21.8 C
Chania
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2026

Η Anthropic λέει ότι το Claude βρήκε κάτι δυνητικά μετασχηματιστικό στο σώμα μας

Ημερομηνία:

Η Anthropic αναφέρει ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της, Claude, έχει βρει κάτι δυνητικά μετασχηματιστικό στο ανθρώπινο σώμα.

Η εταιρεία ανακάλυψε ένα «προηγουμένως άγνωστο ενζυμικό σύστημα» μέσα στο DNA, το οποίο παρομοίασε με το CRISPR, ένα βιοτεχνολογικό εργαλείο που έφερε επανάσταση στη βιολογική έρευνα και του οποίου η ανακάλυψη απέσπασε το βραβείο Νόμπελ το 2020. Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι θα «απαιτηθεί πολύ περισσότερη δουλειά για να μάθουμε τι κάνει αυτό το σύστημα και αν μπορεί να τεθεί σε παρόμοια χρήση».

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης σηματοδότησε επίσης την πρώτη δημόσια παραδοχή της εταιρείας για ένα βιολογικό εργαστήριο που άνοιξε στην Καλιφόρνια. Αυτό επιτρέπει στην Anthropic να δώσει τη δυνατότητα στο Claude να παράγει βιολογικές υποθέσεις και στη συνέχεια να τις δοκιμάζει στην πραγματικότητα.

Η Anthropic λέει ότι αυτό θα της επιτρέψει να δοκιμάσει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη βιολογική έρευνα. Αλλά έχει επίσης εντείνει περαιτέρω τους φόβους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, πολλοί από τους οποίους σχετίζονται με την πιθανή χρήση της για τη δημιουργία βιολογικών όπλων.

Η εταιρεία τόνισε ότι η έρευνά της «περιλαμβάνει μόνο τα κατώτερα επίπεδα του επιπέδου κινδύνου βιοασφάλειας» και ότι δεν «διαχειρίζεται παθογόνα που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους». «Τελικά ίσως είναι δυνατόν ακόμη και για το ίδιο το Claude να εκτελεί με ασφάλεια τα πειράματα ελέγχοντας αυτόνομα τον εργαστηριακό εξοπλισμό, με κατάλληλες ασφαλιστικές δικλίδες σε ισχύ, αλλά δεν το κάνουμε αυτό σήμερα», δήλωσε ο Ντάριο Αμοντέι (Dario Amodei), διευθύνων σύμβουλος της Anthropic.

Προς το παρόν, μεγάλο μέρος του έργου του εργαστηρίου περιλαμβάνει τη ρύθμιση του Claude ώστε να αναζητά μέσα σε αλληλουχίες DNA που σχετίζονται με πρωτεΐνες των οποίων τη λειτουργία οι επιστήμονες δεν κατανοούν. Το Claude διαβάζει τις επιστημονικές εργασίες επί του θέματος, συντάσσει μια έκθεση γι’ αυτές για τους ανθρώπους που εκτελούν τα πειράματα και, στη συνέχεια, αξιολογεί τα στοιχεία, απορρίπτοντας τους περισσότερους υποψηφίους.

Αν κάτι επιβιώσει από αυτή τη διαδικασία αξιολόγησης, οι ερευνητές το δοκιμάζουν στη συνέχεια στο εργαστήριο της Anthropic, εξετάζοντας την πρωτεΐνη ώστε να μπορέσει να χαρακτηριστεί, διαδικασία η οποία επίσης χρησιμοποιεί το Claude. Οι επιστήμονες μπορούν τότε να προσπαθήσουν να κατανοήσουν αν αυτή η πρωτεΐνη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για περαιτέρω επιστημονική έρευνα.

Τώρα, αυτή η διαδικασία οδήγησε στην πρώτη δημόσια ανακοίνωσή της. Ο κ. Αμοντέι δήλωσε ότι αποκάλυψε «μια μοριακή μηχανή που υποψιαζόμαστε ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έναν νέο μηχανισμό γονιδιακής επεξεργασίας».

«Η ακριβής λειτουργία του, η βιοτεχνολογική χρησιμότητα (αν υπάρχει) ή το επίπεδο σημασίας δεν είναι ακόμη σαφή, αλλά τουλάχιστον είναι μια εργασία για την οποία θα ήμουν περήφανος αν την είχα κάνει ως διδακτορικός φοιτητής», έγραψε. «Η εργασία έγινε κυρίως, αν και όχι εξ ολοκλήρου, από το Claude: η ομάδα μας των βιοεπιστημών πρότεινε έναν ευρύ ερευνητικό τομέα, το Claude διάβασε τη βιβλιογραφία και ένα πλήθος γονιδιωματικών δεδομένων και ανακάλυψε κάτι ενδιαφέρον, στη συνέχεια το Claude πρότεινε πειράματα για την επαλήθευση της ανακάλυψης και η ομάδα μας τα πραγματοποίησε».

Πολλοί ερευνητές επεσήμαναν ότι η εταιρεία είχε απλώς ανακοινώσει πως είχε κάνει μια δυνητικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη και ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δουλειά για να γίνει κατανοητό αν είναι πράγματι χρήσιμη. Ο Φενγκ Τζανγκ (Feng Zhang), ένας από τους ερευνητές που πρωτοστάτησαν στο CRISPR, δήλωσε για παράδειγμα σε παράθεμα που κοινοποίησε η Anthropic μόνο ότι ήταν ένα «ενδιαφέρον» εύρημα και ότι απαιτούνταν περαιτέρω δουλειά.

«Αυτό είναι ένα συναρπαστικό παράδειγμα του πώς οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης (AI agents) μπορούν να συμβάλουν στη βιολογική ανακάλυψη», είπε. «Η ταυτοποίηση συστοιχιών επαναλήψεων RNA που σχετίζονται με αντίστροφες μεταγραφάσες είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα και αξίζει περαιτέρω διερεύνηση».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρύσαλης και Παρθενιώτης για ΒΟΑΚ: «Η τραγική κατάσταση βαραίνει Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή»

Βρύσαλης και Παρθενιώτης καταγγέλλουν την τραγική κατάσταση στον ΒΟΑΚ από Καρτερό έως Κάτω Γούβες. Ζητούν δημόσιο αυτοκινητόδρομο και μέτρα προστασίας για οδηγούς και εργαζόμενους.

Οι Passe-partout στο Φεστιβάλ Κρήτης με μουσική παράσταση από το ριζίτικο στο μινόρε

Το Φεστιβάλ Κρήτης παρουσιάζει τους Passe-partout στη Μονή Αγίου Φραγκίσκου στα Χανιά, 1-2 Οκτωβρίου 2026. Μουσική παράσταση από το ριζίτικο στο μινόρε με ελεύθερη είσοδο.

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εργασίες διάνοιξης της οδού Καντάνου στα Χανιά

Ο Δήμος Χανίων ξεκινά τη Δευτέρα 28/9 τις εργασίες διάνοιξης της οδού Καντάνου στη Νέα Χώρα. Το έργο θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, ενώ εκπονείται μελέτη ανάπλασης.

Περισσότεροι από 6.000 δρομείς από 52 χώρες στον 11ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Κρήτης στο Αρκαλοχώρι

Πάνω από 6.000 δρομείς από 52 χώρες στον 11ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Κρήτης στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Μεγάλη γιορτή αθλητισμού στις 4 Οκτωβρίου.