14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΚΚΕ – Επιτροπή Κρήτης: Για το “Σχέδιο Αθηνά”

Ημερομηνία:

Το “Σχέδιο Αθηνά” του Υπουργείου Παιδείας, αποτελεί το επόμενο βήμα για τη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε εργαλείο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Yποκριτικά η κυβέρνηση μιλάει για χρόνιες “παθογένειες” και “στρεβλώσεις” προκειμένου να δικαιολογήσει το σχέδιο. Οι ίδιοι δηλαδή, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται για αυτές τις παθογένειες, που προέβαλαν την λογική “κάθε πόλη και πανεπιστήμιο – κάθε χωριό και ΤΕΙ”, έρχονται σήμερα δήθεν να “εξορθολογήσουν” την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το σχέδιο προβλέπει για την Κρήτη 12 λιγότερα τμήματα – 11 στο ΤΕΙ Κρήτης και το 1 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα τμήματα που εδρεύουν στον Αγ. Νικόλαο και στην Ιεράπετρα συγχωνεύονται με τμήματα του Ηρακλείου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τις αντιδραστικές απαραίτητες αναδιαρθρώσεις που επιβάλει ο νόμος – πλαίσιο, αυτές που θα υλοποιήσουν το σύγχρονο “Πανεπιστήμιο ΑΕ”, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα πανεπιστήμιο που θα πουλάει έρευνα, κατάρτιση και “δεξιότητες”.  Ένα πανεπιστήμιο όπου θα λειτουργεί στη λογική της προσέλκυσης επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν και τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών και το είδος των αποφοίτων που θα βγάζουν: Αποφοίτους ευέλικτους και φτηνούς, “κομμένους και ραμμένους” στα πρότυπα που θα θέλουν κάθε φορά οι επιχειρήσεις.

Αυτοί, που και πάλι καλούνται να πληρώσουν το τίμημα, είναι οι λαϊκές οικογένειες, τα παιδιά τους, οι εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα ιδρύματα. Πώς θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι φοιτούν στα προς συγχώνευση τμήματα ; Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα μετακίνησης και μετακόμισης σπουδαστών, εργαζομένων και διδασκόντων από τις συγχωνεύσεις ; Πρόκειται για πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου στα λαϊκά εισοδήματα και επιδόματα, με την ανεργία να φουντώνει, τις υποδομές, εστίες και λέσχες των ΤΕΙ ανεπαρκείς.

Όλες οι διαβεβαιώσεις για “βιωσιμότητα” και “συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες” που προέβαλλαν ανά τα χρόνια οι διάφοροι πανεπιστημιακοί αλλά και τοπικοί παράγοντες (βουλευτές, δήμαρχοι, κ.λ.π.) που πρόθυμα έτρεχαν στους “διαλόγους” με το Υπουργείο, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κανένα αντίκρισμα μπροστά στην ανάγκη του κεφαλαίου για κερδοφορία. Σήμερα, επανέρχονται και σηκώνουν “αντάρτικο” στην κυβέρνηση. Μιλούν για απόφαση casus belli με στενά τοπικιστικά κριτήρια, κόπτονται για το αν θα κλείσουν ή όχι τα τμήματα, ενώ δεν λένε κουβέντα για το περιεχόμενο των σπουδών και την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θεοποιούν την ΕΕ που επιβάλλει τις “οικονομίες κλίμακας” σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσω μνημονίων, καταργώντας ή συγχωνεύοντας σχολές και τμήματα.

Το ΚΚΕ δεν συναίνεσε όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα. Δεν συναινεί ούτε και σήμερα που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για την μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις. Ποτέ δεν αντιμετώπιζε τους φοιτητές – σπουδαστές σαν πελάτες.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από την ουσία του ζητήματος. Πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά τους. Το casus belli για τον εργαζόμενο λαό είναι η ίδια η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, το πολιτικό κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό που τους υπηρετεί και νομοθετεί τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Το ΚΚΕ καλεί τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους και δασκάλους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος. Να παλέψουν για μια Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών τους. Ενιαία, χωρίς τον αναχρονιστικό διαχωρισμό σε “πανεπιστημιακή και τεχνολογική”.

Να πάρουν τη θέση τους στη Λαϊκή Συμμαχία που θα διεκδικήσει ευρύτερες ανατροπές στην κοινωνία και την οικονομία – Που θα ανοίξει το δρόμο για την Εργατική – Λαϊκή εξουσία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ