20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΚΕΝΑΠ Σούδας: Αμερικανοί κομάντος εκπαιδεύονται σε αντιτρομοκρατικές και αντιπειρατικές δράσεις | Φωτός

Ημερομηνία:

Ποικίλες εκπαιδεύσεις σε αντιτρομοκρατικές και αντιπειρατικές δράσεις έχει παράσχει και εξακολουθεί να παράσχει συνεχώς  σε πληρώματα ή αγήματα πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ το προσωπικό του  ΝΑΤΟικού  Κέντρο Εκπαίδευσης  Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC)  στην Σούδα τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να έχει αναβαθμιστεί σε αναγκαίο κρίκο απόκτησης ή συντήρησης εκπαίδευσης  για σχεδόν ‘όλα τα αμερικανικά πλοία που υπηρετούν ή διέρχονται από την Μεσόγειο, ανά τακτά διαστήματα.

Η εκπαίδευση των Αμερικανών κομάντο στην Σούδα αφορά θεωρητικά μαθήματα, ένοπλες εικονικές ασκήσεις στην τακτική κίνηση ομάδων, στον ελέγχο και στην  εκκαθάριση χώρων από υπόπτους και προσομοιώσεις επί πλοίου του ΚΕΝΑΠ (”Αρης”) αλλά και εκπαίδευση σωματικής βελτίωσης σε σχετικές φάσεις έρευνας ή εξουδετερωσης υπόπτων με αναίμακτο τρόπο.


Ενα από τα τελευταία αγήματα που πέρασαν εκπαίδευση από την Σούδα  ήταν από το αντιτορπιλικο΄USS Laboon  (DDG 58) που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του  6ου Στόλου των ΗΠΑ στην Μεσόγειο. Όπως αυτό, έτσι και άλλα πλοία των ΗΠΑ που εκτελούν ποικίλες αποστολές στην ευρυτερη περιοχή και περνούν από την Σούδα προγραμματίζονται κατά τέτοιοι τρόπο από την διοίκηση του  US Navy  ώστε παράλληλα να λαμβάνει το προσωπικό τους εκπαίδευση στην Σουδα- τόσο αυτόνομα όσο και σε πολυεθνικά κλιμάκια.Το ίδιο συμβαίνει πολλές φορές και όταν πλοία του αμερικανικού Ναυτικού καταπλέουν στην Σούδα για επισκευές ή ανεφοδιασμό.

Φέτος το καλοκαιρι στην Σουδα έγινε και το  6ο Ετήσιο Συνέδριο του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) με κύριο θέμα ‘’τις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας στο θαλάσσιο περιβάλλον’’.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 120 Ακαδημαϊκοί, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί από κράτη-μέλη της Συμμαχίας και χώρες- Εταίρους.Στο Συνέδριο μεταξύ άλλων επισημάνθηκε από ελληνικής πλευράς ότι τα Ναυτικά ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεις, ανεξάρτητα από τις θάλασσες στις οποίες επιχειρούν και στοτο πλαίσιο αυτό,η σύμπραξη και η συνεργασία ανάμεσα σε φίλους και συμμάχους μπορούν να επιφέρουν συμπαγή αποτελέσματα, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, της εθνικής ακεραιότητας καθώς και του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Το Κέντρο διευρύνει συνεχώς τις δραστηριότητές του και επιτυγχάνει να προσελκύει όλο και περισσότερα Ναυτικά. Το προσωπικό που εκπαιδεύεται  στην Κρήτη, προέρχεται από όλο τον κόσμο, καθώς το Κέντρο έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα πολύ χρήσιμο μέσο εκπαίδευσης, και είναι η μόνη πλήρως πιστοποιημένη εγκατάσταση εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου στο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής  στην Σουδα, έχει προ μηνών συνεδριάσει και η  Ομάδα Εργασίας των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ ,η οποία εστίασε το ενδιαφέρον της στις Επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στους συμμετέχοντες ΝΑΤΟικούς αξιωματικούς , τους ειδικούς της ΕΕ αλλά και Ελληνες του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ, δόθηκε η ευκαιρία ανάλυσης των τριών διεθνών ναυτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη  και παράλληλα  η προβολή του έργου του ΚΕΝΑΠ μέσω της παροχής επιχειρησιακής εκπαίδευσης στις μονάδες που συμμετέχουν σε αυτές.Απώτερος στόχος ήταν η συγκρότηση Κοινότητος Ενδιαφέροντος όσον αφορά αυτού του είδους τις Επιχειρήσει όπου θα συγκεντρώνονται και θα καταγράφονται πληροφορίες και επιχειρησιακά διδάγματα αναφορικά με τη συνδρομή των Μονάδων Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις εν εξελίξει διεθνείς ναυτικές επιχειρήσεις και η βέλτιστη προετοιμασία των δυνάμεων αυτών μέσω του ΚΕΝΑΠ.

Όλα αυτά – αλλά και πολλά άλλα ειδικού ενδιαφέροντος εκπαιδευτικά προγράμματα – έχουν συμβάλλει στην αναβάθμιση του ΚΕΝΑΠ/NMIOTC στους εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών- κάτι που και πρόσφατα ανέφερε σε υψηλόβαθμο Ελληνα αξιωματούχο Αμερικανός ομόλογός του.

Οι φωτογραφίες από διάφορες εκπαιδεύσεις Αμερικανών στην Σούδα.

onalert.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...