13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η επαίσχυντη συμφωνία της Κνωσού (10 Μαϊου 1945) και οι κρυφοί και φανεροί θαυμαστές των “γενναίων αλεξιπτωτιστών” της Βέρμαχτ

Ημερομηνία:

Του Αριστομένη Συγγελάκη *

«… Όταν, παιδί μου, οι Γερμανοί έφευγαν, τους προφυλάξανε οι Εγγλέζοι, για το συμφέρον τους, βέβαια. Δε μας άφησαν να τους πετσοκόψομε στο δρόμο τους για τα Χανιά, απ’ όπου νομίζαμε πως θα έφευγαν όλοι για την Ελλάδα και από κει για την αναθεματισμένη τη χώρα ντως. Δεν ξεκουμπίστηκαν τότε από την Κρήτη όλοι οι Γερμανοί. Κρατήσανε οι Εγγλέζοι περί τους είκοσι χιλιάδες Γερμανούς και Ιταλούς σε μια περιοχή γύρω από τα Χανιά, για να είναι ρεζέρβα εναντίον μας».

Στα λόγια αυτά του αγνού αγωνιστή Κίμωνα Ζωγραφάκη προς την ιστορική ερευνήτρια Άννα Μανουκάκη – Μεταξάκη συνοψίζεται η αλήθεια για την γερμανοβρετανική συμφωνία της Κνωσού. ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΝΕΙΔΟΣ, που υπογράφηκε στις 9.5.1945 και προέβλεπε τη συνθηκολόγηση μεταξύ Βρετανών και Γερμανών (η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 10.5.1945 στις 10 το πρωί) ενώ ήδη το Γ’ Ράιχ είχε καταρρεύσει και συνθηκολογήσει ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ.

Η επαίσχυντη, ψυχροπολεμική αυτή συμφωνία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, (άρθρο 6 του παραρτήματος της συνθηκολόγησης – όπως έγραψε σε άρθρο του ο ιστορικός Γιώργος Καλογεράκης) τα εξής:
«Μέχρι δε να φύγουν οι Γερμανοί, ο Γερμανός διοικητής θα ευθύνεται διά την διατήρησιν της πειθαρχίας των υπό διοίκησιν ή έλεγχόν του δυνάμεων. Οι Γερμανοί θα παραμένουν ένοπλοι κάνοντας εξορμήσεις με τανκς από τον τομέα Οχυρά θέσις Χανίων χτυπώντας αντάρτες και πολίτες».
Και, πράγματι, οι Γερμανοί “ένοπλοι αιχμάλωτοι” συνέχισαν να δολοφονούν Έλληνες πατριώτες έως τα τέλη Ιουνίου 1945 κι ενώ ήδη το Γ’ Ράιχ έχει καταρρεύσει προ δύο μηνών!
Αν, τώρα, κάποιοι θέλουν να τιμήσουν αυτή την επαίσχυντη συμφωνία και να κάνουν ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΓΙΑ την 10η Μαϊου, ίσως θα πρέπει να αναλογιστούν τι έπαθαν οι “γενναίοι” Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές πριν λίγο καιρό… Γιατί και η υπομονή έχει τα όριά της!… ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ ΠΩΣ ΟΣΟΙ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΑΛΛΑΞΑΝ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ!…
Ας το καταλάβουμε επιτέλους:
ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ! ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ, ΙΣΩΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΗΡΩΙΣΜΟΥ, ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!
Ας προσπάθήσουν λοιπόν άπαντες οι θεσμικοί φορείς, Κυβέρνηση, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι, Εκκλησία, να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης και να ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ.
Γιατί η τιμή στη Μάχη της Κρήτης δεν συνάδει με φιέστες δημοσίων και διεθνών σχέσεων, που ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ!
Δεν συνάδει με όσους ακόμη δεν λένε να καταλάβουν ότι η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν μία πολεμική επιχείρηση, μία σύγκρουση τακτικών στρατών όπως όλες οι άλλες έως τότε. Αλλά αποτέλεσε το ΘΕΜΕΛΙΟ ΛΙΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, που ανέτρεψε τα δεδομένα του πολέμου!
Δεν συνάδει η τιμή στη Μάχη της Κρήτης με όσους επιδίδονται σε ουδέτερες, “πολιτικά ορθές”, τάχα μου “αντικειμενικές” αναφορές αποκλειστικά στα στρατιωτικά γεγονότα, κρύβοντας με δυσκολία τον θαυμασμό τους στην ισχύ της ναζιστικής Γερμανίας και των επίλεκτων σωμάτων της που επέδραμαν με αλαζονεία και βαρβαρότητα εναντίον του λαού μας!
Ούτε, βέβαια, συνάδει η τιμή στη Μάχη της Κρήτης με την παρουσία βετεράνων της Βέρμαχτ, δηλαδή ναζιστών σφαγέων, στην Κρήτη! Ούτε με την ύπαρξη ναζιστικών πινακίδων που ομνύουν στη “Μεγάλη Γερμανία” και πρέπει να ξηλωθούν!
Η τιμή στη Μάχη της Κρήτης δεν επιτρέπει την εμπλοκή της Γερμανικής Πρεσβείας και μερικών ολίγιστων σύγχρονων θαυμαστών της γερμανικής ισχύος σε δόλιες “εκδηλώσεις μνήμης”, που θέλουν να μας πείσουν ότι “Σ’ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΘΥΜΑΤΑ”!!! Γιατί το μόνο που θέλουν να πετύχουν είναι την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ!
Ας σταματήσουν λοιπόν οι κάθε λογής θεσμικοί παράγοντες το αλισβερίσι με τη Γερμανική Πρεσβεία και τους αυλικούς της! (Ελπίζουμε ότι επί του θέματος δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε…).
Ο ελληνικός λαός που αντιστάθηκε με αυτοθυσία στο ναζισμό και το φασισμό δεν θα επιτρέψει ούτε το ξέπλυμα του ναζισμού ούτε την υπονόμευση των απαράγραπτων και δίκαιων αξιώσεών του!
ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!
ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ! ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ!
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

* συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ