Η Νέα Ζηλανδία νομιμοποιεί την ευθανασία

Κανένα σχόλιο

Η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε διά της λαϊκής ψήφου να νομιμοποιήσει την ευθανασία, μπαίνοντας στη μικρή ομάδα χωρών που επιτρέπουν την ενεργή ευθανασία ή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, μετά τον Καναδά και την Ολλανδία.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα στις 17 Οκτωβρίου, παράλληλα με τις εθνικές εκλογές, δείχνουν πως το 65.2% των ψηφοφόρων επέλεξε να εγκρίνει το νομοσχέδιο περί Επιλογής Τέλους της Ζωής, που επιτρέπει σε ανθρώπους με ανίατη ασθένεια και προσδόκιμο υπόλοιπο ζωής λιγότερο των έξι μηνών να έχουν την επιλογή για υποβοηθούμενη θανάτωση εφόσον αυτή εγκριθεί από δύο γιατρούς. Το τελικό αποτέλεσμα θα καθορισθεί όταν υπολογιστούν και οι 480.000 ειδικές ψήφοι, περιλαμβανομένων των ψήφων από το εξωτερικό, το ποσοστό, όμως, υπέρ του νομοσχεδίου είναι τόσο υψηλό που δεν ανατρέπεται.

"Sponsored links"

Υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα άτομο για να κάνει χρήση του νόμου:

  • Πρέπει να πάσχει από ανίατη ασθένεια που θα οδηγήσει σε θάνατο εντός 6 μηνών
  • Παρουσιάζει σημαντική υστέρηση ικανοτήτων
  • Είναι σε θέση να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τον υποβοηθούμενο θάνατο

Η νομοθεσία εξουσιοδοτεί έναν γιατρό ή νοσοκόμα να χορηγήσει ή να συνταγογραφήσει μια θανατηφόρα δόση φαρμάκου που θα ληφθεί υπό την επίβλεψή τους εάν πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Επίσης, ο νόμος προβλέπει πως ένα άτομο δεν μπορεί να είναι επιλέξιμο για υποβοηθούμενο θάνατο με βάση την προχωρημένη ηλικία, την ψυχική ασθένεια ή την αναπηρία του ως μοναδικά κριτήρια.

Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία είναι και δεσμευτικά για την κυβέρνηση θα ανακοινωθούν στις 6 Νοεμβρίου, ενώ ένα χρόνο μετά, ξεκινά η εφαρμογή του νόμου.

Οι επικριτές του νόμου ισχυρίζονται ότι δε διαθέτει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας.

Σε παράλληλο δημοψήφισμα, οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας απέρριψαν την πρόταση για νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς με ποσοστό 53,1%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern καθώς και η αντιπολίτευση στήριξαν ανοιχτά το νομοσχέδιο.

Πηγή: BBC

"Sponsored links"

nostimonimar.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live