης κ.λπ.».

Η Πόλις σύμφωνα με τον Αριστοτέλη δημιουργεί πολιτισμό. Το ρήμα «αγείρω» σημαίνει συνέρχομαι, το ρήμα  «αγοράζω» σημαίνει ότι περνώ τον καιρό μου στην Αρχαία Αθηναϊκή  αγορά, όπου γινόταν οι συνελεύσεις των πολιτών {του Δήμου}. Σήμερα πόσο έχουμε εντρυφήσει στην παιδεία των αρχαίων Ελλήνων, και πόσο έχουμε διδαχτεί από την άμεση δημοκρατία και την λαϊκή συμμετοχή;Δεν νομίζω Τάκη, η ημιμάθεια μας να μας βγήκε σε καλό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμπρησμός από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στη Λαμία

Επιβεβαιώθηκε η αρχική πεποίθηση των Αρχών ότι η φωτιά που ξέσπασε...

Παναθηναϊκός: Ανεπανάληπτη υποδοχή για τον “επτάστερο” στο ΟΑΚΑ

Από το Βερολίνο στην Αθήνα και από το αεροδρόμιο...

Έντονος διάλογος Μητσοτάκη με πολίτη για τα Τέμπη

‘Εντονο διάλογο είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μία...