26.3 C
Chania
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2026

Η Κρήτη μετρά την κλιματική αλλαγή και σχεδιάζει με δεδομένα τις παρεμβάσεις της

Ημερομηνία:

Στα Χανιά παρουσιάστηκε η πρόοδος του Περιφερειακού Μηχανισμού Υποστήριξης της Κρήτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, σε ημερίδα που διοργανώθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 επιστημόνων και τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Κατά τους πρώτους 12 μήνες ανάπτυξης του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής, έχουν προσδιοριστεί οι κρίσιμοι κλιματικοί δείκτες, δημιουργούνται χάρτες υψηλής ανάλυσης και έχει σχεδιαστεί η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας. Παράλληλα, εντοπίστηκαν οι θέσεις εγκατάστασης των συστημάτων παρακολούθησης πλημμυρών και διάβρωσης των ακτών, ενώ αξιολογούνται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής και οι Πρυτάνεις του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ, Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης και Νεκτάριος Παπαδογιάννης. Όλοι ανέδειξαν την αξία της συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα που συμμετέχουν στο έργο.

Ο Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι η δημιουργία του Παρατηρητηρίου αποτελεί καρπό της συστηματικής προσπάθειας που ξεκίνησε η Περιφέρεια Κρήτης το 2015, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί στους τομείς των υδάτων, της γεωργίας, των παράκτιων χρήσεων και του τουρισμού. Από το 2022, εφαρμόζει το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ), που καθορίζει τις βασικές προτεραιότητες και δράσεις της Κρήτης για την επόμενη δεκαετία.

«Το κλίμα είναι η πρόκληση του αιώνα», τόνισε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας της Περιφέρειας Κρήτης και Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Γιάννης Αναστασάκης. Σημείωσε ότι η Κρήτη αποτελεί hotspot της κλιματικής κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος, η αποτελεσματικότερη προσαρμογή και η εκπαίδευση των πολιτών στη νέα κλιματική πραγματικότητα.

Η προϊσταμένη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Ευγενία Στυλιανού, παρουσίασε την πορεία του έργου, που ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2028.

Στη συνέχεια, επιστήμονες από το ΕΛΜΕΠΑ, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΙΤΕ, το ΕΛΚΕΘΕ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» παρουσίασαν τα επιμέρους παραδοτέα.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ