16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η μακρά covid-19 «χτυπά» και παιδιά

Ημερομηνία:

Ηλεγόμενη μακρά Covid-19, η εκδοχή της νόσου που κρατάει καιρό και τα συμπτωματα εντοπίζονται ακόμα και μεγάλο διάστημα μετά την αρχική εμφάνισή τους, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε παιδιά, όχι μόνο σε ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα μικρή ιταλική επιστημονική έρευνα.

Οι γιατροί ενός μεγάλου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ρώμης, οι οποίοι έκαναν την προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, παρακολούθησαν την εξέλιξη 129 παιδιών και εφήβων με Covid-19.

Τέσσερις έως πέντε μήνες μετά τη διάγνωση, μόνο το 42% -τέσσερις στους δέκα- είχαν αναρρώσει πλήρως. Περισσότερα από τα μισά παιδιά είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και στο 43% των περιπτώσεων αυτά τα συμπτώματα τους δημιουργούσαν δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Περίπου το ένα στα τρία παιδιά είχε ακόμη ένα έως δύο συμπτώματα, ενώ ένα στα πέντε είχε τρία ή περισσότερα συμπτώματα. Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα ήταν η αϋπνία (19%), οι αναπνευστικές δυσκολίες και οι πόνοι στο στήθος (15%), η ρινική συμφόρηση (12%), η κόπωση (11%), οι μυϊκοί πόνοι (10%), η δυσκολία συγκέντρωσης (10%) και οι πόνοι στις αρθρώσεις (7%).

Τα συμπτώματα μακράς διάρκειας ήταν συχνότερα σε παιδιά που είχαν αρρωστήσει πιο σοβαρά, αλλά εκδηλώνονταν, επίσης, σε νέους με λιγοστά ή καθόλου συμπτώματα στην αρχή της λοίμωξης από κορονοϊό.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...