21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αναδίπλωση Παπανδρέου – «Δεν μίλησα για νοθεία» – Τι λέει η πλευρά Ανδρουλάκη

Ημερομηνία:

Τα… γυρίζει, όπως φαίνεται ο Γιώργος Παπανδρέου και υποστηρίζει πως δεν μίλησε για νοθεία, ούτε αμφισβήτησε το αποτέλεσμα του α΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής αλλά ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

«Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής», υπογραμμίζει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει. Επίσης σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου.

Επίσης επισημαίνεται ότι «ο κ. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός, έθεσε ζήτημα για το αδιάβλητο της διαδικασίας κατά τον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε διαπίστωσε ότι στο 20% των εκλογικών τμημάτων βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τον αριθμό των πολιτών που είχαν διαπιστευτεί για να ψηφίσουν σ’ αυτά και απέστειλε επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία συνεδριάζει για το ζήτημα.

Αναλυτικά η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ:

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων.

Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Η πρώτη αντίδραση

Μόλις έγινε γνωστή η καταγγελία του Γιώργου Παπανδρέου υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις κομματικών παραγόντων, που δεν χρεώνονται πάντως στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη, αλλά έχουν εικόνα των πραγμάτων. Σύμφωνα με τους παράγοντες αυτούς, η αναντιστοιχία στα δεδομένα που έχουν περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα για τους ψηφίσαντες και τον αριθμό των ψήφων που ανακοινώθηκαν, οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαστήματα που «έπεσε» το σύστημα (δυο, τρεις φορές μέσα στην ημέρα) υπήρχαν εφορευτικές επιτροπές δέχονταν τον κόσμο που περίμενε να ψηφίσει, σημειώνοντας τα στοιχεία με το χέρι, ώστε να μην δημιουργηθούν ακόμα πιο μεγάλες ουρές και να μην υπάρχει δυσφορία. Γι’ αυτό, όπως εξηγούν, εντοπίζεται αυτή η «ασυμφωνία», ενώ σημειώνουν με νόημα πως η ΕΔΕΚΑΠ, πλειοψηφία της οποίας είναι παπανδρεϊκή, έχει εγκρίνει τα εκλογικά αποτελέσματα ήδη από τη Δευτέρα.

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός πάντως μιλώντας λίγο μετά από την καταγγελία του και την επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ στον ΑΝΤ1, είπε ότι  «το βασικό είναι οι εκλογές στο β΄ γύρο να γίνουν με ανοιχτές διαδικασίες, δημοκρατικό και διάφανο τρόπο», δηλώνοντας μάλιστα  σίγουρος πως το ίδιο θα ζητήσουν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι. «Είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, που έχει συμμετοχικές διαδικασίες και είναι πολύ βασικό να τηρήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες» συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «υπήρξαν καταγγελίες από διάφορα μέρη της χώρας» για νοθεία, με αποτέλεσμα να στείλει ο ίδιος επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ.

"google ad"

Αιχμές από τον Ανδρουλάκη;

Σε ομιλία του στη Ρόδο, ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Κανείς δεν θα παίξει με την ενότητα της Δημοκρατικής παράταξης. Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές “παλαιών πρωταγωνιστών”, δεν θα ξαναπληγωθούν. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε καθαρή εντολή την Κυριακή για την ανανέωση της παράταξης επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή το βράδυ θα είμαι πρόεδρος όλων, κι αυτών που με ψήφισαν κι αυτών που δεν με ψήφισαν και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να κάνει τα μέλη, τους φίλους μας, κλακαδόρους αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης».

Τι είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταγγείλει νοθεία στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, με επιστολή του στην ΕΔΕΚΑΠ, την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του κόμματος που επιβλέπει τη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού.

Όπως αναφέρει, υπήρξαν καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής καθώς στο 20% των εκλογικών τμημάτων “στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν”.

Συγκεκριμένα, μιλά για τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο και την ίδια ώρα καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει “εις βάθος” τις “εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής”.

Καταγγελία για νοθεία έγινε και στα Χανιά για το τμήμα στο Καστέλι Κισσάμου όπου σύμφωνα με τον επόπτη εκλογών εκ μέρους του κ. Παπανδρέου βρέθηκαν 94 επιπλέον ψηφοδέλτια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...