28.3 C
Chania
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2026

Ζούσαν αρχαίοι Μινωίτες στην περιοχή της Γάζας; Οι βιβλικές, ιστορικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες για την κάθοδο των Μινωιτών στο Λεβάντε και τα Ιερο-σόλυμα

Ημερομηνία:

Η ιστορική και γεωγραφική διασύνδεση μεταξύ της Κρήτης και της περιοχής της Παλαιστίνης αποτελεί ένα σύνθετο πεδίο μελέτης, στο οποίο συγκλίνουν θρησκευτικά κείμενα της αρχαιότητας, η κλασική γραμματεία και η σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα.

Το ζήτημα της προέλευσης των αρχαίων Φιλισταίων από το Αιγαίο και τον μινωικό πολιτισμό, καθώς και η μετέπειτα επίδρασή τους στη διαμόρφωση της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, έρχεται στο προσκήνιο μέσα από διαχρονικές πηγές, αλλά και επίσημες πολιτικές διακηρύξεις που αναδεικνύουν τους βαθείς ιστορικούς δεσμούς των δύο περιοχών.

Η ιστορική διακήρυξη του Γιασέρ Αραφάτ στην Αθήνα

Στις 15 Δεκεμβρίου 1981, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στην Αθήνα για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης, ο τότε Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ είχε αποτυπώσει ανάγλυφα αυτή την ιστορική πεποίθηση. Στην ομιλία του, ο Αραφάτ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Επιστρέψαμε ξανά στην Κρήτη και φύγαμε πάλι από την Κρήτη και επιστρέψαμε και εγκατασταθήκαμε μόνιμα στην Παλαιστίνη…»

Η τοποθέτηση αυτή, αν και διατυπωμένη σε σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο, εναρμονίζεται με μια μακρά σειρά καταγραφών που εκκινούν από τις ίδιες τις εβραϊκές πηγές.

Οι μαρτυρίες της Παλαιάς Διαθήκης και οι προφητικές καταγραφές

Η σύνδεση της Κρήτης με τη βιβλική ιστορία εμφανίζεται κυρίως έμμεσα μέσω των Φιλισταίων. Οι Φιλισταίοι, οι οποίοι περιγράφονται στη Βίβλο ότι προέρχονται από την Καφτόρ —περιοχή που πολλοί μελετητές ταυτίζουν με τη Μινωική Κρήτη— εγκαταστάθηκαν στη νότια ακτή της Χαναάν, όπως στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας.

Οι βιβλικές πηγές παρέχουν συστηματικές αναφορές για την κρητική προέλευση των Φιλισταίων, με τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης να περιγράφουν με σαφήνεια αυτή τη σχέση. Στο βιβλίο του Προφήτη Ιεζεκιήλ (κ’. ισ’-ιζ’) καταγράφεται η εξής αναφορά: «Τάδε λέγει Κύριος· Ιδού εγώ εκτείνω την χείρά μου επί τους αλλοφύλους και εξολοθρεύσω την Κρήτην και απολέσω τους καταλοίπους τους κατοικούντας την παραλίαν· και ποιήσω εν αυτοίς εκδικήσεις μεγάλας…». Παράλληλα, ο Προφήτης Σοφονίας (2. 4-7) ενισχύει αυτή την ιστορική γεωγραφία, σημειώνοντας τη μοίρα όσων κατοικούν στα παράλια, χαρακτηρίζοντάς τους ως απογόνους Κρητών αποίκων: «Ουαί οι κατοικούντες το σχοίνισμα της θαλάσσης, πάροικοι Κρητών· λόγος Κυρίου εφ’ υμάς, Χαναάν γη αλλοφύλων».

Στο ίδιο πλαίσιο, στο βιβλίο του Προφήτη Αμώς (κεφάλαιο 9, στίχος 7), η βιβλική αφήγηση συνδέει άμεσα τις μετακινήσεις των πληθυσμών με την Κρήτη, η οποία στις εβραϊκές πηγές αναφέρεται ως Καφτόρ: «Ουχ ως υιοί Αιθιόπων υμείς εστέ εμοί, υιοί Ισραήλ; λέγει Κύριος· ουκ τον Ισραήλ ανήγαγον εκ γης Αιγύπτου και τους αλλοφύλους εκ Καφτόρ και τους Σύρους εκ Κίρ;».

Η σύγκλιση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με την ιουδαϊκή ιστοριογραφία

Πέρα από τα θρησκευτικά κείμενα, η αρχαία ελληνική γραμματεία συμφωνεί με την εκδοχή ότι οι Κρήτες είχαν αποικίσει την περιοχή της Παλαιστίνης κατά την αρχαιότητα. Ο Ηρόδοτος, στο πρώτο βιβλίο του («Κλειώ», 173), περιγράφει τη διαμάχη ανάμεσα στα τέκνα της Ευρώπης, τον Σαρπηδόνα και τον Μίνωα, για τη βασιλεία της Κρήτης.

Μετά την επικράτηση του Μίνωα, ο Σαρπηδόνας κατέφυγε με τους συντρόφους του στη Μιλυάδα της Ασίας (τη σημερινή Λυκία), όπου οι κάτοικοι ονομάζονταν Σόλυμοι, μια ονομασία που ιστορικά συνδέθηκε μεταγενέστερα με τα Ιεροσόλυμα.

Την ιστορική αυτή αλληλουχία επιβεβαιώνει ο Ιουδαίος ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος, ο οποίος, εξετάζοντας τη σύνδεση με τον Ηρόδοτο, αναφέρει ότι κατά την εποχή του προγόνου τους Αβραάμ, η πόλη ονομαζόταν Σόλυμα και ότι πολλοί υποστηρίζουν πως και ο Όμηρος την αποκαλεί με το ίδιο όνομα, ενώ η προσθήκη του όρου «Ιερά» έγινε αργότερα από τους Ιουδαίους.

Ο Ιώσηπος, θεωρώντας τα Σόλυμα πόλη των Χαναναίων —δηλαδή των Φιλισταίων— προσφέρει σε συνεργασία με τον Ηρόδοτο μια επιπλέον ένδειξη για την κρητική τους προέλευση.

Αρχαιολογικά ευρήματα και η μινωική διείσδυση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η αρχαιολογική επιστήμη και οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Παλαιστίνης στις αρχές του 20ού αιώνα προσφέρουν υλικά τεκμήρια για αυτή την πληθυσμιακή μετακίνηση.

Ο Γεώργιος Τσορμπατζής, αναφερόμενος στα ευρήματα των ανασκαφών, σημειώνει ότι οι Φιλισταίοι ήταν Έλληνες, Κρήτες στην καταγωγή, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Παλαιστίνη το 1500 ή το 1800 π.Χ., δηλαδή κατά την εποχή του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Παράλληλα, ο αρχαιολόγος Δημήτριος Γαρουφαλής τοποθετεί γύρω στο 1175 π.Χ. την παρουσία των Φιλισταίων, συνδέοντάς τους με τους «Πουλεσέτα» των αιγυπτιακών πηγών, αιγαιακής και πιθανώς μινωικής προέλευσης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο Γολιάθ χαρακτηρίζεται ως «απερίτμητος», στοιχείο που υποδηλώνει ότι δεν ήταν σημιτικής καταγωγής, ενώ η καταγωγή των «Λαών της Θάλασσας» από την Ελλάδα και το Αιγαίο εξηγεί την παρουσία τέτοιων στρατιωτών στην Παλαιστίνη.

Επιπλέον στοιχεία για την κρητική διείσδυση στη Μέση Ανατολή έως τη Συρία εισφέρει ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ι. Α. Παπαποστόλου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αριστείδης Κόλλιας έχει υποστηρίξει ότι ο οικισμός της Ουγκαρίτ στη Συρία αποτελεί μινωική εγκατάσταση, με την ονομασία να προέρχεται από την ελληνική λέξη «Ευαγόριτις» (πόλη των Ευαγοριδών).

Η έκρηξη της Θήρας και η μεγάλη έξοδος προς το Λεβάντε

Ένα κομβικό γεωλογικό και ιστορικό αίτιο για τη μαζική μετανάστευση των Μινωιτών αναλύεται στο βιβλίο των Alan Butler και Stephen Dafoe, The Knights Templar Revealed (Λονδίνο, 2006). Οι συγγραφείς περιγράφουν την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη η Κρήτη εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνη).

Οι μεγάλες κτιριακές δομές ισοπεδώθηκαν από τη δύναμη της αρχικής έκρηξης και τα παλιρροϊκά κύματα που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα ο έλεγχος του νησιού να περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Καθώς μεγάλο μέρος της εύφορης γης στον βορρά της Κρήτης παρέμεινε άγονο για τουλάχιστον μία δεκαετία λόγω της μεταβολής των καιρικών συνθηκών και μιας σειράς επιδημιών που έπληξαν την Ευρώπη, σημειώθηκε μια εκτεταμένη έξοδος του μινωικού πληθυσμού. Η αναγκαστική αυτή μετανάστευση επηρέασε πολλές περιοχές γύρω από το νησί, με κυριότερη την ακτή της Παλαιστίνης στο Λεβάντε.

Οι Butler και Dafoe σημειώνουν ότι το ίδιο το όνομα «Παλαιστίνη» προέρχεται απευθείας από τη λέξη «Φιλισταίος», όνομα που δόθηκε στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων από τους Εβραίους, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην περιοχή από το 1400 π.Χ. και μετά.

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι οι Εβραίοι γνώριζαν την κρητική καταγωγή των Φιλισταίων, οι οποίοι αποτελούσαν το εναπομείναν τμήμα του μινωικού πολιτισμού που είχε διαφύγει είτε λόγω της έκρηξης της Θήρας είτε για να αποφύγει τους Μυκηναίους εισβολείς. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η επίδραση των Μινωιτών, υπό την ταυτότητα των Φιλισταίων, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή του Λεβάντε κατά τα έτη αμέσως μετά την έκρηξη της Σαντορίνης.

Ευρήματα από τεστ DNA

Μια νέα μελέτη που αναλύει DNA από σκελετούς στο νεκροταφείο της Ασκελόν (Ashkelon) υποδηλώνει ότι οι Φιλισταίοι μετακινήθηκαν στην περιοχή από τις περιοχές της Κρήτης.

Ένα μέρος της έκθεσης αναφέρει: «Από τα 51 μοντέλα που δοκιμάστηκαν, βρίσκουμε τέσσερα πιθανά… Αυτό που υποστηρίζεται καλύτερα (X2P = 0.675) συμπεραίνει ότι [η ομάδα των ατόμων της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου που δοκιμάστηκαν] αντλεί περίπου το 43% της καταγωγής της από την Κρήτη της ελληνικής Εποχής του Χαλκού».

Τα δείγματα που λήφθηκαν από εκείνους που έζησαν αργότερα είχαν DNA παρόμοιο με εκείνο των ντόπιων πληθυσμών της Λεβαντίνης, υποδηλώνοντας την ύπαρξη επιγαμιών.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει τη βιβλική αφήγηση, η οποία προσδιορίζει τους Φιλισταίους ως το «κατάλοιπο της παραλίας της Καφθόρ» (Ιερ. 47:4), την οποία πολλοί μελετητές της Βίβλου πιστεύουν ότι είναι το ελληνικό νησί της Κρήτης.

Η Βίβλος καταγράφει επιπλέον τις επιγαμίες μεταξύ του εβραϊκού λαού, όπως ο Σαμψών, και των Φιλισταίων.

Ποιοι είναι οι σημερινοί Παλαιστίνιοι;

Οι σημερινοί Παλαιστίνιοι δεν συνδέονται άμεσα με τους αρχαίους Φιλισταίους.

Οι σημερινοί Παλαιστίνιοι Άραβες είναι απόγονοι ενός μωσαϊκού λαών που ζούσαν στην περιοχή επί χιλιετίες (Χαναναίοι, Ισραηλίτες/Ιουδαίοι, Έλληνες, Φιλισταίοι, Ρωμαίοι, Άραβες, Σταυροφόροι κ.ά.), αλλά η κυρίαρχη εθνοτική, γλωσσική και πολιτιστική τους ταυτότητα διαμορφώθηκε με την αραβική κατάκτηση τον 7ο αιώνα μ.Χ. και τον εξισλαμισμό που ακολούθησε.

Οι Φιλισταίοι εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο της Ιστορίας, αλλά όχι με τη μία ή μέσω κάποιας γενοκτονίας.

Μέχρι τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., οι Φιλισταίοι ζούσαν στην «Πεντάπολή» τους (Γάζα, Ασκελόν, Άζωτος, Εκρών, Γαθ), έχοντας ήδη αποδυναμωθεί από συνεχείς πολέμους με τους Ασσυρίους και τους Αιγυπτίους. ​

Το οριστικό τέλος ήρθε από τον πανίσχυρο βασιλιά της Βαβυλώνας, τον Ναβουχοδονόσωρ Β’ (τον ίδιο που λίγα χρόνια αργότερα κατέστρεψε την Ιερουσαλήμ).

Ο Ναβουχοδονόσωρ ισοπέδωσε τις φιλισταϊκές πόλεις. ​Εκτόπισε μαζικά τον πληθυσμό τους (κυρίως τους βασιλείς, τους ευγενείς και τους τεχνίτες) στη Βαβυλώνα, διασκορπίζοντάς τους για να μην μπορούν να επαναστατήσουν. ​

Μετά από αυτό το γεγονός, οι Φιλισταίοι έχασαν την πολιτική τους ανεξαρτησία και τη δομή της κοινωνίας τους για πάντα. ​

Όσοι Φιλισταίοι απέμειναν στα παράλια ή επέστρεψαν αργότερα, δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τη διακριτή τους ταυτότητα

Εγκατέλειψαν τη δική τους (ινδοευρωπαϊκής προέλευσης) γλώσσα και υιοθέτησαν την Αραμαϊκή, η οποία ήταν η κοινή γλώσσα (lingua franca) της Μέσης Ανατολής εκείνη την εποχή. ​

Άρχισαν να αναμειγνύονται με τους γειτονικούς Φοίνικες, Μωαβίτες και Ιουδαίους. ​

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την περιοχή (332 π.Χ.), οι κάτοικοι των πρώην φιλισταϊκών πόλεων ελληνοποιήθηκαν (Hellenized) πλήρως. Άλλαξαν τα ονόματά τους σε ελληνικά, έχτισαν ναούς για τους θεούς του Ολύμπου και απέκτησαν ελληνική παιδεία.

Μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν υπήρχε πλέον κανένας άνθρωπος που να αυτοπροσδιορίζεται ως «Φιλισταίος».

Οι άνθρωποι δεν εξαφανίστηκαν, όμως εξαφανίστηκε η ταυτότητά τους.

​Οι απόγονοι των αρχαίων Φιλισταίων παρέμειναν στην περιοχή της νότιας Χαναάν/Παλαιστίνης, παντρεύτηκαν με τους γύρω λαούς και απορροφήθηκαν από το «χωνευτήρι» των αυτοκρατοριών που πέρασαν από εκεί (Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες).

Το DNA των Φιλισταίων «ενσωματωθηκε» μέσα στους αιώνες και απορροφήθηκε από τους ευρύτερους πληθυσμούς της περιοχής που ζούσαν.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεχεράνη: Στη δημοσιότητα οι 14 ρήτρες του Μνημονίου Συναντίληψης Ιράν – ΗΠΑ από το πρακτορείο Mehr

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr δημοσιοποίησε το πλήρες περιεχόμενο...

Πυκνώνουν οι φωνές στο Ισραήλ υπέρ εθνοκάθαρσης στο νότιο Λίβανο

Σε μια κλιμάκωση, πολιτικοί σχολιαστές και δημοσιογράφοι στο πεδίο...

Βρίσκεται η Δύση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας;

Του Δημήτρη Καντηλιεράκη * Υπάρχει ένα ερώτημα που πλανάται πάνω...