20.8 C
Chania
Friday, December 1, 2023

Κρήτη: Καθημερινή “μάχη” με τη φτώχεια για 8.500 νοικοκυριά

Ημερομηνία:

Στο… περίμενε είναι εδώ και μήνες χιλιάδες άποροι, δικαιούχοι του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς οικονομικά ασθενείς πολίτες, που δεν λαμβάνουν την βοήθεια σε τρόφιμα και άλλα είδη που δικαιούνται εξαιτίας δικαστικής διαμάχης εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι προσφυγές των μειοδοτών έχουν “παγώσει” το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα 8.500 φτωχά νοικοκυριά να μην λαμβάνουν εδώ και μήνες τη βοήθεια που δικαιούνται και χρειάζονται, ιδίως σε μια περίοδο που η ακρίβεια δημιουργεί ακόμη πιο ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Τα τηλεφωνήματα που δέχεται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων του νησιού, είναι καθημερινά και εκφράζουν την αγωνία και την αγανάκτηση των δικαιούχων που στις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δεν έχουν την βοήθεια, την οποία δικαιούνται και περιμένουν. Στην Κρήτη οι δικαιούχοι είναι περίπου 14.500, δηλαδή 8.500 νοικοκυριά.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρος Επιτροπάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν την βοήθεια του προγράμματος ΤΕΒΑ, η οποία έχει σκαλώσει στη δικαστική διαμάχη δύο μειοδοτών.

Μετά την απόφαση της Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών που δικαίωσε τον ένα προσφεύγοντα, υπήρξε δεύτερη προσφυγή από τον άλλον, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση, μέχρι την εκδίκασή της στο Διοικητικό Εφετείο. Αυτό που αναμένεται πλέον, όπως αναφέρει ο κ. Επιτροπάκης, είναι η καθαρογραφή της απόφασης, προκειμένου να ξεπαγώσει το πρόγραμμα ύψους 1,5 – 2 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ήδη την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε ο νέος διαγωνισμός για την παροχή στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ επιπλέον βοήθειας, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, την οποία, όπως εξηγεί ο κ. Επιτροπάκης, ενέκρινε για την Περιφέρεια Κρήτης, λόγω υψηλής απορροφητικότητας, η Διαχειριστική Αρχή.

Η συμμετοχή από προμηθεύτριες εταιρείες ήταν μεγάλη και εφόσον δεν υπάρξουν νέες προσφυγές και συνεπακόλουθες καθυστερήσεις, οι δικαιούχοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από τα μέσα ή τα τέλη Νοεμβρίου, όπως εκτιμούν στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο μεταξύ, αναμένεται και η καθαρογραφή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου για τον προηγούμενο διαγωνισμό, μετά την οποία θα ξεκινήσει η διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης. Δηλαδή, όπως εξηγεί ο κ. Επιτροπάκης, εφόσον όλα πάνε καλά, το επόμενο διάστημα οι δικαιούχοι θα πάρουν διπλή βοήθεια από το ΤΕΒΑ, μια “ανάσα” στη δύσκολη τρέχουσα συγκυρία, ώστε τα φτωχά νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις άμεσες και βασικές ανάγκες διαβίωσής τους.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζουν την αποχή οι Συμβολαιογράφοι σε όλη την Κρήτη

Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους οι συμβολαιογράφοι όλης της Κρήτης, τουλάχιστον...

Κρήτη: Ξυλοδαρμός μαθήτριας από συμμαθήτριές της ενώ τραβούσαν βίντεο

Ένα ακόμη επεισόδιο ενδοσχολικής βίας εκτυλίχθηκε χθες το μεσημέρι...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ανακοίνωσε το εορταστικό ωράριο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων σας ανακοινώνει το προτεινόμενο ωράριο...