30.5 C
Chania
Tuesday, July 8, 2025

Κοινή δήλωση των κινημάτων της Κρήτης

Ημερομηνία:

Κοινή δήλωση των πρωτοβουλιών, φορέων και κινήσεων πολιτών της Κρήτης, όπως προέκυψε από την παγκρήτια συνάντηση κινημάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στις 4 Μαρτίου.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του διημέρου διαλόγου που διοργάνωσαν οι Πολίτες κατά του Χρέους, με τίτλο “Η υπόθεση του Μετώπου, υπόθεση του Λαού”.

Στις εργασίες της συνάντησης τοποθετήθηκαν συνολικά 30 φορείς

Ακολουθεί η κοινή δήλωση των κινημάτων από όλη την Κρήτη και ο κατάλογος των συμμετεχόντων:

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Στις 3 και 4 Μαρτίου 2012 βρεθήκαμε κινήματα απ’ όλη την Κρήτη. Κοινή διαπίστωση και αίτημα όλων μας είναι η ανάγκη για συντονισμό και κοινή δράση. Η ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε μπορεί να απαντηθεί μόνο με ολομέτωπη αντίσταση.

Απέναντί τους βρίσκονται τα κινήματα που δρουν σε ολόκληρο το νησί. Τα κινήματα αυτά παλεύουν ενάντια στη διάλυση της κοινωνίας, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την ανεργία, ενάντια στο ξεπούλημα της γης και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Παλεύουν ενάντια στη διάλυση της παιδείας και της υγείας και με στόχο την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Τα κινήματα στήνουν δομές και δίκτυα αλληλεγγύης για να μη μείνεις κανείς μόνος και αβοήθητος μέσα στην κρίση.

Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για τον συντονισμό. Συνεχίζουμε με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της ισότιμης συμμετοχής. Το κάθε κίνημα, φορέας και σύλλογος διατηρεί την αυτονομία του και συνεχίζει τη δράση του. Απώτερος σκοπός μας είναι όλα τα ρυάκια να γίνουν ένα ποτάμι και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Τα προβλήματά μας, αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε, δεν θα λυθούν αν δεν ακυρώσουμε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, αν δε διώξουμε το ειδικό καθεστώς που τα εκπροσωπεί.

– Δεν ξεκινάμε για τις εκλογές, δεν σταματάμε μετά τις εκλογές.

– Δεσμευόμαστε για επόμενη παγκρήτια συνάντηση και συνέλευση των Κινημάτων. Προτείνουμε την τακτική συνάντηση όχι μόνο των 30 φορέων και κινημάτων που βρεθήκαμε και συντάξαμε αυτή τη δήλωση αλλά και τη λογική της συνεχούς διεύρυνσης όλων των κινημάτων, φορέων, συλλόγων που αγωνίζονται στο νησί. Έχουμε ως αρχή μας την ανακλητότητα των αντιπροσώπων.

– Καλούμε τα κινήματα, τις πρωτοβουλίες και συνελεύσεις πολιτών, όλο τον λαό της Κρήτης, να δώσει δυναμικό παρόν διαμαρτυρίας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Φορείς και κινήσεις που τοποθετήθηκαν στην παγκρήτια συνάντηση κινημάτων:

1. Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον

2. Πρωτοβουλία για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας

3. Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον Χερσονήσου

4. Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ

5. Δίκτυο Οικοκρήτη

6. Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Σητείας

7. Επιτροπή Ρεθύμνου για τα Χαράτσια

8. Συνέλευση Κατοίκων Ακρωτηρίου

9. Ομάδα Αντίστασης Σελίνου (ΟΜ.Α.Σ)

10. Κοινωνική Κουζίνα Χανίων

11. Κίνηση Πολιτών Ενάντια στα Χαράτσια – Χανιά

12. Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμπέλλου

13. Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου

14. Λαϊκή Συνέλευση Βαρυπέτρου

15. Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων

16. Καερέτι – Δίκτυο Εναλλακτικής Οικονομίας – Ιεράπετρα

17. Δίκτυο Ανταλλαγών Ηρακλείου

18. Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου

19. Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου

20. Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ρεθύμνου

21. Μαθήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου

22. Συνέλευση Πολιτών Μασταμπά – Ατσαλένιου – Θερίσου

23. Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

24. Πολίτες εν Δράσει Ιεράπετρας

25. Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων

26. Τηλεόραση από τους Πολίτες – Δημοσιογράφοι, τεχνικοί ΜΜΕ

27. Κίνημα πολιτών Ηρακλείου για την ενότητα των αντιμνημονιακών δυνάμεων

28. Αγροτικός Σύλλογος «Κοκκινόχωμα»

29. Νέοι και Ειδικευόμενοι Γιατροί Ηρακλείου

30. Πολίτες κατά του Χρέους – Ηράκλειο

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. 1. Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. 2. Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Παλιότερα, εσείς οι αναγνώστες μας, αναγνωρίζατε την προσπάθειά μας και στηρίζατε το έργο μας αγοράζοντας την εφημερίδα από τα περίπτερα. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε σας ζητάμε να κάνετε ξανά το ίδιο με μία μικρή μηνιαία συνδρομή. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ