15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Λαβρόφ: Η Δύση κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο στον ρωσικό κόσμο – “Η αίσθηση της Δύσης ότι δικαιούται να κάνει με τον κόσμο όπως κρίνει αυτή σκόπιμο έχει συχνά καταστροφικές συνέπειες”

Ημερομηνία:

Η συμπεριφορά των δυτικών εθνών ισοδυναμεί με «απόλυτο πόλεμο στον ρωσικό κόσμο», δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους αρχηγούς των περιφερειών της χώρας.

Η ρωσική κοινωνία και οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, πρόσθεσε.

Τα δυτικά έθνη «διπλασιάζουν, τριπλασιάζουν και τετραπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν το έθνος μας. Χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, από μονομερείς οικονομικές κυρώσεις έως εντελώς δόλια προπαγάνδα στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης», είπε ο Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «η ρωσοφοβία χαμηλού επιπέδου, η οποία, προς βαθύτατη λύπη μας προωθείται από πολλές κυβερνήσεις, έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.”

«Η Δύση κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, εναντίον ολόκληρου του ρωσικού κόσμου. Κανείς δεν κρύβει καν αυτό το γεγονός τώρα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η «κουλτούρα ακύρωσης» στοχεύει οτιδήποτε συνδέεται με το έθνος μας.

Η Ρωσία απάντησε στην πίεση με μια ένωση «όλων των υγιών πατριωτικών δυνάμεων» και μια αύξηση της δημόσιας υποστήριξης για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, είπε  ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι η κρίση αποκάλυψε την αληθινή φύση των υποσχέσεων που δόθηκαν στη Ρωσία πριν από 30 χρόνια, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. «Βλέπουμε τώρα την αξία όλων των συζητήσεων για οικουμενικές αξίες και την ανάγκη να μετατραπεί η Ευρώπη σε ένα κοινό σπίτι από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό». Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τη στάση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απέναντι στη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο ανώτερος διπλωμάτης μιλούσε σε μια συνεδρίαση του συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών που περιλαμβάνει όλους τους Ρώσους περιφερειακούς αρχηγούς ως μέλη. Το συμβουλευτικό σώμα συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει πώς το διπλωματικό σώμα μπορεί να βοηθήσει διάφορα μέρη της χώρας. Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Λαβρόφ προεδρεύει του συμβουλίου.

Λαβρόφ για δυτικούς ηγέτες: “Έχουν ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας, το σύμπλεγμα του αλάθητου, και πιστεύω ότι έχουν και κάποια παράνοια”

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο RT Arabic ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι “οι δυτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικοί και οδηγούνται από αυταπάτες μεγαλείου και παράλογους φόβους”.

«Γνωρίζουμε ότι οι δυτικοί φίλοι μας έχουν πολλές φοβίες, πολλά κόμπλεξ. Έχουν ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας, το σύμπλεγμα του αλάθητου, και πιστεύω ότι έχουν και κάποια παράνοια», επέμεινε ο Λαβρόφ.

«Οποιαδήποτε διαδικασία δεν περιλαμβάνει τη Δύση, την οποία η Δύση δεν ελέγχει, την αντιλαμβάνεται ως πρόκληση για την κυριαρχία της» , εξήγησε, αναφερόμενος σε διάφορες περιφερειακές ομάδες οικονομικής ολοκλήρωσης και οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η Ρωσία. «Είναι καιρός πια να κόψουν αυτή τη συνήθεια».

Οι δηλώσεις έγιναν καθώς ο Λαβρόφ υπερασπίστηκε την αντίθεση της Μόσχας στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τους οποίους η Ρωσία κατηγορεί ότι επέβαλαν τη θέλησή τους σε άλλα έθνη με δυσάρεστες μεθόδους. Η προσπάθεια τιμωρίας της Ρωσίας με οικονομικές κυρώσεις και διπλωματική απομόνωση ως απάντηση στην επίθεση στην Ουκρανία, στην οποία η Ουάσιγκτον θέλει να εγγράψει ολόκληρο τον κόσμο, είναι το τελευταίο παράδειγμα, είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

«Η αυθάδεια της αγγλοσαξονικής συμμαχίας δεν έχει όρια και βρίσκουμε την επιβεβαίωση αυτού κάθε μέρα» , είπε. «Η Δύση στέλνει καθημερινά  τους απεσταλμένους της σε κάθε πρωτεύουσα χωρίς εξαίρεση… για να παραδώσουν τελεσίγραφα και να εκβιάσουν».

"google ad"

Η Ρωσία είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπει ότι τα περισσότερα κράτη στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική αντιστέκονται στην πίεση, πρόσθεσε ο Λαβρόφ. «Αυτά τα έθνη δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική τους αξιοπρέπεια για να τρέχουν ως υπηρέτριες που κάνουν τις μικροδουλειές για λογαριασμό της [Δύσης]» , είπε.

Η στάση τους δεν είναι κάτι καινούργιο και είναι η σύγχρονη εκδοχή της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, συνέχισε ο Λαβρόφ. Ευτυχώς, η ιστορία ευνοεί ένα πολυμερές μέλλον για τον κόσμο. Τα δυτικά έθνη που προσπαθούν να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους ενεργούν ενάντια στη φυσική πρόοδο της ανθρωπότητας, πιστεύει.

“Η αίσθηση της Δύσης ότι δικαιούται να κάνει με τον κόσμο όπως κρίνει αυτή σκόπιμο έχει συχνά καταστροφικές συνέπειες”, διευκρίνισε ο Λαβρόφ. “Αυτό συνέβη με τη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, η οποία καταστράφηκε όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι το απαιτούσαν τα συμφέροντά τους, με το Ιράκ το 2003, όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ψευδή προσχήματα για να εισβάλουν στη χώρα, και με τη Λιβύη το 2011”, είπε ο Λαβρόφ.

«Σίγουρα, υπήρχαν αυταρχικά καθεστώτα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Λιβύη, αλλά δεν υπήρχαν τρομοκράτες εκεί. Δεν υπήρχαν συνεχείς μάχες και στρατιωτικές προκλήσεις» , επεσήμανε.

«Αυτή είναι η νοοτροπία των δυτικών κρατών. Πιστεύουν ότι η ασφάλειά τους εξαρτάται από ολόκληρο τον κόσμο και ότι έτσι πρέπει να κυβερνούν τον κόσμο» , πρόσθεσε.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία πηγάζει από την ίδια βασική αιτία, η οποία είναι μια δυτική περιφρόνηση της ρωσικής εθνικής ασφάλειας, είπε ο Λαβρόφ. Απλώς αγνόησε για δεκαετίες τις αντιρρήσεις της Μόσχας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ωθώντας τη Μόσχα προς τη στρατιωτική επιλογή για τον περιορισμό της απειλής, είπε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ