31.8 C
Chania
Wednesday, July 17, 2024

Θερμή υποδοχή στον Στέργιο Αράπογλου από τον λαό της μαρτυρικής Βιάννου

Ημερομηνία:

Με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη τα χωριά του μαρτυρικού Δήμου Βιάννου υποδέχθηκαν τον Σπαρταθλητή και γιατρό του ΕΣΥ Στέργιο Αράπογλου, που με τα βήματά του ενώνει τα μαρτυρικά χωριά και τις πόλεις της Ελλάδας σ’ ένα σπάνιο διάβημα Μνήμης, Ειρήνης και Δικαιοσύνης.

Πρώτος σταθμός το μνημείο της κύκλωσης της Εμπάρου, όπου του επιφυλάχθηκε θερμότατη υποδοχή από τους πολίτες, τον Δήμαρχο Βιάννου Μηνά Σταυρακάκη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένη Α. Συγγελάκη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Εμπάρου Γιώργο Περογιαννάκη, εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μέλη του δραστήριου Συλλόγου γυναικών και αρκετούς πολίτες και παιδιά.

Στη συνέχεια ο Στέργιος Αράπογλου διήλθε από τα χωριά Θωμαδιανό και Μάρθα, ενώ σεμνές τελετές πραγματοποιήθηκαν στην Κάτω Βιάννο, την Άνω Βιάννο και τον Βαχό, όπου ο Σπαρταθλητής απέθεσε λουλούδια στα μνημεία των πεσόντων.

Η κεντρική τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε στον Αμιρά, στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, παρουσία εκπροσώπων των αρχών και μεγάλου αριθμού πολιτών. Τον Στέργιο Αράπογλου υποδέχθηκε με μία εξαιρετική μαντινάδα ο Γιώργος Ραπτάκης προκαλώντας ρίγη συγκίνησης:

«Δεν είναι η μνήμη των νεκρών προγόνων μας σβησμένη

και το αθώο αίμα τους δικαίωση προσμένει!»

Τον  προσφώνησαν, κατά σειρά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης και ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας το μαύρο Σεπτέμβρη του 1943, το Γολγοθά όσων επέζησαν, τις τιτάνιες προσπάθειες του λαού της Βιάννου να ανορθώσει τον τόπο του και τον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία και τα λόγια του Γιώργη Βερβελάκη, που αναφέρθηκε στο μαρτύριο των τριών αδελφιών Βερβελάκη, της οκτάχρονης Ευαγγελίας, της δωδεκάχρονης Μαρίας και του δεκαπεντάχρονου Στυλιανού, των τριών μικρών ηρώων, που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τον γερμανικό στρατό κατοχής γιατί αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πού κρυβόταν ο πατέρας τους.

Ο Στέργιος Αράπογλου με γνώση των γεγονότων και ευαισθησία αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στην Αντίσταση και τη θυσία του λαού της Βιάννου και στον αγώνα του για να μην ξεχαστούν τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, να διδάσκεται η Ιστορία της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στα ελληνικά σχολεία και να πάρει σάρκα και οστά η σθεναρή διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων με τα 461 καντήλια των μαρτύρων της Βιάννου.

Παρόντες επίσης ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμιρά, οι πρόεδροι και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Πεύκου, Βαχού και Κεφαλοβρυσίου, μέλη του Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βιάννου, ο ιστορικός Γιώργος Καλογεράκης και αρκετοί πολίτες.

Την επομένη (23.5.2023), ο Στέργιος Αράπογλου, παρά την καταρρακτώδη βροχή, συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του και σταμάτησε στα μνημεία των χωριών Κεφαλοβρύσι, Κρεββατάς, Άγιος Βασίλειος, Πεύκος, Κάτω Σύμη, Καλάμι και Συκολόγος, όπου οργανώθηκαν σεμνές τελετές υποδοχής παρουσία επιζώντων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, των προέδρων των χωριών, των προέδρων και μελών των πολιτιστικών συλλόγων. Στη συνέχεια ο Σπαρταθλητής και γιατρός προχώρησε στα Μαρτυρικά χωριά της Δυτικής Ιεράπετρας Ρίζα, Γδόχια, Μουρνιές, Μύθοι, Μύρτος.

Ο Στέργιος Αράπογλου είναι Γενικός Χειρουργός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Είναι υπερμαραθωνοδρόμος και Σπαρταθλητής. Το δρομικό αυτό εγχείρημα, το οποίο υλοποιείται αποκλειστικά με έξοδα δικά του, ξεκίνησε από τα Μαράσια του νομού Έβρου, το πλέον ακριτικό σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδος και ολοκληρώνεται σήμερα, 25.5.2023, στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου.

Το σπουδαίο αυτό εγχείρημα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και την ευγνωμοσύνη μας στον Στέργιο Αράπογλου, τον εκλεκτό συναγωνιστή μας, που είναι στην πρώτη γραμμή του δίκαιου αγώνα για Μνήμη, Ειρήνη και Δικαιοσύνη!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ