26.8 C
Chania
Monday, June 5, 2023

Κυβέρνηση, ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ γνώριζαν από το 2021 ότι η «γραμμή ήταν τυφλή»: Το πόρισμα – φωτιά

Ημερομηνία:

Συμπεράσματα που «καίνε» τον προϊστάμενο διεύθυνσης έργων και τους επιβλέποντες μηχανικούς περιέχει το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τα «ατοπήματα» γύρω από τη σύμβαση 717 (που περιλάμβανε την ανάταξη και αναβάθμιση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 αλλαγών τροχιάς σε τμήματα του Άξονα Αθήνα –Θεσσαλονίκη –Προμαχώνας).

Μεταξύ άλλων, σημειώνονται σοβαρά σφάλματα σε σχέση με την πρόοδο του έργου της τηλεδιοίκησης στα δρομολόγια Αθήνα-Λάρισα-Θεσσαλονίκη. Το πόρισμα έχει ήδη συμπεριληφθεί στην δικογραφία, η οποία όσο περνά ο καιρός εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία που διαβιβάζονται στους αρμόδιους Εφέτες Ανακριτές που έχουν αναλάβει την έρευνα. Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συντάχθηκε από δύο επιθεωρητές τον Σεπτέμβριο του 2021 με το τελικό πόρισμα να αριθμεί 185 σελίδες.

VASIKO1

VASIKO2

VASIKO 3

Στο συμπέρασμα τους οι δύο επιθεωρητές που συνέταξαν την έκθεση αναφέρουν ότι:

  • Ο προϊστάμενος διεύθυνσης έργων και οι κατ’ αρμοδιότητα επιβλέποντες μηχανικοί, δεν μερίμνησαν για την εμπρόθεσμη επανυποβολή από τον ανάδοχο των επί μέρους μελετών επιδομής καθώς και για την εμπρόθεσμη έγκριση τους.
  • Παρέλειψαν να τηρήσουν την υποχρεωτική προθεσμία εγκρίσεως των Μελετών αυτών (υπο την προϋπόθεση επαρκούς πληρότητας και ορθότητας τους, μετά από έλεγχο) εντός 60 ημερών.
  • Δεν μερίμνησαν για την τήρηση των συμβατικών προθεσμιών έγκρισης ορισμένων μελετών εφαρμογής του Συστήματος Σηματοδότησης με ηλεκτρονόμους.
  • Δεν προέβησαν σε περαιτέρω ενέργειες κατά του Αναδόχου για το χρονικό διάστημα υπέρβασης των προθεσμιών υποβολής μελετών (επιδομής και σηματοδότησης) για έγκριση καθώς επέφεραν καθυστέρηση υλοποίησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος εργασιών κατασκευής του έργου.

Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι κατά την κρίση του Ελεγκτικού Κλιμακίου, η αμοιβή του πιστοποιημένου φορέα θα πρέπει να βαραίνει τον κύριο του έργου «ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ» και όχι τον Ανάδοχο, ώστε η εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεων του να μην τον εξαρτά οικονομικά από τον Ανάδοχο, προκειμένου να διεκπεραιώσει το έργο του ανεμπόδιστα και ανεξάρτητα.

simperasma

Τηλεδιοίκηση

Για την τηλεδιοικηση Αθήνας και Λάρισας, οι επιθεωρητές συμπεραίνουν ότι προέκυψαν σοβαρά θέματα σε σχέση με την πρόοδο του έργου:

«Δεν επήλθε τροποποίηση του αρχικού συμβατικού αντικειμένου του έργου λαμβάνοντας υπόψη ότι η παράλειψη ελέγχου και η μη έγκαιρη διακρίβωση εξοπλισμού εκτός παραγωγής δημιούργησε προμετρητικά σφάλματα στο στάδιο της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης και οδήγησε αναπόφευκτα στην υποχρέωση αντικατάσταση παρωχημένου και μη ασφαλούς σύμφωνα με τις συμβατικές δεσμεύσεις εξοπλισμού τηλεδιοίκησης όπως και σηματοδότησης, προκειμένου να αποκατασταθεί η διασύνδεση του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού με τον υφιστάμενο και η συμβατότητα των υφιστάμενων αναλογικών πρωτοκόλλων μετάδοσης με σύγχρονα ψηφιακά κατά το στάδιο υλοποίησης του έργου».

TILEDIOIKISI porisma

Τι αναφέρεται για την ΟΣΕ ΑΕ:

Για την ΟΣΕ Α.Ε. στο πόρισμα σημειώνεται ότι θα πρέπει να κάνει τα παρακάτω:

  • να μεριμνά για την έγκαιρη έκδοση των αδειών εργασίας προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη υλοποίηση των εκτελούμενων έργων σιδηροδρομικού δικτύου αρμόδιότητας του.
  • να μεριμνά για την επαρκή στελέχωση σε προσωπικό των σταθμών της (όπως σταθμάρχες , κλειδούχοι, τεχνίτες γραμμής), προκειμένου να λειτουργεί για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Πρότεινε μάλιστα ότι το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ θα έπρεπε να επιδείξει την απαιτούμενη επιμέλεια την εμπρόθεσμη υλοποίηση των διαδικασιών του έργου αφενός για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και αφετέρου για να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση τους.

"google ad"

OSE1

OSE2

Τρεις διεκδικητές

Για την υλοποίηση του έργου είχαν υποβληθεί προσφορές από τρεις διαγωνιζόμενους. Οι δύο διαγωνιζόμενοι ήταν μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις και μία ήταν Κοινοπραξία Εργοληπτικών Επιχειρήσεων.

Από τις τρεις είχε αποκλειστεί η μία από την αρχή, καθώς δύο πιστοποιητικά που είχε προσκομίσει για την απόδειξη της ειδικής εμπειρίας επιδομής που απαιτείτο δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου άρθρου.

Η εν λόγω σύμβαση 717, υπεγράφη στις 26/9/2014 και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα 2 χρόνια -24 μήνες- και συγκεκριμένα μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2016.

Στο μεσοδιάστημα αυτό είχαν οριστεί και 7 τμηματικές προθεσμίες, ως σταθμοί ενδιάμεσου ελέγχου της προόδου του έργου, για την έγκαιρη περαίωση του, που ορίζονταν ως εξής- από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Συνολικά, δόθηκαν 8 παρατάσεις. Λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης του έργου, προκειμένου να συμπεριληφθούν συμπληρωματικές εργασίες απαραίτητες για την αρτιότητα της κατασκευής και τη λειτουργικότητα του έργου, στις 19 Μαΐου 2021 εγκρίθηκε η εκτέλεση Συμπληρωματικής Σύμβασης (1η ΣΣΕ) η οποία είχε διάρκειας εκτέλεσης 14 μηνών.

TEL1

TEL2

TEL3

TEL4

Φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στο πόρισμα:

OSE PORISMA1

Περ. Κέντρο Ελέγχου Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης Λάρισας

OSE PORISMA2

Εξωτερικά Ερμάρια Συστήματος Σηματοδότησης ΣΣ Λιβαδειάς

OSE PORISMA3

Ερμάρια εκτός λειτουργίας λόγω βανδαλισμών κατά μήκος της Ανοικτής Γραμμής του Δικτύου (ΣΚΑ – Τιθορέα)

OSE PORISMA4

Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Συστήματος Σηματοδότησης ΣΣ Λάρισας

OSE PORISMA5

Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Σηματοδότησης ΣΣ Αφιδνών

OSE PORISMA6

Στύλος φωτοσήμανσης στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη

OSE PORISMA7

Κέντρο Τηλεδιοίκησης Αθήνας σε λειτουργία

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ