12.8 C
Chania
Saturday, December 9, 2023

Κρητικοί φυσικοί διακρίθηκαν στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες

Ημερομηνία:

Καθηγητές Φυσικής από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο συγκαταλέγονται μεταξύ των διακριθέντων από όλη την Ελλάδα στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες «Η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση STEM», που πραγματοποιήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω, στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2023.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και χορηγό τον Δήμο Αιγάλεω. Εκπαιδευτικοί και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασαν πειράματα και κατασκευές Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τις πόλεις: Αθήνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Σαλαμίνα και Χανιά.

Την εκδήλωση επισκέφτηκαν με οργανωμένες επισκέψεις 500 μαθητές από 12 σχολεία, αλλά και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί και ευρύ κοινό. Συνολικά οι επισκέπτες της εκδήλωσης ξεπέρασαν τους 1000 (και τις δύο ημέρες).

Οι 12οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών αποτελούν την κεντρική Ελληνική εκδήλωση του προγράμματος Science on Stage – Europe. Στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες απονεμήθηκαν έξι (6) βραβεία, στους:

1. Γιαννακουδάκη Καλλιόπη, Φυσικός του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης, Χατζησάββας Γεώργιος, Φυσικός του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, με εκπρόσωπο την Γιαννακουδάκη Καλλιόπη, για εργασία τους με θέμα: «Ρίχνοντας «φως» στον Πικάσο!» (1ο βραβείο). 

2. Λάζος Παναγιώτης , Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλιούπολης, Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, Περιφέρεια Αττικής, για εργασίες του με θέματα: «Η έγχρωμη όραση» και «Γιατί οι τάρανδοι και όχι οι κότες; Τα παράξενα των κεραυνών» (2ο βραβείο).

3. Γιαννακέας Δημήτρης, Βιολόγος, Λεμπέση Ελένη, Χημικός και Μιχαλόπουλος Βασίλης, Φυσικός, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, Καλαμάτα, Δ.Δ.Ε. Ν. Μεσσηνίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, με εκπρόσωπο τον Μιχαλόπουλο Βασίλη, για εργασία τους με θέμα: «Το πρώτο σκαλί» (3ο βραβείο).

4. Δημητρίου Λουΐζα, Φυσικός, Συνεργάτης Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω και Φιλιόγλου Μιχάλης, Βιολόγος, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε Αιγάλεω, Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, Περιφέρεια Αττικής, με εκπρόσωπο την Δημητρίου Λουΐζα, για εργασία τους με θέμα: «Hλεκτρική ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα» (4ο βραβείο).

5. Πούτος Πέτρος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, 1ο ΕΠΑ.Λ. – Ε.Κ. Σαλαμίνας, Δ.Δ.Ε. Πειραιά, Περιφέρεια Αττικής, για εργασία του με θέμα: «Παράξενοι τροχοί, Απίστευτες κινήσεις, από έξυπνα πανκαντευθυντικά κινούμενα ρομπότ» («Strange wheels, incredible movements, from smart omnidirectional mobile robots») (5ο βραβείο).

6. Χαλκιαδάκης Κωστής, Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ρεθύμνου, Phyphox Ambassador, Δ.Δ.Ε. Ν. Ρεθύμνου, Περιφέρεια Κρήτης, για εργασία του με θέμα: «Αναπνέει το μαρούλι στο ψυγείο; Λήψη και απεικόνιση τιμών του CO2 με χρήση Arduino και Phyphox» (6ο βραβείο). 

science on stage athens

Βραβεύτηκαν επίσης οι εκπαιδευτικοί:

"google ad"

∙ Κουράκης Νεκτάριος, Φυσικός, Γενικό Λύκειο Βάμου, Δ.Δ.Ε. Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης, για εργασίες του με θέματα: «Ανιχνευτής ψεύδους» και «Φανάρια κυκλοφορίας με προτεραιότητα στα ασθενοφόρα – Υπερηχητική κόρνα που λειτουργεί και ως ασύρματος» (1ο αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής αποστολής).

∙ Νούσης Βασίλειος, Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Θεσπρωτίας, Δ.Δ.Ε. Ν. Θεσπρωτίας, Περιφέρεια Ηπείρου, για εργασία του με θέμα: «Η κάρτα ήχου ως «έμμεσο» ραδιοτηλεσκόπιο» (2ο αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής αποστολής).

∙ Χριστόδουλος Μακεδόνας, χημικός, Μαριάννα-Φανουρία Μητσιώνη, χημικός μηχανικός, Μιλτιάδης Στούρας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Δ.Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας, Περιφέρεια Αττικής, με εκπρόσωπο τον Χριστόδουλο Μακεδόνα, για εργασία τους με θέμα: «Κατασκευή φασματοφωτομέτρου και δημιουργία λογισμικού με τα οποία είναι δυνατή η λήψη φασμάτων ορατού σε πραγματικό χρόνο στη σχολική τάξη» (3ο αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής αποστολής).

∙ Γεώργιος Βίλλιας, Βιολόγος, Αναξαγόρειο Γενικό Λύκειο Νέας Ερυθραίας, Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, Περιφέρεια Αττικής, για εργασία του με θέμα: «Τέρατα που ζουν ανάμεσά μας: Fake news ή μια άβολη πραγματικότητα (Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι απόδρασης για την εξέλιξη του ανθρώπου)» (4ο αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής αποστολής).

science on stage athens

Στους «12ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών», η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του ανωτέρω προγράμματος απένειμε Επαίνους στους κάτωθι μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια, την υλοποίηση της κατασκευής και τον ζήλο που επέδειξαν κατά την παρουσίαση της εργασίας τους (αλφαβητικά):

∙ Στην μαθήτρια: Μαρία Τσούρτη του ΓΕ.Λ. Σούδας, με υπεύθυνο καθηγητή τον Κουράκη Νεκτάριο, Φυσικό του Γενικού Λυκείου Βάμου, Δ.Δ.Ε. Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης, για την εργασία τους με θέμα: «Ανιχνευτής ψεύδους».

∙ Στους μαθητές: Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, Δωροθέα Θεοδωροπούλου, Νικόλαος Μαρτινέγκος, Σαββίνα Πουρνάρα, Μαριαλένα Τοράκη, Ιωάννα Φατούρου και Ανδρέας Χανιώτης του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (Μαράσλειο), με υπεύθυνους καθηγητές: Παναγιώτη Λάζο, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλιούπολης και Στασινάκη Παναγιώτη, βιολόγο, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Αμπελοκήπων, Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, Περιφέρεια Αττικής, με εκπρόσωπο της ομάδας τον Παναγιώτη Λάζο για την εργασία τους με θέμα: « Η δυσχρωματοψία και η σαλάτα με τις «μαύρες» πράσινες πιπεριές και τις «μαύρες» κόκκινες ντομάτες».

∙ Στους δύο μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, με υπεύθυνο καθηγητή τον Γιώργο Ρούγγο, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Λέσβου, Δ.Δ.Ε. Ν. Λέσβου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για την εργασία τους με θέμα: «Πόση αντίσταση έχει ένας Πικάσο; Εργαστήριο αυτοσχέδιων αντιστατών: Η σχέση της εφαρμογής της STE(Α)M μεθόδου στην τάξη με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση των Θετικών επιστημών»

∙ Στους μαθητές: Δάφνη Σιδεράκη και Ανθή Κοσμά του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Κανακούδης του Κολλεγίου Ανατόλια, Νεφέλη Άρχου, Φαίδρα Άρχου και Αλέξανδρος Πετράκης του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης, με υπεύθυνους καθηγητές: Τσουτσουδάκη Αστρινό, Φυσικό, Υπεύθυνο 1ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Βιολόγο του Γυμνασίου Γουβών, Ιωάννη Τζαγκαράκη, Καθηγητή Πληροφορικής, Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης και Ηρώ Κολιάκου, Φυσικό του Anatolia American College, Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με εκπρόσωπο της ομάδας τoν Αστρινό Τσουτσουδάκη, για τις εργασίες τους με θέματα: «Ο φρουρός της θάλασσας» (Seewache) και «O από μηχανής Θεός (Deux ex Machina)».

science on stage athens

Οι έξι εργασίες που βραβεύτηκαν, καθώς και οι: Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία, φυσικός, Συντονίστρια της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» και Τσουτσουδάκης Αστρινός, Φυσικός, Υπεύθυνος 1ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Μέλος της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής και Science on Stage Ambassador, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην κεντρική εκδήλωση του προγράμματος Science on Stage – Europe, που θα πραγματοποιηθεί 12 Αυγούστου 2024 έως 15 Αυγούστου 2024, στο Turku, Φιλανδία με συμμετοχή 500 εκπαιδευτικών από τις τριάντα πέντε* χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Έως σήμερα, οι Ελληνικές ομάδες έχουν βραβευθεί στις εννέα από τις ένδεκα διοργανώσεις του προγράμματος. Στην Ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν με προγράμματα που έγιναν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών (Joint projects) και οι: Ηρώ Κολιάκου, Φυσικός του Anatolia American College, Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και Εlina Sprite Λετονία, Jelgava 4th secondary school, για εργασία τους με θέμα: «Save our Nature by Understanding it – All about water» και η Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Βιολόγος του Γυμνασίου Γουβών, Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης και Esra Aksoy δασκάλα από την Τουρκία, για εργασία τους με θέμα: «Acid rain, is it pain?».

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος θα βρείτε στις ιστοσελίδες: http://etsito.mysch.gr/ , http://www.science-onstage.eu και Facebook: sonsgreece.

*Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αλβανία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και η Φιλανδία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ