22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει τους φτωχούς στο Μεξικό

Ημερομηνία:

Στο Μεξικό οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν επίσημα χθες τους 75.000, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου ο ανεπίσημος τομέας της οικονομίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και όπου οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να διακινδυνεύουν στις συμπληγάδες της πείνας ή της μόλυνσης.

Το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην υφήλιο, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία. Παρότι ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών πριν από έξι μήνες, η μεξικανική κυβέρνηση δυσκολεύτηκε πολύ να ελέγξει την εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Χθες Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 490 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να φθάνει τους 75.439.

Ο μισός και πλέον από τον λεγόμενο ενεργό πληθυσμό στη Λατινική Αμερική έχουν δουλειές στον ανεπίσημο τομέα: εργάζονται ως πλανόδιοι πωλητές, στήνουν πάγκους σε λαϊκές και σε δρόμους, εργάζονται ως οικιακοί ή οικιακές βοηθοί. Στο Μεξικό εργασία από το σπίτι, ή η εφαρμογή της σύστασης για την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, θα συνεπαγόταν για πολλούς πως θα έπαυαν να έχουν οποιοδήποτε εισόδημα. Το δίχτυ της κοινωνικής πρόνοιας είναι εξάλλου περιορισμένο.

Οι άναρχα δομημένες, πυκνοκατοικημένες εργατικές συνοικίες της μεξικανικής πρωτεύουσας είναι αυτές που έχουν υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία και από τον οικονομικό της αντίκτυπο.

Ο Αλεχάντρο Καστίγιο, 68 ετών, δεν σταμάτησε ποτέ να πουλάει πολύχρωμα γυναικεία καλσόν στον πάγκο του στην υπαίθρια αγορά Τεπίτο της πρωτεύουσας, αλλά οι πωλήσεις του έπεσαν κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο. Λέει πως η δισδιάστατη υγειονομική και οικονομική κρίση «είναι σαν εφιάλτης, διότι δεν μπορείς να δεις πότε θα τελειώσει».

Παρ’ όλ’ αυτά ο Καστίγιο θεωρεί πως είναι τυχερός. Ένας γνωστός του πωλητής κι ο γιος του διαγνώστηκε πρόσφατα πως έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, δύο εβδομάδες αφότου ένας ανιψιός του πέθανε από την COVID-19. Άλλος ανιψιός του γνωστού του έχει εξασθενήσει τόσο από τον ιό που μετά βίας είναι σε θέση να μιλήσει.

Η Λατινική Αμερική παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, μολονότι οι μολύνσεις αυξάνονται ξανά με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη και ο παγκόσμιος επίσημος απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι αριθμοί στο Μεξικό παραμένουν εδώ και μήνες επίμονα υψηλοί, αν και έχουν μειωθεί από την κορύφωση, το καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση έδωσε την έμφαση στην αύξηση της δυναμικότητας των νοσοκομείων μάλλον, παρά στο να κάνει τεστ και ιχνηλάτηση επαφών.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων είναι σχεδόν 715.500, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Αλλά με τον δείκτη των τεστ να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες με μεγάλους πληθυσμούς, μεξικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επέμεινε χθες στο ότι οι μολύνσεις και οι θάνατοι προοδευτικό μειώνονται. «Να χτυπήσουμε ξύλο, η τάση είναι πτωτική γενικά», διαβεβαίωσε.

Για τον μικροπωλητή Καστίγιο όμως ο κίνδυνος είναι πάντα παρών.

«Τα κρούσματα έρχονται όλο και πιο κοντά τελευταία. Και δεν υπάρχει στ’ αλήθεια πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, ή τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ», είπε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...