Κρήτη: Ξεκίνησαν τα πρόστιμα σε αναβάτες ηλεκτρικών πατινιών

Κανένα σχόλιο

Mε τη νομοθεσία να έχει αλλάξει από το 2021 και τα «μικρά» ηλεκτρικά οχήματα, πατίνια, ποδήλατα κλπ, να αυξάνονται μέρα με τη μέρα γεγονός είναι πλέον και οι περισσότεροι και πιο αυστηροί έλεγχοι που γίνονται από τις αστυνομικές αρχές.

Μια νέα κατάσταση που έχει γίνει ιδιαιτέρως αντιληπτή και στην Ιεράπετρα όπου το τελευταίο διάστημα τόσο οι έλεγχοι όσο και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται έχουν αυξηθεί με στόχο ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που χρησιμοποιούν κατά κόρον τέτοια οχήματα να είναι ενήμερα για την ισχύουσα νομοθεσία και το πως θα πρέπει να κινούνται στο δρόμο.

Ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας Νίκος Τζουμάκας μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι δίνοντας χρήσιμες διευκρινίσεις για την ισχύουσα νομοθεσία και όσα πρέπει να ξέρουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν ανάλογα οχήματα τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Ε.Π.Η.Ο., δηλαδή Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων.

"Sponsored links"

Οι έλεγχοι που γίνονται στην περιοχή όπως είπε πραγματοποιούνται τόσο από το ΑΤ Ιεράπετρας όσο και από το τμήμα της Ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) Λασιθίου, το οποίο συχνά βρίσκεται στην περιοχή.

Οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις που βεβαιώνονται αφορούν τη μη χρήση κράνους και τους διπλούς αναβάτες σε οχήματα κάτι που απαγορεύεται. ενώ τα πρόστιμα, όπως είπε ο κ. Τζουμάκας, κυμαίνονται από 20 έως 100 ευρώ.

Τα Ε.Π.Η.Ο. διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την εκ κατασκευής τους ταχύτητα. Ε.Π.Η.Ο. που έχουν εκ κατασκευής ταχύτητα:

– έως 6 χλμ/ώρα που κυκλοφορούν ως πεζοί και

– μεταξύ 6 και 25 χλμ/ώρα που κυκλοφορούν ακολουθώντας τους κανόνες των ποδηλάτων.

-Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας ορίζεται στα 25 χλμ/ώρα.

Τα Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς που το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα.

-Οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. με εκ κατασκευής ταχύτητα έως 6 χλμ/ώρα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και των Ε.Π.Η.Ο. με εκ κατασκευής ταχύτητα μεταξύ 6 και 25 χλμ/ώρα την ηλικία των 15 ετών.

– Οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών πρέπει όταν κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο να συνοδεύονται από άτομο που έχει συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.΄

"Sponsored links"

-Οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται να φορούν εγκεκριμένου τύπου κράνος με εξαίρεση τα Ε.Π.Η.Ο. που χρησιμοποιούνται από άτομα με αναπηρία. Οι οδηγοί των ποδηλάτων συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου κράνος.

-Οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. κατά τη νύκτα υποχρεούνται να φορούν αντανακλαστικό ρουχισμό ή εξοπλισμό. Αντίστοιχη υποχρέωση εισάγεται και για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα ή τρίτροχο όχημα για τη μεταφορά προϊόντων ή αντικειμένων.

-Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. άνω των 12 ετών υποχρεούνται να φέρουν, όταν οδηγούν, οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου.

-Στους παραβάτες οδηγούς ποδηλάτων και ΕΠΗΟ επιβάλλονται οι όποιες κυρώσεις μόνο κατά το σκέλος του διοικητικού προστίμου. Σε παραβάσεις για τις οποίες δεν προβλέπεται άλλη κύρωση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live