15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κτηνοτροφία και Τυροκομία: Με ενωμένες δυνάμεις απέναντι στην κρίση

Ημερομηνία:

Του Στράτου Μπαλαντίνου

Η ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει φέρει αλυσιδωτές συνέπειες, τόσο στην Αγορά αυτή καθ’ αυτή, όσο και στο λεγόμενο νοικοκυριό.

Η κτηνοτροφία δεν έχει μείνει ανέπαφη από το χάος της ακρίβειας. Το ίδιο ισχύει και για την τυροκομία-γαλακτοκομία, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της επάρκειας γάλατος.

Το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, η αύξηση των μεταφορικών δαπανών και γενικότερα το κύμα ακρίβειας που στο πέρασμά του προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα, αποτελούν τα κρίσιμα σημεία στα οποία οφείλουμε ως επιχειρηματίες και ως κράτος να αντιμετωπίσουμε δυναμικά.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ένας εξαρτάται από το άλλον. Πρέπει να δούμε τους κτηνοτρόφους μαζί με τους τυροκόμους, να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα επηρεάζει αμφότερους και σε κάθε περίπτωση η μη αντιμετώπισή του αποτελεί τροχοπέδη επιβίωσης και για τους δύο κλάδους.

Για τους παραπάνω λόγους και ως ένας επιχειρηματίας που εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου και στο Επιμελητήριο Χανίων ως μέλος του ΔΣ, δεν μπορώ παρά να προτείνω λύσεις που εκ πρώτης θα δώσουν μια ανάσα σε κτηνοτρόφους και τυροκόμους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν το μέλλον και όχι μόνο την επιβίωσή τους:

1)      Επιδότηση ζωοτροφών: Μέσα από μια γενναία επιδότηση των ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν με αμείωτο ρυθμό ένα εκ των πολυτιμότερων αγαθών: το γάλα.

2)      Πριμοδότηση των ποπ προϊόντων της Κρήτης: Μέσα από αυτήν την αναγκαία κίνηση θα εξασφαλίσουμε ότι το γάλα που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη θα μείνει αφενός στην Κρήτη για τις ανάγκες της τυροκομίας, αφετέρου η υπεραξία που προσδίδει στην τοπική και εθνική οικονομία το ποπ προϊόν θα συνεχίσει να ακολουθεί ανοδική πορεία.

Σε αυτήν την κρίση, η κοινωνία και το επιχειρείν οφείλουν να δώσουν για ακόμη μια φορά μια ξεχωριστή μάχη. Σε αυτή τη μάχη είναι απαραίτητο το κράτος μέσα από κινήσεις ουσίας και στήριξης των επιχειρήσεων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος προκειμένου ο αγώνας μας να έχει νικηφόρα έκβαση.

* Επιχειρηματίας, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Χανίων 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ