15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Ανεύθυνο να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στο CNN και την δημοσιογράφο Julia Chatterley παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έστειλε για ακόμη μια φορά σαφές μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία, ωστόσο επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι με την Ουκρανία αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά, και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι μια νέα πηγή αστάθειας. Εμείς πάμε μόνο με το διεθνές δίκαιο, ζούμε κοντά στην Τουρκία ως γείτονες, έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις, και ο Ερντογάν θα πήγαινε καλύτερα αν εστίαζε στην αναβίωση της οικονομίας παρά στην αναβίωση μιας νεοοθωμανικής φαντασίωσης.

Χαρακτήρισε ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα ενώ εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενεργειακή κρίση, στην περικοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι στόχος της ΕΕ είναι «να στείλουμε σαφές μήνυμα στην αγορά ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά της χώρας για όσο χρειαστεί, αλλά επίσης επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζουμε επί του παρόντος.

Τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης απορροφούν μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, ως και το 90% και επίσης μίλησε για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, που τα πάει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης -και αυτό επιτρέπει τη διάθεση μέτρων στήριξης προς τους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε μάλιστα απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και την θεσμική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι «πρέπει να δράσουμε πριν από τον επερχόμενο χειμώνα, ώστε να δείξουμε όχι μόνο αλληλεγγύη, αλλά και αποτελεσματικότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ορισμένοι βγάζουν πολλά χρήματα σε βάρος των κυβερνήσεων και εν τέλει των ευρωπαίων πολιτών και ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Ερωτηθείς, δε, σχετικώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τα κύρια σημεία της πρότασης, που υπέβαλε μέσω επιστολής του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προ ολίγων ημερών για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες, που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές πως η προσέγγιση μας είναι αξιόπιστη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

"google ad"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι σταθερή και ότι έχει δεσμευτεί για εκλογές στο τέλος της θητείας της, καθώς αντιστέκεται σε όποιον πειρασμό για πρόωρες εκλογές αν και βρίσκεται πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση επιλέγει το μήνυμα της σταθερότητας και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν θα θυσίαζε την πολιτική σταθερότητα για βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος. Σε αυτές τις κινήσεις, τόνισε, απαντούν θετικά οι αγορές, επειδή η Ελλάδα είναι θεσμικά υπεύθυνη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...