24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

«Καμία δικαιολογία πλέον»: Για πρώτη φορά Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν το Ισραήλ και ζητούν την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ημερομηνία:

Αρκετές χώρες και παγκόσμιοι οργανισμοί καταδίκασαν την ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, το βράδυ της Κυριακής (26/5), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 45 Παλαιστινίων, λίγες μόλις ημέρες μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στον Νετανιάχου για παύση των εχθροπραξιών στη Ράφα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS) ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται αρκετές γυναίκες και παιδιά ενώ πολλοί “κάηκαν” ζωντανοί μέσα στις σκηνές τους. Οι τραυματίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους διακόσιους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ πως διέπραξε “σφαγή αμάχων” με τον ισραηλινό στρατό να απαντά ότι έπληξε συγκρότημα όπου δρούσαν “σημαντικοί τρομοκράτες”. Ισραηλινός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν.

Απτόητος ο Νετανιάχου – “Δεν σκοπεύω να σταματήσω τον πόλεμο”

Σε μήνυμά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για “τραγικό δυστύχημα”, διαβεβαιώνοντας ότι το συμβάν θα διερευνηθεί. «Στη Ράφα έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους, αλλά παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα», είπε.

«Για εμάς είναι τραγωδία, για τη Χαμάς είναι στρατηγική», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση. «Δεν σκοπεύω να σταματήσω τον πόλεμο πριν από την επίτευξη όλων των στόχων που έχουμε θέσει. Εάν υποχωρήσουμε, η σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου) θα ξανασυμβεί», ισχυρίστηκε.

Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στη Ράφα

Το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, καταδίκασε την επίθεση στη Ράφα ως σοβαρή παραβίαση των διεθνών νόμων που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας”.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι η επίθεση θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων”.

Η Αίγυπτος καταδίκασε επίσης το συμβάν κάνοντας λόγο για “σκόπιμο βομβαρδισμό“. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Ισραήλ να “εφαρμόσει τα μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) σχετικά με την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα”.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, “Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λογοδοτήσουν αυτοί οι βάρβαροι και οι δολοφόνοι που δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρωπότητα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της Ράφα ήταν μία ακόμη ημέρα με αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται”προσθέτοντας ότι η βαρύτητα της επίθεσης “είναι ακόμη μεγαλύτερη, επειδή έρχεται μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου”.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε “εξοργισμένος” για την επίθεση στη Ράφα. “Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για Παλαιστίνιους πολίτες. Ζητώ πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ/Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν, χαρακτήρισε την επίθεση “βάρβαρη”. “Δεν μπορεί κανείς να βομβαρδίσει μια τέτοια περιοχή χωρίς σοκαριστικές συνέπειες όσον αφορά αθώα παιδιά και αμάχους. Θα παροτρύναμε το Ισραήλ να σταματήσει, να σταματήσει τώρα, τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eid,e δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποτελούν “ουσιαστική παραβίαση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του κόσμου”. Πρόσθεσε: “Είχαμε μια υποχρεωτική εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα. Είναι υποχρεωτική. Είναι δεσμευτική”.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν με τους Άραβες ομολόγους τους στις Βρυξέλλες λίγες ώρες μετά τη φονική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

«Αθώοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαμελίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί», ανάρτησε στο X ο Χαμζά Γιουσάφ, πρώην πρώτος υπουργός της Σκωτίας. «Δείτε τις εικόνες και αναρωτηθείτε, είστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας;»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης για τη Ράφα, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει τα εξής:

«Είναι φρικτό να βλέπεις αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται στην πρόσφατη επίθεση. Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Ράφα. Καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στη Ράφα. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός. Προτρέπω το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνονται σεβαστά. Υπενθυμίζω στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Iσραήλ βασίζεται και πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αξίες μας».

Σε μια από τις πιο έντονες επικρίσεις που έχει ασκήσει μέχρι στιγμής η Ιταλία, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν δικαιολογούνται πλέον.

“Υπάρχει μια όλο και πιο δύσκολη κατάσταση, στην οποία ο παλαιστινιακός λαός συμπιέζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς και αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί”, είπε. “Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόγνωση”.

Αντίδραση ΗΠΑ

“Ένα ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα που άφησε πίσω του δεκάδες αμάχους νεκρούς είναι σπαρακτικό“, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, χωρίς να κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ “συνεργάζονται στενά με αξιωματούχους στο Ισραήλ για να προσδιορίσουν τι ακριβώς συνέβη”, όπως μετέδωσε το CNN.

“Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς και καταλαβαίνουμε ότι αυτό το χτύπημα σκότωσε δύο ανώτερους τρομοκράτες της Χαμάς που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Αλλά όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για να προστατεύσει τους αμάχους“, σημείωσε.

Ο ΟΗΕ ζητά από το Ισραήλ “πλήρη και διαφανή έρευνα”

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ζήτησε επίσης από το Ισραήλ τη διενέργεια “πλήρους και διαφανούς” έρευνας.

“Καταδικάζω τις χθεσινοβραδινές ισραηλινές επιδρομές που έπληξαν σκηνές εκτοπισμένων” στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγραψε σε ανακοίνωση ο Τορ Βένεσλαντ. “Ζητώ από τις ισραηλινές αρχές να διενεργήσουν πλήρη και διαφανή έρευνα και να λάβουν άμεσα μέτρα για την καλύτερη προστασία των αμάχων”, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης καταδίκασε “τις φρικτές νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές” σε καταυλισμό στη Ράφα, εκφράζοντας αποτροπιασμό που “το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έχοντας πλήρη ατιμωρησία και περιφρονώντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CΙJ)”.

Η εντολή του CIJ, της πλέον ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, στις 24 Μαΐου, που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα “πρέπει να εφαρμοστεί κατεπειγόντως εάν θέλουμε να επικρατήσει η διεθνής τάξη”, δήλωσε ο Μούσα Φάκι Μαχαμάτ σε ανακοίνωσή του.

«Πράσινο φως» για την επανενεργοποίηση της EUBAM, της συνοριακής αποστολής της ΕΕ στη Ράφα

«Οι υπουργοί της ΕΕ έδωσαν το πολιτικό πράσινο φως για την επανενεργοποίηση της EUBAM, της συνοριακής μας αποστολής στη Ράφα που είναι ανενεργή εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή η μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ θα μπορούσε να παίξει «χρήσιμο ρόλο» στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί με την παλαιστινιακή αρχή, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Ετοιμαζόμαστε να το κάνουμε εάν πληρούνται οι πολιτικές προϋποθέσεις», είπε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι που μας έχει ζητηθεί».

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να επαναλάβουν τρία αιτήματα προς την κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ: πρώτον, να εφαρμόσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), δεύτερον, να σταματήσει να εμποδίζει τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής και τρίτον, να πάψει να χαρακτηρίζει την UNRWA τρομοκρατική οργάνωση και κατά συνέπεια να της απαγορεύει να εργάζεται στη Γάζα και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο αίτημα, ο Μπορέλ είπε ότι η απόφαση του ICJ, του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ, είναι δεσμευτική και πρέπει να εφαρμοστεί, καθότι όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με αυτές τις αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αίτημα, ο Μπορέλ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει το πάγωμα των εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής και των οικονομικών πόρων που διαθέτει «για να διατηρήσει μια ελάχιστη τάξη στη Δυτική Όχθη», η οποία «βράζει». Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός δωρητής της Παλαιστινιακής Αρχής και δεν μπορούμε να αντέξουμε την οικονομική της ασφυξία από τις αδιάκριτες ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε ότι οι Υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να διεξαχθεί Συμβούλιο Σύνδεσης με το Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Γάζα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Όλα τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο και με τους Υπουργούς Εξωτερικών των Αραβικών χωρών (Αίγυπτος, Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου). «Ήταν μια μακρά και έντονη πολιτική συζήτηση», είπε ο Μπορέλ, η οποία δυστυχώς έπρεπε να διακοπεί λόγω της προγραμματισμένης Διάσκεψης για τη Συρία.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αραβικές χώρες πρότειναν τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης για την επόμενη μέρα στη Γάζα και το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, κάτι το οποίο δεν διαφέρει από την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ