20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Η Nestlé παραμένει σιωπηλή για τους θανάτους παιδιών από μολυσμένες πίτσες στη Γαλλία

Ημερομηνία:

Ο γίγαντας τροφίμων επικαλείται τη συνεχιζόμενη προκαταρκτική έρευνα για τις πίτσες Buitoni του για να αποφύγει οποιαδήποτε δήλωση.

Οι οικογένειες συνθλίβονται. Ένα 8χρονο αγόρι πέθανε στο Παρίσι αφού έπασχε από σοβαρό αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Ένα 12χρονο κορίτσι βρίσκεται σε βλαστική κατάσταση και δεν αντιδρά πλέον σε ερεθίσματα από το περιβάλλον του. Ένα νεογέννητο μωρό πέθανε οκτώ ώρες μετά τη γέννησή του, πιθανότατα μολυσμένο στη μήτρα. Ένα 7χρονο παιδί είχε πολλαπλές καρδιακές ανακοπές. Άλλοι πλησίασαν τα χειρότερα, όπως μια οικογένεια της οποίας τα τρία παιδιά, ηλικίας 2, 9 και 10 ετών, νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου και εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συνέπειες.

Το κοινό αυτών των τραγωδιών είναι ότι συνέβησαν λίγες μέρες αφότου τα παιδιά έφαγαν τις πίτσες Fraîch’Up της Buitoni που παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο της Nestlé. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι οι πίτσες είχαν μολυνθεί από βακτήρια Escherichia coli ( E. coli ).

Προανάκριση άνοιξε στις 22 Μαρτίου η Μονάδα Δημόσιας Υγείας της Εισαγγελίας του Παρισιού για «θέση σε κίνδυνο άλλων, ακούσιο τραυματισμό και ανθρωποκτονία από αμέλεια». Την Τετάρτη 13 Απριλίου, χωροφύλακες από το l’Office central de lutte contre les atteintes à l’environnement (Κεντρικό Γραφείο για την Καταπολέμηση των Παραβιάσεων του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας) πραγματοποίησαν έρευνες στα κεντρικά γραφεία της Nestlé στο Issy-les-Moulineaux (Hauts-de-Seine). ), το εργοστάσιο Caudry (Nord) και πολλές άλλες τοποθεσίες.

Η έρευνα της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας με το Ινστιτούτο Παστέρ επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ του συμπλέγματος HUS και της πίτσας Buitoni. Εντόπισαν 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 13 Απριλίου – συμπεριλαμβανομένων δύο νεκρών παιδιών – και ερευνούσε άλλα 26 Ο δικηγόρος Pierre Debuisson, ο οποίος υπερασπίζεται 40 από τις οικογένειες των θυμάτων, θεώρησε τον χρόνο αντίδρασης πολύ αργό: «Οι πρώτες νοσηλεύσεις έγιναν τον Ιανουάριο και οι γραμμές παραγωγής του εργοστασίου έκλεισαν μέχρι τις 18 Μαρτίου. Άφησαν τα προϊόντα να ξεπουληθούν και άλλα παιδιά είχαν μολυνθεί».

Από την πλευρά του, ο όμιλος Nestlé έχει καταρρεύσει. Επισήμως, ο ελβετικός κολοσσός δεν επιθυμεί να σχολιάσει λόγω των δικαστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. “Αυτό είναι ένα στάδιο της έρευνας. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές για να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα θα προχωρήσει ομαλά. Δεν είμαστε σε θέση να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες αυτήν τη στιγμή. Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι η ασφάλεια και η ποιότητα των τα προϊόντα είναι οι κορυφαίες προτεραιότητές μας», δήλωσε ο όμιλος.

Το εργοστάσιο Caudry σταμάτησε την παραγωγή στις 18 Μαρτίου, την ίδια μέρα που εστάλη ένα δελτίο τύπου που ανήγγειλε την ανάκληση πίτσας. Η εταιρεία είπε ότι πήρε την απόφαση «αφού ενημερώθηκε για την παρουσία βακτηρίων E. coli στη ζύμη μιας κατεψυγμένης πίτσας από τη σειρά Fraîch’Up». Μόνο το εμπορικό σήμα Buitoni εμφανίζεται σε αυτό το δελτίο τύπου, το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά στον ιδιοκτήτη του, τη Nestlé. Η ιταλική εταιρεία Buitoni, η οποία κατασκεύασε την τοποθεσία Caudry το 1982, δεν υπάρχει πλέον. Αγοράστηκε το 1988 από τον ελβετικό όμιλο, ο οποίος τελικά κράτησε μόνο την παραγωγή κατεψυγμένης πίτσας.

lemonde-fr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για ψαράδες η Γεωργιούπολη

Ένας ελληνικός, τουριστικός προορισμός, η Γεωργιούπολη, περιλαμβάνεται στους καλύτερους...

Εκπαιδευτικές ενημερώσεις ελαιοπαραγωγών από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές ενημερώσεις των ελαιοπαραγωγών στους Δήμους του...

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με τον υπουργό Yγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είχε η...

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο «Greek Luxury Tourism Workshop» στο Κουβέιτ

Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεχούς και αδιάλειπτης...