15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Λέκκας: «Υπάρχουν 100.000 εγκλωβισμένοι – Περιμέναμε έως το 2024 έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη»

Ημερομηνία:

Για την επιχείρηση της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ στην Τουρκία, αλλά και για το μέγεθος της καταστροφής μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Κρατάω την εναλλαγή συναισθημάτων των ανδρών της ΕΜΑΚ και της έκφρασης των προσώπων τους, στην διάρκεια των διασώσεων, ειδικά την πρώτη ημέρα, όταν βγήκε ζωντανό ένα κοριτσάκι και μετά απεβίωσε», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Ακούγονται φωνές, έρχονται συγγενείς. Πρέπει να κάνεις επιλογή. Είναι τεράστια η ευθύνη και η δική μου και του επικεφαλής της ΕΜΑΚ για το ποια διάσωση θα επιχειρηθεί. Ήρθε ένας και μου είπε “8 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο σπίτι μου”, ο άλλος “το κοριτσάκι μου είναι εκεί” κτλ . Για την επιλογή επικρατεί η λογική “ποιος μπορεί να βγει πιο εύκολα, ποιος μπορεί να επιβιώσει, που είναι πιο εύκολη η διείσδυση για τους άνδρες της ΕΜΑΚ”. Αν υπάρχει παιδί και ενήλικας, επιλέγεις πρώτα το παιδί», ανέφερε.

Στη συνέχεια, συγκλόνισε με την αναφορά του για τους εγκλωβισμένους, καθώς είπε ότι «το 1999 στην Τουρκία, είδα μια μπουλντόζα που διαμέλισε έναν εγκλωβισμένο που είναι ζωντανός κατω από τα συντρίμμια. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Υπάρχουν 100.000 εγκλωβισμένοι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των νεκρών, από την ώρα που θα μπουν οι μπουλντόζες για να απομακρύνουν τα μπάζα. Ίσως τον μάθουμε μετά από χρόνια τον αριθμό των θυμάτων. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν στα κρεβάτια τους, όπως ήταν στον σεισμό του Αιγίου το 1995».

«Αν είχαμε τον σεισμό αυτόν στην Ελλάδα δεν θα έπεφταν τόσα κτήρια, λόγω του οικοδομικού κανονισμού που εφαρμόζεται από το 1984. Από τα δημόσια κτήρια, υπάρχουν 16.000 που είναι αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως τα σχολεία, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 10 χρόνια», είπε παράλληλα.

Σχετικά με τις προβλέψεις για σεισμό στην Ελλάδα πάνω από 8 Ρίχτερ, είπε ότι «δεν θα έχουμε ποτέ τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, αλλά και να μπορούσαμε να έχουμε, δεν το λες έτσι και δεν το λες τώρα στον πληθυσμό. Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος από τέτοια ρήγματα. Ακόμη, στην Τουρκία, η στατική μηχανική υποκλινόταν στην αρχιτεκτονική και στα συμφέροντα και στο πως ήθελαν οι κατασκευαστές να φτιάξουν τα σπίτια».

Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του κ. Λέκκα, που είπε πως «περιμέναμε έως το 2024 έναν μεγάλο σεισμό έως 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτός ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ αλλάζει τα δεδομένα. Όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα δούμε εάν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, δεν μπορούμε να ξέρουμε κάτι από τώρα».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ